Gość Wiii Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Witam. Wszystkich forumowiczów. CZY ISTNIEJE RAMA KARBONOWA Z NOŚNOŚCIĄ 140kg-150kg? ROWERU PRZEŁAJOWEGO Z MOŻLIWOŚCIĄ ZAMOCOWANIA BAGAŻNIKA (NA TYLNEJ OSI TYLNEGO KOŁA I DO SZTYCY PODSIODŁOWEJ, ALBO DO RAMY W OKOLICACH ZACISKU SZTYCY PODSIODŁOWEJ - gdzie zaczyna "rozchodzić się" rama na tylne koło - od str mocowania sztycy posiodłowej w ramie) Przeczytałem wiele forum na temet rowerów przełajowych. Jaka jest prawdziwa MAX nośność ramy karbonowej? Ridley ma ok 95kg max. Stevens ma 115kg max - katologowa (tzn. mam ważyć w ubraniu, kasku, okularach, z licznikiem, bidonami 2ma, itd...). Postanowiłem zakupić rower PRZEŁAJOWY, na karbonowej ramie (do hamulców tarczowych) na osprzęcie Ultegra (kaseta 6800), korba CX70 i przednia przerzutka typowa do korby CX70; hamulce tarczowe Koła roweru złożonego - typowe do przełaju. oraz 2gi zestaw kół (szosowe). Do tego planowałem bagażnik tylny Krossa lub Tubus-a z adapterami na tylną oś i adapterem do ramy (do ramy Ridley-a X-Nigt-a 2014). Chciałem uzyskać możliwość jazdy mnie ok 95kg +/-2kg + obciążenie w koszach na bagażniku 30kg-35kg max 40kg. -> Niszy środek ciężkości. W plecaku na plecach jest środek ciężkości wyższy -> wywrotki. Trenowanie z większym obciążeniem na świeżym powietrzu. Tak jak obciążniki na nogi do biegania. Tylko one są już za małe (za mała waga). Chodzi o zwiększenie obciążenia do trenowania. Jednak nie samym trenowaniem człowiek żyje, zatem rower stałby się środkiem komunikacji zastępującym samochód w drodze do pracy i z pracy (ok 17km-20km w jedną str -> różne drogi). Zakupy po pracy,... i do domu. Jazda z szybkimi prędkościami. Trenowanie przełaju w weekendy i we wolne dni. Dlatego dwa komplety kół. Do przełaju i do szosy. Proszę o konkretne linki do ram, które nawet będą miały nośność już 120kg-125kg. Ktoś mi podsunął rozwiązanie: Zakup 2ch rowerów. Przełajowego i szosowego do 10tyś-12tyś.Chciałem już karbonowy rower. Ale nie zmienia to faktu nośności ramy!!! Bagażnik i tak musiałbym zamontować na szosowym. Proszę o uwagi, Przyjmę ciekawe propozycje rozwiązania tej nośności ramy. Pozdrawiam. Z poważaniem Przemek
rybciasum Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Jak chcesz mieć obciążniki do treningu to napełnij sobie dętki wodą, jestem pewien że nie podjedziesz pod żadne wzniesnienie XD
Silver400 Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 @likabu jest tu jakiś admin ? bo ostrz. za to jak nic się należy przepraszam za OT. ale nie wytrzymałem
Sol Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 @likabu - a ty nabierz, ale nie masy tylko manier. @wipi - przyjmując, że przełaj to szosa, tyle że dostosowana do lekkiego terenu, szczerze wątpię czy znajdziesz cokolwiek z limitem przekraczającym limit Stevensa. Może jednak stal? E: A przepraszam, jednak coś jest http://www.trekbikes.com/faq/questions.php?questionid=104 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/cyclocross/cronus_cx/20103_cronus_cx_pro/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/road/cyclocross/cronus_cx/20103_cronus_cx_pro
beskid Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Panowie @Sol i @Silver400 komu by tu się przydała kultura i interwencja admina to powinniście się dowiedzieć po lekturze wymysłów założyciela tematu. Jak widzę upłynęło trochę czasu i zaczyna od nowa. Wato przeczytać wszystko a dopiero potem udzielać się w temacie nie znając kontekstu.
niestrawny Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 .... sam materiał to potencjał ma, tylko oferta nie nadąża za taką wagą... więc może ktoś by się podjął wyprodukowania takiej ramy na zamówienie... hmmm http://www.luxtech.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=7 ... ponadto jak pisał przedmówca: STAL, np. na rurkach Reynoldsa http://en.wikipedia.org/wiki/Reynolds_Cycle_Technology Columbusa czy cuś dalekie od "hiten-u"... choć jak autor planuje jazdę z obciążeniem to może jakieś pręty stalowe miast rurek?
Sol Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Panowie @Sol i @Silver400 komu by tu się przydała kultura i interwencja admina to powinniście się dowiedzieć po lekturze wymysłów założyciela tematu. Wato przeczytać wszystko a dopiero potem udzielać się w temacie. Panie beskid - gdybym czytał historię postów każdego, kto zakłada temat, nie starczyłoby mi czasu na pracę, wychowanie dzieci i rower. Czuję się więc z tego obowiązku zwolniony, aczkolwiek jeżeli ktoś - tak jak pan - to czyni, to proszę bardzo. Ale uprzejmie proszę nie zapominać, że skoro pan coś lubi, nie muszą tego lubić inni. Natomiast jeżeli ktoś o coś pyta i z jakimś tam sensem (fakt, trochę trza było przewinąć), to odpowiadam i nie widzę w tym nic niekulturalnego. W przeciwieństwie do wytykania tuszy. I to mniej więcej tyle.
beskid Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Problem w tym, że już przy tym co masz teraz powinna Ci się zaświecić lampka ostrzegawcza. Skoro tego nie widzisz to już nie mój problem.
Piksel Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Kolejny temat z cyklu: wybierajmy rower za ileś tysięcy, którego i tak nikt nie kupi. Najpierw budżet 20000zł, teraz 10000, chłopie, zdecyduj się czego chcesz i wtedy dopisz kontynuacje do twojego poprzedniego tematu. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.