Skocz do zawartości

[3000-4500zl] MTB? tylko KROSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcialbym rozpoczac swoja przygode z jazda na rowerze. Spodziewam sie, ze raz na kilka tygodni bede zabierac malenstwo w teren i zjezdzac amatorsko z jakiejs gorki. Nie wykluczam, ze wystartuje w amatorskich zawodach - jesli mi sie to spodoba. Przez pozostala czesc czasu bede nim sie poruszal w terenie miejskim. Ma byc niezawodny, ladnie wygladac i byc wystarczajaco dobry aby sprostac wymaganiom jakie mu bede stawial w najblizszej przyszlosci.

Tak sie sklada, ze mam mozliwosc okazyjnego zakupu roweru marki KROSS - mozna powiedziec mala bonifikata - dlatego ograniczam sie wylacznie do modeli dostepnych na stronie tego producenta.

Bez fachowej wiedzy - przy pomocy google i celujac w gorna granice cenowa - wstepnie wybralem model A8 z rocznika 2013. Czy moze mi ktos cos o nim powiedziec w kontekscie moich planow? Czy jest jakas sensowna alternatywa?

Mam 185cm wzrostu, 90kg wagi, wysportowana i proporcjonalna sylwetka.

Bardzo dziekuje za wszelkie opinie. Po zakupie podziele sie moimi wrazeniami.

Napisano

MichaelD nie jestem pewien czy przeczytałeś wypowiedź mrziomalx, on ogranicza się do KROSSa.

Nie wiem jak dużo zamierzasz jeździć po mieście ale jak na co dzień to rozważyłbym dwa rowery.

jeden do miasta np: 

http://www.kross.pl/pl/2013/trekking/trans-pacific

lub

http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-2-0

Zależy od preferencji

A do tego do zabawy (w góry do lasu)

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a6

Przy dwóch rowerach na pewno jeszcze bardziej zejdą z ceny.

Jeżeli jednak chcesz jeden rower (bo np. mało będziesz jeździł po mieście) to A8 będzie dobrym wyborem tylko musisz zainwestować w jakieś bardzo dobre zapięcie, albo nie zostawiać go na mieście.

Przejedź się jeszcze na B7 bo może 29er ci bardziej podpasuje, a i w mieście przy dobrych oponach, na 28"kołach lepiej będzie się jeździć.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

MichaelD nie jestem pewien czy przeczytałeś wypowiedź mrziomalx, on ogranicza się do KROSSa.

Jeszcze nie za późno by odwieść kolegę od popełnienia błędu :P

Napisano

Dowiedz się jak sklep w którym kupisz rowery potraktuje potencjalne awarie sprzętu (głównie chodzi o ramy), myślę że możesz powołać się na doświadczenia np z tego forum. Jeśli usłyszysz np: ale przecież ramy Krossa nie pękają, albo przecież Kross to świetniej jakości produkt i nic się mu nie przytrafi lub coś podobnego - zastanów się dwa razy czy nabyć u nich cokolwiek. 

Napisano

Skoro zjazdy i jazda po mieście, to 29er będzie lepszy niż 26.

Który z 29er'ów - zależy od tego ile dokładnie chcesz wydać.

Ale z bonifikatą -30% to taki np. Earth 1.0 wychodzi już bardzo tanio. Można by go rozpatrzeć. Full to jednak coś zupełnie innego niż HT i do zjazdów nadałby się.

Aha - jeśli to nie tajemnica, to może napiszesz skąd taki rabacik ? Przydałby się wielu osobom. :)

Napisano

Wow... nie jestescie fanami tej marki ktora zaproponowalem. Zaczalem sie powaznie zastanawiac... czy moglbym prosic o kilka konkretow?

Na pierwszy rzut oka po sprawdzeniu osprzetu rowery Krossa wypadaja lepiej. Jaka jest podstawa do tego aby wybrac inna marke - nie liczac obslugi klienta?

Prosze o linki do rowerow do 3000-3300 ktore byscie wybrali (nie KROSS) z krotkim opisem czemu ten - moze byc jedno zdanie (same marki nie liczac kilku najbardziej znanych nic mi niestety nie mowia).

Bardzo Wam dziekuje za fachowe porady.

Napisano

No to ode mnie takie typy - Cube Attention (kwestia umowna 26 czy 29 - co komu pasuje), Merida Big Nine TFS 300-D (XCM to chłam, ale reszta wygląda całkiem dobrze).

Ew. jeśli masz zapędy do bardzo daleko idącej rozbudowy to Spec Rockhopper 29.

To tyle z firmówek na bądź co bądź jednak nieco słabym osprzęcie jak na taką klasę cenową. Jednak jako baza do późniejszej rozbudowy to te trzy się bardzo nadają. :)

Jeśli jednak ma być bdb stosunek cena/jakość bez zabaw w rozbudowę i ma jeździć dość długo bez zmiany osprzętu, to ten RR + zostanie trochę $$$ na akcesoria : http://www.decathlon.pl/81-2012-id_8168918.html#anchor_ComponentProductFeatures

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...