Skocz do zawartości

[suport] Hollowtech II a kompatybilność z 8rz kasetą

krism4a1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy istnieje mechanizm korbowy w technologii Hollowtech współpracujący z ośmio rzędowymi kasetami i takim łańcuchem?

Mam dość suportu na kwadrat i chciałem zaszaleć z jego zmianą, ale nie bardzo chcę uciekać od ośmio rzędowej kasety z racji ceny komponentów, jak i tego, że nie potrzebuję 9-ciu przełożeń z tyłu.

Napisano

Każdy dostępny na rynku.

Nie wszystko, co producenci piszą, jest prawdą.

To teraz się pogubiłem, Te opisane jako 9rz kompatybilne są z 8rz? czy nie?

Przyznam się że jeszcze nie znalazłem 8rz.

Napisano

No dobra, ale mam jeszcze jedno do doprecyzowania:

Aktualna dłogość osi suportu (kwadrat) to 123mm, z tego co widzę po rys. z Shimano to tutaj kombinuje się tylko podkładkami ze względu na długość mufy suportowej, więc linia łańcucha wychodzi "sama" wg tych podkładek i nie trzeba się przejmować jak to było w przypadku kwadratu?

Napisano

Nie wiem, czy jesteś tego świadomy, ale to korba bardziej na szosę niż MTB. Policzyłeś ilość zębów przed zamówieniem w poprzedniej?

Nie rozumiem - co ma piernik do wiatraka???

Napisano

Mąkę.

Mówiąc poważnie, gdyby miał rower MTB zakup takiej korby nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Ciekawe, gdzie użyłby największej tarczy. A w przypadku roweru crossowego i korby MTB ząbków na asfalcie będzie brakowało.

Napisano

@krism4a1 - jakiś czas temu również przesiadłem się na tą korbę (poprzednia 42/34/24) i muszę powiedzieć,

że większość czasu spędzam na 36, ale bywają sytuacje że 48 jest bardzo pomocny,
szczególnie w sytuacji, kiedy na blacie 36 nie mogę znaleźć odpowiedniego przełożenia do tempa i warunków drogowo/atmosferycznych (wiatr).

Bo zdarza się, że bieg na którym aktualnie jadę jest "za ciężki", natomiast kolejny po redukcji jest za "lekki",
właśnie wtedy najczęściej znajduję odpowiednie przełożenia na blacie 48.

To jeden plus takiej korby, natomiast drugi - nawet z wiatrem w plecy kiedy trzeba pedałować
to z tą korbą mam poczucie, że jeszcze coś tam mam w rezerwie, podczas gdy mam wrażenie,
że przy korbie 44 było by "na styk" albo znów byłyby momenty, że czegoś brakuje.

...Mówiąc poważnie, gdyby miał rower MTB zakup takiej korby nie ma żadnego logicznego uzasadnienia...

Popularny trick stosowany w tanich MTB gdzie ograniczeniem jest wolnobieg z zakresem 14-XX.

No i szczerze mówiąc, to indywidualne potrzeby niewiele mają wspólnego z logicznym uzasadnianiem wink.gif

To co pasuje jednemu, nie musi być równie dobre dla drugiego.

...Ciekawe, gdzie użyłby największej tarczy...

Oj, tam... Oj, tam... są tacy, którym brakuje na "asfalcie" gwizdze.gif

Nie wszyscy kupują rower MTB do użytku strikte MTB.

...A w przypadku roweru crossowego i korby MTB ząbków na asfalcie będzie brakowało...

A to ciekawe rzeczy piszesz, bo jakiś czas temu, kiedy chciałem się poradzić zmieniając korbę 42/34/24

na większą i oponowałem za 48/36/26, to zlinczowano mnie tekstami w stylu

"To jest przerost formy nad treścią",

"Taka korba nie pasuje do takiego roweru"

"Profanacja roweru"

"I tak jej w pełni nie wykorzystasz..."

...itp., itd.

Nadmienię, że chodziło o rower cross.

Napisano

Ludzie... bez ciśnienia, ja dokładnie wiem jakiej liczby zębów potrzeuję (włącznie z kasetą) jedyny problem to taki, że nie było tarcz 38 i 28 (są 36 i 26) co do tarczy 48 jestem z nią zaprzyjaźniony od 2011. 

Rower jest na oponach 622-28, więc 48 jest używana w większości, nie wiem, może taki mam po prostu profil jazdy (do lasu nie wieżdżam prawie wcale) moze jest częściej z wiatrem, czy co? 

Wątek był założony bo nie wiedziałem czy w takich korbach też dobiera się długość pod linię łańcucha.

Napisano

Spoko - ja Cię rozumiem, ale zawsze znajdzie się jakiś... "filozof" (ogólnik - bez urazy i personalnych wycieczek) ;)

Wracając do tego, co napisałem powyżej, to nie wiem, czy w przypadku korby 48/38/28 też znalazłbym kompromis,

czy też następowało by tylko zwykłe przesunięcie zakresu bez, nazwijmy to, międzybiegów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...