Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Szerokości wolnobiegów 7-rz: Sunrace vs Shimano

Toy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich w moim pierwszym poście,

Problematyczny rower to górski Trek 820 z 2002 roku (taki już prawie "vintage",), gdzie muszę wymienić jakiś (brak modelu) 7-rzędowy wolnobieg Sunrace o zakresie 13-30 (co już jest dziwne) i szerokości mierzonej na skrajnych zębatkach w okolicy 32 mm. Poza największą zębatkę wystaje jeszcze około 2 mm "pierścień", zatem poszukuję czegoś co od skraju przy dużej zębatce do małej zębatki (bez pierścienia wystającego poza nią) ma ~34 mm. Zamontowanie Shimanowskiego (zmierzone 36-37 mm na zębatkach) lub spełniającego "normalne" standardy wolnobiegu - powoduje obcieranie najmniejszej zębatki o kraniec tylnego trójkąta, w najlepszym wypadku - odstęp pomiędzy ramą a wolnobiegiem to 0,5 mm (a z powodu szybko-zacisku - nie da się tego poprawić podkładką, gdyż za mało ośki wchodziłoby w ramę). W tym miejscu nie wiem jeszcze czy to wina nietypowej ramy (przy mocowaniach ośki nie jest "płasko", lecz rurki trójkąta wystają trochę do wewnątrz), czy może piasty (być może jest trochę szersza). Na chwilę obecną chciałbym zakupić pasujący wolnobieg, miast wymieniać piastę, gdyż w przyszłości wolałbym zainwestować w całe koła, gdzie tylna obręcz i tak już kończy żywot).

A teraz pytanie: czy ktoś orientuje się jak ma się szerokość wolnobiegów 7-rzędowych? Porównując na oko oryginał Sunrace z Shimano (zwykłym lub Megarange) - Sunrace jest węższy. I o dziwo indeksacja przerzutki działa jak należy. Gdybym wiedział, że wśród Sunrace'ów to taka "norma", kupowałbym w ciemno, ale niestety to model sprzed ponad 10 lat, więc coś tam mogło się pozmieniać (chociaż aktualne wyglądają niemal identycznie). Niestety na "mieście" nikt ich nie ma, a sprzedawcy Allegro nie za bardzo wiedzą o co chodzi i chyba nie potrafią posługiwać się suwmiarką. Na koniec mam jeszcze jedną teorię spiskową: Shimanowska zębatka 14T jest minimalnie za duża do tej ramy... Jeśli ktoś zna wymiar, będę wdzięczny, bo zapomniałem pomierzyć.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...