Skocz do zawartości

[stopy] Dziwny "ból" po jeździe w SPD

radosuaf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacząłem niedawno jeździć w SPD. Przy długiej jeździe (po 3-4 h). Zaczynają mnie "boleć" stopy od śródstopia aż do palców. Nie jest to taki typowy ból, coś jak zdrętwienie. Ciężko to określić, jest w każdym bądź razie nieprzyjemne... Czy to normalne, czy ja może jakoś źle jeźdżę??

Napisano

Poprostu nadwyrężasz stopę. Musza Ci się stopy przyzwyczaić. Takie uczucie wystepowało u mnie najczęściej w przypadku dłużej przerwy jak jeszcze dużo grałem w kosza, oraz na początku sezonu narciarskiego.

O dziwo w spd nie wystepuje, ale znam ten "ból " ;)

Napisano

Mam to samo, tylko, że w prawej stopie, a mam już ponad 1000 przejechane w spd-ekach - pomaga poluzowanie rzepów, podejrzewam, że jest ucisk i kiepsko krew krąży.

Napisano

jezdze od miesiaca w SPD i mam podobnie. sadze, ze przyczyna jest twarda podeszwa buta ewentualnie tak jak pisze Miciu22 to sprawa krazenia. ale z kazda przejazdzka jest coraz lepiej wiec to pewnie kwestia przyzwyczajenia stopy.

Napisano

Polużuj rzepy / linkę w śródstopiu (nie wiem jakie masz buty)

pedułaje w spd już ok 11 lat i do tej pory jak przesadzę z dociągnięciem

linki w śródstopiu - (lubie jak but mocno trzyma) - to noga czsem drętwieje

(jak drętwieje - poluzuj + rower na ramię i przebiegnij ze 100 metrów)

Napisano

Mam nadzieję, że się przyzwyczaję, bo to była dopiero druga przejażdżka, a na pierwszej zaczęło boleć po godzinie ;). Buty są wiązane i chyba nieszczególnie ściśnięte, więc to chyba nie to.

Napisano

Uczucie jest takie, że naciągnełeś sobie więzadło w śródstopiu . Noga nie drętwieje. Najgorzej jak się stanie na palcach. Jeśli to takie uczucie, to występowało i w moich Nikach, Pumach, Adidasach itp, a tam podeszwa była miękka.

Napisano

Nieeeeee, jak się zatrzymam na 5 min, wszystko przechodzi, a po zdjęciu butów zapominam w ogóle, że coś mnie bolało, więc naciągnięcie to chyba też nie jest... Pojeżdżę trochę więcej i zobaczymy ;)

Napisano

Czyli to na 99% sprawa zle dopasowanego lub za mocno sciagnietego wiazania w obówiu. Nadmierny nacisk wywoluje zmniejszenie przeplywu krwi stad twoje dretwienie.

Jesli mowiesz, ze nie przyciagasz buta mocno to moze jest Ci on po prostu za ciasny?? Duzo osob z wysokim podbiciem ma problem z butami kolarskimi bo wiekszosc z nich ma wlasnie bardzo niski profil (jedynie niektore MTB sa z wysokim).

Napisano

radosuaf mam dla Ciebie złą wiadomość. Dokładnie takie same objawy występują u mnie od czasu jak zacząłem dużo jeździć na rowerze, czyli od 3-lat. Moim zdaniem jest to sprawa niedokrwienia stopy wynikła np. z jakichś zmian zwyrodnieniowych. Jeździłem w trampkach, adidasach, halówkach a teraz w spd i cały czas jest tak samo, czyli po 2-h jazdy muszę, co jakiś czas zejść z bika i pospacerować parę minut. Trzeba się przyzwyczaić do swoich niedoskonałości. ;)

Napisano

od tego sezonu jeżdże w SPR i mam dokładnie to samo. Aczkolwiek miałem też to jak jeżdziłem w cywilnym ubuwiu. Mi pomaga poluźnienie rzepów a kiedyć poluzowanie sznurowadeł.

Czasami trzeba pocierpieć :)

Jacek

Napisano

Ja mam stopy z wysokim podbiciem i mam takie bóle w wiązanych butach.

Raz zawiążę i jest dobrze, za pół godziny już mnie cisną i muszę poluzować.

Dzieje się tak szczególnie w ciepłe dni - stopa pracuje.

Chodzę głównie w butach bez sznurowania i w takich nie mam problemu.

Nawet lakierki miałem do niedawna z gumkami z boku.

Pierwszy raz od kilku lat kupiłem wiązane i żałuję.

Natomiast miękkie buty do biegania nie sprawiają problemu.

Na rower kupiłem buty z rzepami.

Dają większe możliwości dopasowania do moich nóg niż wiązane, bo w kazdym punkcie można zastosować inną siłę ścisku.

Mam naczynia krwionośne dość na wierzchu i stąd problemy.

Polecam takie rozwiązania:

-buty z miękim językiem, lub na rzepy, tak żeby górnym trzymać but na stopie, a żeby dolne były luźniejsze,

-w przypadku butów wiązanych pomaga grubsza skarpeta redukująca ucisk, o ile oczywiście mieści się w bucie.

Napisano

Dzisiaj do butów poza fabrycznymi wkładkami założyłem dodatkowe o grubości ok. 3 mm. jedna strona z jakiegoś syntetycznego materiału a druga normalny filc, dosyć miękkie. Wyciąłem dziury na wentylacje jak w fabrycznych i to wszystko pozwoliło mi dzisiaj na 3-godzinną jazdę bez zsiadania z roweru (do tej pory 2h to był max).

Zgadzam się z majstermodem co do poluzowania dolnych rzepów.

Jakoś trzeba sobie radzić :D

Napisano

Ale przecież piszę, że jak zlezę z roweru, nie dotykając nawet butów, to po 5 minutach mi przechodzi... Jak wsiądę, wszystko od nowa po 10 minutach.

• 2 lata później...
Napisano

Witam

Odświeżę trochę temat

Mam podobny problem jak kolega który zakładał temat tyle że u mnie ból nie przechodzi tak szybko. U mnie ból pojawia się w prawej stopie w śródstopiu. Niestety doszło do tego że stopa tak mi spuchła i bolała ze przez tydzień nie mogłem normalnie chodzić. Zdjęcie RTG nie wykazało żadnych zmian. I nie wiem czy to wina spd (czy sobie je wogóle darować) czy butów. Dodam że w lewej stopie problem nie występuje. Próbowałem lekko zaciągać rzepy ale nie pomogło. Buty to shimano m-075. Wydaje mi się to podobny przypadek jak opisuje muzycom bo najbardziej boli jak się staje na palcach albo kuca. Stopy mam raczej szerokie. Proszę o jakaś radę.

Napisano

Koralgol idź do ortopedy,Najlepiej takiego co się zajmuje lub ma pojęcie o sportowcach. Niech Ci USG zrobi. RTG żadnego obrazu prócz uszkodzeń czy zwyrodnień kostnych nie daje a problemy leżą głównie w tkankach miękkich.

• Mod Team
Napisano

radosuaf a Ty masz buty z miękką podeszwą czy ze sztywną?

A w której części śródstopia masz przykręcone bloki?

Jak możesz to wstaw zdjęcie podeszew z blokami

Napisano

Ja borykam się z podobnym problemem. W trakcie jazdy jak pojawia się drętwienie proponuje następujące czynności:

- ciągnij pedały zamiast je pchać

- pedałuj naciskając "piętą" a nie palcami

- zmień ustawienia bloka w bucie, sprawdź jak się jeździ jak nadal słabo to kolejne miejsce wypróbuj. Metoda prób i błędów (ja jestem w trakcie jej stosowania). Blok w bucie miałem zbyt blisko środka stopy, teraz przestawiłem tak, aby naciskać na pedał kośćmi śródstopia.

Napisano

Buty kolarskie mają zwykle mocno profilowaną wkładkę i podeszwę i często wychodzi, że się ma płaskostopie, co w normalnych miękkich butach jest niezauważalne. Polecam ortopedę :) Może pomóc dobrać inne wkładki do butów, co zwykle załatwia sprawę (jeśli to nieznaczna wada). Do butów kolarskich zwykle też pasują, ja mam takie w sidi eagle.

Napisano

ja mam taki objaw w butach które są mi trochę ciasne. Znaczy są mi dobre ale jak założę grubszą skarpetę to potem boli mnie śródstopie. :)

Napisano

Miałem podobny problem (buty shimano sh-181), ale wystarczyło poluzować nieco rzepy nie zmieniając siły, z jaką jest zapięta klamra i ból ustąpił.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie

A może to jest kwestia obuwia ? lub regulacji SPD'ów?

Ja u siebie nie zauważyłem tych dolegliwości.

pozdrawiam

MAX

• 4 tygodnie później...
Napisano
Witajcie

A może to jest kwestia obuwia ? lub regulacji SPD'ów?

Ja u siebie nie zauważyłem tych dolegliwości.

pozdrawiam

MAX

Uppps

Wywołałem wilka z lasu wczoraj miałem ból właśnie taki jak mówicie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...