Skocz do zawartości

[napęd] Problem z przednią przerzutką

NorbertSL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem, mam stary rower gary fishera, który trafił do mnie bez przedniej przerzutki. Kupiłem za drobne przerzutkę shimano tz31 na przód z górnym naciągiem, zamontowałem i okazało się że w zasięgu nie ma najmniejszego trybu. Wózek jest wychylony za bardzo od ramy i nawet po wykręceniu odpowiedniej śruby regulacyjnej nie da się tego ustawić właściwie. W skrócie: mała zębatka jest za blisko ramy lub przerzutka za daleko od ramy. Spotkał ktoś z was się z takim problemem? Szczerze mówiąc rozłożyło mnie to na łopatki. Niekompatybilna przerzutka?

Napisano

Ja tak miałem po złożeniu roweru, ale problem rozwiązało dołożenie jednej podkładki pod miskę suportu. U Ciebie pewnie to nie pomoże, bo zapewne masz inny suport.

Napisano

Też myślałem o podkładce, ale jak ten rower wyjechał z fabryki to chyba nie miał podkładek przy supporcie ;) Co do linki to nie zakładałem jej jeszcze.

Napisano

Kolega wyżej dobrze mówi z tą podkładką, może i fabrycznie jej nie ma, co nie oznacza że wszystko jest dobrze.

Na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć żebyś sprawdził czy korby są symetrycznie ułożone względem płaszczyzny roweru, możliwe że podkładka jest wskazana.

W moim NORTHTEC-u oryginalne korby nie były zamontowane symetrycznie, dopiero jak wymieniałem całą korbę na inną, zobaczyłem że coś tu nie gra.

Co prawda u mnie przerzutka działała w miarę dobrze, ale teraz działa jeszcze lepiej.

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Sprawdź czy środkowa zębatka jest po środku kasety, jak nie jest to suport jest złej długości. Przy korbach zintegrowanych z osią wystarczy zabawa podkładkami przy innych systemach trzeba zmieniać wkłady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...