Skocz do zawartości

[obręcz] Mavic Crossmax - przebijanie dętki przez obręcz

Hafal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy, mam problem.

Mianowicie od paru tygodni ujeżdżam koło Mavic Crossmax SLR '08 na tyle i notorycznie łapię flaka od strony obręczy.

Dziury są ok. 6-8 cm od łączenia rawki. Używam chwilowo dętek, bo zostały mi opony "dętkowe" a nie będę kupował na bezdętkę, bo na daną chwilę szkoda kasy. Koło jest w systemie UST ale posiada pasek jakiegoś rodzaju tkaniny. Czy to możliwe, że coś jest pod nim? Jak przejeżdżam palcem (naciskając) to jedyna nierówność jaką czuję jest na łączeniu.

Co się może dziać? Czy to łączenie przebija dętkę? O.o Nie chcę mi się wierzyć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam

Rafał.

Napisano

Miałem podobny problem jednak w innych kołach. Dowiedziałem się wtedy od innego użytkownika forum, że te opaski na obręczy z czasem się starzeją, robią twarde i ostre. Co za tym idzie zamiast chronić dętkę to powoli ją niszczą, aż w końcu będzie flak.

Wymiana opaski na nową albo budżetowo na taśmę izolacyjną ( ja tak zrobiłem) powinna załatwić problem. U mnie pomogło ;)

Napisano

Właśnie to nie jest taka klasyczna opaska, bo to koło bezdętkowe. Poza tym opaska jest miękka. :/

Napisano

Sorka za odpowiedź w stylu Wirtualnej Polski... :) Trzeba było kupić koła np Eastona :)

A teraz poważnie... Nie zauważyłeś jakiś opiłków latających po obręczy? Lub może to od rantu felgi? Sorka troszkę zgaduję... w swojej karierze MTB, od 1997 roku gumę złapałem 1 raz, słownie jeden raz - 200 metrów od domu :)

Napisano

Ze zdejmowaniem tej "opaski" może być problem, bo chyba jest przyklejona :/ Obręcz czysta, opona czysta.

Nie wydaje mi się, że to mogła być przyszczypana dętka, bo za każdym z trzech razy dziura robiła się w tym samym miejscu.

Najciekawsze jest to, że zakładam dętke, pompuję, jeżdżę, odstawiam i wszystko git. Przychodzę rano a tu d**a. Spróbuję dołożyć na to jeszcze opaskę ze starej obręczy i zobaczę. Ale to dopiero za jakieś 2 tygodnie, bo wyjeżdżam. Jak mnie zeźli, to założę bezdentkę.

• Mod Team
Napisano

Chwilka ja czegoś nie rozumiem... Po kiego używać opaski na obręcz w SLR'ach 08?! Skoro to pełne ust i obręcz nie ma dziur?

Te koła powinno używać się bez opaski, ew jeśli jest jakaś nierówność na samej feldze (spaw obręczy) to zeszlifować to papierem ściernym i tyle w temacie. Raczej w tych kołach nie zdarza się aby były takie wady produkcyjne, drobna chropowatość może być to nic nie szkodzi, byle nie było ewidentnego zadzioru.

Napisano

Wiem, że nie używa się opasek do ust - to nie jest logiczne. Dlatego podkreślam, że to co jest naklejone na obręcz to takie nie wiadomo co na kształt opaski ale takiej miękkiej, jakby cieniutkiego paska jakiejś tkaniny. Niestety nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia. O zakładaniu opaski myślę w roli testu - czy na obręczy jest coś, czego nie wyczułem pod palcami.

Im dłużej o tym myślę, tym dłużej skłaniam się w stronę bezdętki.

• Mod Team
Napisano

Wywal tą opaskę i będzie jeden podejrzany mniej, skoro i tak jej tam być nie musi a wręcz nie powinno. Nie rozumiem po co jeszcze ją tam trzymasz?

Jak dalej będziesz łapał kapcie to albo coś siedzi w ściance/stopce opony (np. kawałek drutu z uciętej linki albo kolec z akacji) to powinieneś go wymacać palcami w oponie. Zamień opony przód z tyłem i obserwuj.

Innej opcji nie ma chyba że wierzysz w duchy.

Napisano

Tak chyba zrobię. A co do opon to zamieniałem i nie ma różnicy. Żadnych śmieci nie wyczułem (pierwszy podejrzany) Btw Maxxis Advantage 2.1

Zastanawia mnie skąd się tam ta opaska w ogóle wzięła O.o może inwencja twórcza poprzedniego właściciela. Dziwi mnie tylko to, że jest wklejona tak równo, że sprawia wrażenie orginalnej. Przedziwne.

• Mod Team
Napisano

Mam ten model, kupiłem koła nowe, w sklepie w Niemczech, ze wszystkimi papierami, pokrowcami, kompletem kluczy, wszystkimi możliwymi bajerami które do nich dawali ale zapewniam Cię że opaski tam w zestawie nie ma. Strona serwisowa mavicka ze specyfikacjami też nie przewiduje czegoś takiego w zestawie. Więc wywalaj śmiało i niech Cie głowa o to nie boli. Zbędny babol ta opaska, ktoś miał fantazje i tyle.

Napisano

Dobra, postanowione. Niestety dzisiaj wyjeżdżam, więc do sprzętu zaglądał będę po powrocie.

Czas jeszcze tylko oddać przedniego elixira na gwarancję bo się moczy ;)

Dzięki za odpowiedzi, temat raczej do zamknięcia.

Pozdrower

Napisano

Z tego co wiem to do bezdętkowych kół mavica nie stosuje się wcale opasek pod dętkę, ja osobiście nie mam takowej w swoim crossmaxsie.

Napisano

Po zdjęciu opaski mym oczom ukazało się robione wcześniej przez kogoś pęknięcie. :/

Już wiem skąd ten pas się tam wziął.

• Mod Team
Napisano

W Polsce nowa obręcz to 900zł w Niemczech koło 600zł. Dodatkowo jeszcze harfa wciska na siłę zbędną wymianę szprych i nypli. Właśnie oto poznałeś uroki kół mavicka.. Dawno je kupiłeś? 

Napisano

3 tygodnie temu za 470plnów.

Na szczęście pęknięcie jest przy wentylu i można z nim jeździć.

Jak obręcz się rozpadnie to pewnie złożę coś na tej piaście. Nie oriętuje się ktoś, czy dam radę znaleźć do tego szprychy? Pytam tak "w razie czego".

• Mod Team
Napisano

Nic z tym nie zrobisz, pasują tylko oryginalne szprychy a do szprych tylko oryginalne nyple a nyple tylko do obręczy mavicka. Jednym słowem albo oryginał albo nic.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dobra, postał sobie 2 tygodnie jak mnie nie było w kraju i oczywiście null powietrza zarówno z przodu jak i z tyłu.

Pomyślałem, ze jak zwykle albo wiatr w oczy, albo... Więc zmieniłem dętki i o dziwo na razie jest git O.o

Zobaczymy, co będzie dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...