Skocz do zawartości

[pedały] jakie zatrzaski zamiast SPD

largo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem. Do te pory jeździłem na zatrzaskowych pedałach shimano (spd). Bardzo chwalę sobie zatrzaski. Problem w tym że miałem wypadek ( nie rowerowy, piłą spalinową rozwaliłem nogę). Po wyleczeniu się i po powrocie na rower za nic nie mogę ustawić bloku w bucie na "uszkodzonej " nodze. Pytanie moje jest na jakie zatrzaski zamienić spd? Crank, Time, Look? Które z nich mają największy luz? Jeżdżę na mtb. Może w ogóle ktoś pokusiłby się o krótką charakterystykę każdego z nich. Dzięki. Pozdrawiam.

Napisano

Największy luz z wymienionych pedałów mają Cranki. Odnośnie opisu to są bardzo obszerne opisy na tym forum wystarczy użyć wyszukiwarki, bo temat był już wiele razy wałkowany...

Napisano

Ja też po urazie i operacji kolana przeszłam z SPD na Crank Brothers SL.

Różnica jest spora, ale nie powalająca. Nie da się ukryć, że kolana nienawidzą zatrzasków!

Dużo wtedy czytałam i te pedały okazały się najlepszą opcją.

Napisano

Też miałem Crank Brothers,y, pedały bardzo fajne: niska masa,bardzo fajny system wpięcia umożliwia dużo szybsze uwolnienie się niż z shimano spd. Wróciłem znowu do XT,ków Spd bo Cranki po przejechaniu 4 tys km strasznie strzelały i miały luzy.

Napisano

Wróciłem znowu do XT,ków Spd bo Cranki po przejechaniu 4 tys km strasznie strzelały i miały luzy.

Regeneracja kosztuje ~10zł i masz "nowe" pedały na kolejne 5000km. Moje do regeneracji wytrzymały 7000km. Od remontu zrobiłem prawie 4000 i dalej są ok.

• Mod Team
Napisano

@UP: Zależy na czym ten luz, ja tam męczę 3. parę cranków i na pewno nie są to pedały wytrzymałe - szybkie zużywanie bloków, luzy na skrzydełkach, na łożysku ciernym (chociaż może nowe Eggbeatery 3 przez łożysko igiełkowe nie mają tego problemu), wycieranie osi.

Z moich spostrzeżeń najwytrzymalsze są o dziwo Candy C - jak dla mnie łatwiej trafić blokiem niż w eggbeaterach a nie są cięższe.

Posiadają 6 st. luzu roboczego, więc najwięcej z wymienionych, natomiast chętnie usłyszałbym opinię użytkownika looków s-track (3 st. luzu), bo te pedały wydają się też bardzo ciekawe.

Napisano

Ja zakupiłam łożyska igiełkowe za 1,20zł/szt wsadziłam do CB 2 i mam CB 3 :devil: .

Problem z Crankami pojawia się gdy ośka jest już wytarta.

Łożyska to pare zł :) Jeśli dopilnujesz, by nie zaczęło zżerać ośek, będzie git.

Napisano

hmm możesz rozwinąć?

Czuć różnicę, po przesiadce z Shimano na CB. Masz dużo większy luz, zwłaszcza na boki.

Nogi "uwięzione" w blokach nie mają naturalnego ruchu.

Kolana przejmują większość pracy jaką powinny wykonać stawy stopy/kostki.

Ale fakt jest jeden, jak się zaczło jeździć w SPD, trudno z nich zrezygnować. Wręcz nie da się jeździć!

Aaaa, najważniejsza różnica jest podczas wypinania się. W SPD czuć "duży" opór, który trzeba pokonać, by się uwolnić.

W ubijakach nie czuć za bardzo tego momentu - wypina się łagodnie, bez niemal żadnego oporu.!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czuć różnicę, po przesiadce z Shimano na CB. Masz dużo większy luz, zwłaszcza na boki.

Nogi "uwięzione" w blokach nie mają naturalnego ruchu.

Kolana przejmują większość pracy jaką powinny wykonać stawy stopy/kostki.

Ale fakt jest jeden, jak się zaczło jeździć w SPD, trudno z nich zrezygnować. Wręcz nie da się jeździć!

Aaaa, najważniejsza różnica jest podczas wypinania się. W SPD czuć "duży" opór, który trzeba pokonać, by się uwolnić.

W ubijakach nie czuć za bardzo tego momentu - wypina się łagodnie, bez niemal żadnego oporu.!

ja teraz definitywnie pozbyłem się moich spd, miałem wellgo, ale nie nauczyłem się odpowiednio kręcić nogą. A teraz i tak musiałem cieplejsze buty założyć, więc założyłem ramki. Przejechałem w nich jakieś 200km w tym jedna trasa 112km z ostrymi podjazdami i zjazdami w terenie. Ogólnie myślałem że po 12 latach jazdy w spd będzie ciężko się przestawić, ale na skutek tego, że tak czy siak nie ciągnąłem nogą pełnych kółek to nie zrobiło to na mnie wrażenia. A nawet byłem pozytywnie zaskoczony bo jakoś lżej korba chodziła. Po zważeniu butów i pedałów obliczyłem że zmniejszyła się waga o około 600g. Reasumując, jeśli spd to po 1 dobrej klasy buty aby nie ważyły 580g tylko np. 350g i dobrej klasy spd. No i nauka kręcenia. Bez tego myślę że nie warto.

Napisano

Mi tez spd Shimano nie pasowaly. Wybralem Time ATAC XS, noga ma wiecej luzu. Do tego sa trwale. Minus to cena, ale mozesz wybrac inny model Time i tez powinienes byc zadowolony.

Napisano

Nie da się ukryć, że kolana nienawidzą zatrzasków!

Ojj zgadza się, od SPD moje kolana prawie się wykończyły.

Od roku śmigam na Time i jest zdecydowanie lepiej ( choć może to zasługa znacznie mniejszej ilości kilometrów pokonywanych w roku )

Napisano

Ja też po urazie i operacji kolana przeszłam z SPD na Crank Brothers SL.

Różnica jest spora, ale nie powalająca. Nie da się ukryć, że kolana nienawidzą zatrzasków!

Dużo wtedy czytałam i te pedały okazały się najlepszą opcją.

Warto byłoby napisać: moje kolana nienawidzą zatrzasków.

Poza tym SPD Shimano to odmiana zatrzaskowych pedałów tak samo jak każde inne "wpinane".

Problem z kolanami z powodu używania pedałów z małym luzem roboczym nie jest powszechny i zdecydowanie dotyczy mniejszości rowerzystów. 

Sprzedajemy rocznie setki zestawów Shimano. szosowych Looków i nie pamiętam żeby klient wrócił z problemem dolegliwości kolan. 

Co do uzytkowania alternatyw dla Shimano - np wspomnianych CB - lepiej spróbować niż brać w ciemno. Próbowałem z Crankami i jednak zostałem przy Siemano. 

Napisano

Poza tym SPD Shimano to odmiana zatrzaskowych pedałów tak samo jak każde inne "wpinane".

Problem z kolanami z powodu używania pedałów z małym luzem roboczym nie jest powszechny i zdecydowanie dotyczy mniejszości rowerzystów. 

Sprzedajemy rocznie setki zestawów Shimano. szosowych Looków i nie pamiętam żeby klient wrócił z problemem dolegliwości kolan. 

Co do uzytkowania alternatyw dla Shimano - np wspomnianych CB - lepiej spróbować niż brać w ciemno. Próbowałem z Crankami i jednak zostałem przy Siemano. 

..."Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił.".

I nie chodzi mi tu o żadną Litwę:)

Napisano

Ja sprawność kolan straciłem.

Naturalnie, jest możliwe, że przez złe ustawienie, ale na 99% bloki jak i pozycję na rowerze miałem prawidłową.

Nie twierdzę, że to jest regułą, ale w moim indywidualnym przypadku, stan przed zwyrodnieniowy zawdzięczam pedałom wpinanym :teehee:

Napisano

Tak jest.

Przepraszam za ponowne odgrzewanie tematu ale wtrącę swoje trzy grosze.

Nie ma ideału który by pasował każdemu. W każdym systemie coś komuś nie podpasuje ale opisując taki czy inny system nie piszmy za ogół rowerzystów tylko o sobie.

Myślę że tutaj kluczowe znaczenie dla komfortu używania SPD ma właściwe ustawienie bloków. Mi z początku było totalnie nie wygodnie, dopiero po kilku korektach złapałem optimum.

SPD używam długo i (ja) nie mam problemów z kolanami. Nie odczuwam również żadnego negatywnego wpływu na kolana systemu SPD.

Do platform nie wrócę na pewno, Crank próbowałem i mi nie pasują (może siła przyzwyczajenia do SPD).

Co do kłopotów z wypinaniem itp.. to proponuję popróbować z blokami wielokierunkowego wypinania. I luz na bucie większy i łatwiej się wypiąć. Wbrew obiegowej opinii nie zdarzyło mi się na takich blokach przypadkowe wypięcie.

Do kolegi z urazem nogi:

Możliwe że po jakimś czasie objawy ustąpią. Ja po skomplikowanym złamaniu ręki miałem ograniczone ruchy (krzywy zrost) i ból po dłuższej jezdzie.

Długo trwało zanim ręka wróciła do 100% sprawności ale wróciła.

Stopę też miałem przebitą prawie na wylot ( 2 godz na stole i 8 szwów a mimo tego ostatnie odłamki ciała obcego wyszły pod skórę po roku), też mi drętwiała około 1,5 roku ale wróciła do normy ;) Teraz zostało tylko szkło z bąbki w małym palcu które za nic nie chce wyjść :002:

Powodzenia :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...