Skocz do zawartości

[korba - oś] zalecana długość osi

vanor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po destrukcji gwintu w moim straym Suntourze wreszcie zebrałem się na zakup nowej korby, planuję zakupić Shimano FC-M171, jednak mam pewien problem: we większości opisów mam podaną informację o zalecanej długości osi 122mm, to jest długość od końca osi po jednej stronie do końca osi po drugiej? A co jeżeli moja oś byłaby dłuższa lub krótsza? Regulacja przerzutki? I jeżeli dałoby radę, proszę o jakieś drobne uwagi apropo tej korby :)

Napisano

to jest długość od końca osi po jednej stronie do końca osi po drugiej?

Tak, poza tym podaje się po prostu jeden wymiar długości osi, więc teoretycznie nie musisz wiedzieć skąd dokąd ona jest. Po prostu zalecana jest 122,5 i taką kupujesz. Możesz też 122 kupić, bo 0,5 cm nie zrobi różnicy.

A co jeżeli moja oś byłaby dłuższa lub krótsza?

Zaburzysz linię łańcucha. Jeżeli zadajesz takie pytanie to lepiej tego nie zmieniaj za bardzo.

Regulacja przerzutki?

Regulację zawsze przy takiej zmianie powinieneś przeprowadzić. Chyba, że wszystko jest tak samo jak w poprzedniej i nic się nie zmienia z długością, ilością zębów to możesz nie ruszać. Ja tak zrobiłem i potrzebna byłą tylko lekka korekta, czyli prawie nic.

Korba podstawowa i najtańsza, ale dobra. Budżetowa ze stalowymi zębatkami.

Napisano

sam pisałes ze oś dłuzsza/krótsza zaburzy linię łańcucha oś zalecana to 122mm a moja 118mm 

To wymienisz oś (kilka złotych) i nabijesz łożyska, albo wymień wkład suportu jako całość. Koszt to 20-30 zł + korba. Suport dobiera się do wybranej korby, a nie odwrotnie, ale jak chcesz zaoszczędzić to można i tak. W takim razie szukaj w Shimano czy mają pod 118 mm i wybierz, ale to operacja w drugą stroną czego raczej się nie robi. To tzw. dziadowskie oszczędności.

Napisano

to w takim razie czeka mnie jeszcze wymiana całego suportu :) do tego jeszcze dojdzie kupno klucza do suportu bo pewnie w moim garażu takiego nie znajdę :)

Napisano

M171 w moim rowerowym kosztuje 75zl, Alivio widzialem w internecie za ok 120zl, jednak moj "ekspert" z rowerowego mowil, ze nie oplaca sie to bo komplet nowych zebatek dobrej jakosci to wydatek w granicach 80zl jak nie wiecej czyli jak nowa korba :)

Pomijam juz fakt ze cena Alivio przekracza na chwile obecna moj budzet ;)

Napisano

FC-M171 jest nierozbieralna, cięższa i ma stalowe koronki (co akurat może być zaletą jak się patrzy na trwałość)  :) Ja bym poszukał Alivio w sieci - można kupić taniej. Ja mam do sprzedania używkę 9-rzędową (z 7/8 też działa) ale średnia zębatka raczej do wymiany więc nie namawiam. Alivio ma oznaczenia 410, 430 itp., poszukaj jeszcze serii Acera, Altus - oznaczenia 300 cośtam - też rozbieralne a może będą tańsze niż Alivio.

P.S. Gdybym kupował dla siebie to już bym wolał używaną LX, XT lub Deore MT-60 z Allegro - zdarzają się w cenie ok. 75 zł a jakość o 46 poziomów wyższa.

Napisano

znalazłem 2 rozsądne propozycje:

Taką alivio, według specyfikacji pasuje na oś 118mm, więc suportu bym nie musiał wymieniać

http://allegro.pl/korby-shimano-alivio-alivio-fc-m410-11-175-mm-i3593375127.html

I taką Deore, na octalink (gość dorzuca suport gratis), wszystko pasowałoby by gdyby nie ilość zębów na zębatkach

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m591-10s-48-36-26-sm-bb51-i3594458695.html

I co wy na to? ja skłaniałbym się do pierwszej opcji, ale nie jestem do końca pewien czy jest ona rozbieralna ;)

Napisano

Do FC-M410 jest albo 113, albo 118 długość osi. Musisz się dowiedzieć, który to konkretnie model, a sprzedawca i tak pewnie nie będzie wiedział sam. Za 18 zł drożej masz nowa korbę. Pod suport 113, więc wymiana jego będzie konieczna.

http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m410-42-32-22-rabat-i3576700636.html

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf

Napisano

Wszystkie Alivio zawsze były rozbieralne. Ta Deore to półka wyżej, ale jak Ci zęby nie pasują to bierz Alivio - z tym że nowe rzeczywiście nie jest wiele droższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...