Skocz do zawartości

[łańcuch] Spdającący łancuch - drogi problem

dex33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Czytałem już sporo na temat spadającego łańcucha, wiem mniej więcej jak ten problem zażegnać, jednak jego koszta mnie porażają (czyt. napinacz + suport).

Korba (dartmoor vertical) z przodu ma jedną zębatkę 38 (nowa, shimano), z tyłu 7 przerzutek, ogóle ustawienie jest takie, że jak dam z tyłu piątkę to łańcuch jest mniej więcej równo, jak dam 4,3,2,1 to momentalnie spada (łańcuch idzie krzywo i w pewnym momencie po prostu mija się z zębem zębatki). Przerzutka z tyłu shimano deore, prawie nowa. Łańcuch nie jest nowy, ale jest ok, to nie jego wina, że nie trafia :)

Rozwiązanie - napinacz tylko do suportu (brak iscg).

Taki napinacz to najmniej 150zł + nowy suport, ponieważ mój nie ma żadnych podkładek etc (najtańszy maszynowy suport).

Czyli powiedzmy 200 zł. Cena ta wydaje mi się absurdem, 200 zł za troszkę metalu, który przytrzyma łańcuch w miejscu aby ten nie spadał. Zaznaczę, że nie zależy mi na napięciu a po prostu na jego niespadaniu. Nie używam też przerzutek 1,23, tylko 4,5,6,7.

Macie panowie jakieś inne rozwiązanie tego problemu (łańcuch już trochę skracałem)? Myślałem, żeby po prostu zamontować przednią przerzutkę i wykregulować ją tak mocno, aby była na równo z zębatką i w razie próby ześlizgnięcia łańcucha przytrzyma go i ten nie spadnie.

Proszę o pomoc.

Napisano

2i regulaminu

suport jest dobrej długości (dobierany w serwisie). Obejrzałem jeszcze raz mocowanie tego suportu, i jest on tak samo mocowany jak np. ten:

http://allegro.pl/maszynowy-pakiet-na-isis-neco-113-mm-xc-sruby-box-i3406613121.html

Czy w/w napinacz wkłada się po prostu przed nakrętką dokręcającą i się ją dokręca czy jak to wygląda?

Bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli wygląda to inaczej to proszę o link do takiego suportu.

Napisano

2i regulaminu

Dziękuje za pomoc o odpowiedź, suport faktycznie nie jest idealnie na środku (między 3 a 4 zębatką, tylko na 5,6), jednak z uwagi na długość suportu, korbę i wzrokową ocenę bliżej zębatkę można by przysunąć ew na 4,5, czyli bez napinacza tak czy inaczej by spadał.

• Mod Team
Napisano

Nie koniecznie, bo wiele osób tak jeździ i nie spada ... ale z napinaczem czy prowadnicą jest oczywiście pewność że nie spadnie.

Napisano

Sprawdź suwmiarką, miałem napęd 1x9 z HT2, kombinowałem z podkładkami i mimo prawie idalnej linii (musiałbym mieć węższe podkładki) łańcuch i tak zdarzało się że łańcuch spadał Podobno się da... Jesli nie chcesz przerzutki przedniej, to za naście złotych możesz zaopatrzyć się w rockring, od wewnątrz można zrobić jakiś metodą garażową wewnętrzny rockring bądź jakiś ogranicznik mocowany do rury podsiodłowej. Warto zaopatrzyć się w zębatkę dedykowaną do napędów 1x1, 1 na X biegów. CROOSS-32-SIL-OU_P1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...