Skocz do zawartości

[1000zł]Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym się poradzić co do kupna roweru. Zacząłem ostatnio więcej jeździć z kolegą i odkryłem dużo fajnych tras rowerowych w mojej okolicy, ale jako, że mam 192cm i 80kg to 26"(opona, nie rama) rower z komunii brata jest średnio dopasowany na mnie. 

Tak więc potrzebuję nowego roweru na trasy 30-80km głównie pagórkowate wykładane asfaltem, płytami, bądź ubite kamienie. Interesuje mnie możliwość przyzwoitej jazdy pod górkę jak również z górki. Na aktualnym rowerze rozpędzenie się powyżej 50km na godzinę z średniej górki jest mało możliwe( brakuje przerzutek), z lepszej górki 70km/h to max, ale to już grawitacja. Z niektórych górek drogi są bardzo wąskie i kręte, toteż dobre hamulce były by plusem(ale V-braki starczą). Chciałbym również ten rower zabrać ze sobą do Wrocławia na codzienny użytek. 

Wzrost i wagę podałem, mogę jeszcze podać długość nogi do krocza - 90cm. Więc z tego co się orientuję powinienem wybrać ramę 21" lub 22", ale to i tak zamierzam spróbować w sklepie. Widziałem tutaj podobny temat i podpatrzyłem rowery w tej cenie( w kolejności od tego który mi się najbardziej podoba): Keller Aventis > Kands Maestro/ Lazaro Integral > Scrud Atlantic. Cena nie jest zaporowa, a ja się nie znam, więc myślę kupić w sklepie rowerowym/ hipermarkecie.

Czy modele powyższych marek mogą potencjalnie występować w hipermarkatach, czy raczej tylko w sklepie rowerowym? Jeśli tylko w rowerowym, to kiedy powinny się zacząć promocje? Czy są jeszcze jakieś godne polecenia rowery w tej cenie?

I jeszcze takie pytanie, bo kiedyś pożyczyłem od kolegi rower, chodził gładko, ale po zrobieniu 80km strasznie bolały plecy i własnie to jest moja jedyna obawa przy kupnie tego roweru. Bo przecież w rowerowym nie dadzą mi się przejechać 20km. Jedyne co wyróżniało tamten crossowy/górski rower to dość duża odległość siodełka od kierownicy. Przy czym kierownica była na równi z siodełkiem. Czy to właśnie objawy zbyt dużej ramy, czy raczej po prostu tamten rower był źle wyprofilowany? A i ostanie pytanie, czy kolo 28" jest optymalne na takie trasy, czy są może większe?

Napisano

Te rowery kupisz tylko w internecie. nie kupisz ich nawet w sklepie rowerowym (choć zdarzają się wyjątki na górnym śląsku lub/i podkrapaciu).

W tym przedziale cenowym nie masz alternatywy.

Rower crossowy będzie optymalnym wyborem

.

Poczytaj forum a znajdziesz odpowiedź na wszystkie wątpliwości.

Napisano

Ok pooglądałem jeszcze dokładniej i nie mogę się zdecydować pomiędzy http://allegro.pl/wyprzedaz-keller-aventis-alu-full-alivio-okazja-i3530728209.html , a http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-k-czarny-i3537024031.html? Ten drugi schodzi troszkę lepiej, ale może dlatego że jest większy wybór rozmiarów, ale jest też o 100 zł droższy. Myślicie, że odczuję różnicę pomiędzy nimi? Który lepszy do hardcorowej jazdy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...