Skocz do zawartości

[przerzutki] nie zmieniają się tylne przerzutki

nowicjusz22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niedawno zakupiłem rower i mam pewien problem. Chodzi dokładnie o przerzutki tylne. Cały czas są na najwyższej zębatce, a na manetce na 7. Nie da się ich przerzucić jakby były zablokowane. Mogę ewentualnie przełączyć na 6, lecz to i tak nic nie zmienia nawet gdy przełożę ją sam, bo automatycznie wraca na najwyższą zębatkę. Na zdjęciu 1 widać jak powinien wyglądać mechanizm, lecz u mnie jest on jakby wgięty do środka co widać na zdjęciu 2. Stąd moje pytanie. Czy wie ktoś jak to zrobić, czy trzeba będzie oddać rower do mechanika? Pozdrawiam

http://pokazywarka.pl/rhw7ox/

Napisano

Trzeba wyregulować, ustaw na manetce na 7 i poluzuj linkę przy przerzutce i ustaw ją też na najniższą czyli 7. Później naciągnij nie za mocno linkę i przykręć ją. Regulacja tylnej przerzutki nie jest skomplikowana. Jak nie będzie się dokładnie zazębiać to masz jeszcze regulacje śrubami H i L  to jest do wychylenia maksymalnego i minimalnego.

Napisano

Przerzutkę masz tam jedną. Przerzutka to element, który zmienia przełożenia. Nie możesz zmienić przełożeń a nie przerzutek!

I skoro jak widać nie masz o tym nawet najmniejszego pojęcia to nie ma sensu, żebyś się spinał. W internecie znajdziesz przynajmniej sto filmików z instrukcją regulacji, instrukcji pisanych pewnie z tysiąc a mimo to zamiast wygooglać wolisz założyć temat na forum. Moim zdaniem nie jesteś w stanie ocenić, czy przerzutka pracuje prawidłowo, czy naciągi sprężyn są ok, czy wózek jest prosty itp. Poproś o pomoc kogoś, kto wie cokolwiek...

Napisano

Panowie!!! Jak ta przerzutka ma działać, skoro jest wyciągnięta na max. Łańcuch jest za krótki. Na jakim przełożeniu zostało zrobione zdjęcie?

Napisano

Jeśli przerzutka jest z normalna sprężyną to na siódemce powinna być na najmniejszej zębatce z tyłu. Ale jeśli jest na największej to ciągnięcie manetką nic nie da.

Trzeba odkręcić linkę i zboczyć czy przerzutka siła sprężyny spadnie na najmniejszą zębatkę. Jeśli tak to wtedy zakręcić linkę i zacząć regulację

No to łańcuch jest stanowczo za krótki.

Wcale niekoniecznie. Ja świadomie mam taki krótki łańcuch, że przełożenia 3(przód)-1,2,3(tył) "są zabronione" - brakuje łańcucha, dzięki temu w terenie na dziurach łańcuch nie łoji po ramie...

• Mod Team
Napisano

Przerzutkę trzeba odkręcić, przykręcić ją tak jak powinna być, i dopiero określić czy łańcuch jest za krótki a pewnie jest i dlatego tak przez kogoś została przykręcona, najprędzej przez księgowego z państw dalekiego wschodu albo i bliskiego nawet.

Trzeba wyregulować, ustaw na manetce na 7 i poluzuj linkę przy przerzutce i ustaw ją też na najniższą czyli 7

Trzeba .... to najpierw zerknąć na załączone zdjęcie :D

Napisano

rzeba .... to najpierw zerknąć na załączone zdjęcie

Trzeba najpierw zdjęcie zrobić porządne. Ale bez bicia się przyznaję, że srama nie znam, więc nawet się nie zastanawiałem czy tak powinna wyglądać ;)

Napisano
Trzeba .... to najpierw zerknąć na załączone zdjęcie

Taa... strasznie dużo tam widać ;)  żeby jeszcze było zdjęcie jak jest manetka ustawiona, bo tak to trzeba być jasnowidzem żeby ogarnąć to :)

A po drugie kto w takim stanie sprzedaje rower, a zarazem kupuje nie sprawdzając w sklepie robiąc małą przejażdżkę... czasami ręce opadają. 

• Mod Team
Napisano

Ta przecież widać jak byk gigant że jest obrócona o niemal 45-60* ... i możliwe ze kółeczko zahacza już o kasete/wolnobieg ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...