AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Część, mam pytanie co zrobić aby się lepiej padałowało bo aktualnie mam napęd taki : przerzutka tył SHIMANO Acera M390 ilość biegów 9 kaseta SRAM PG-950-9 (12-23) łańcuch KMC Z99 (108 links) Chciał bym aby się lekko pedałowało mój wujek miał rower też dirt / dual i tam naprawdę Bardzo Lekko się pedałowało a u mnie na jedynce pod lekką górkę naprawdę można się zmęczyć A może to trzeba jakoś specjalnie poregulować ? Nie znam się więc pytam się doświadczonych osób na forum .
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 2i Regulaminu nie - cytujemy w całości wcześniejszego posta. Waga Roweru to 20 KG
Mod Team sznib Napisano 18 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2013 1. Waga roweru 2. Opony, a dokładnie opory toczenia Te 2 elementy najbardziej wpływają na "lekkość" jazdy, napęd ma drugorzędne znaczenie. Pozostaje tylko zbijanie masy. co to za rower? Zakładam że jakiś oldschool DH.
goldziu Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 no to nie ma się co dziwić nie da się wyregulować na lżejsze działanie
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 2i Regulaminu nie - cytujemy w całości wcześniejszego posta. Wara roweru to 20 kg A opony to kostki ale wujek też miał kostki i tez wagowo podobny a jeździło się naprawdę lekko Jego Przerzutka - tył SRAM SX-4, Med cage length
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Do tego masz szosową kasetę... 20 kg to kawał klocka nie można powiedzieć, a do tego pewnie masz nie wąskie opony?Cudów nie ma i jeśli koła lekko się kręcą to pozostaje tylko wymiana części, ale czy to się opłaci to druga sprawa.... I niestety przerzutka to ostania rzecz, która miałaby cokolwiek do tego
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 2i Regulaminu nie - cytujemy w całości wcześniejszego posta. A jak bym wymienił zębatki z tyłu i przodu ?
jasinski21444 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Co to za rower to raz . Wymiana kasety nic nie da.
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 u mnie na jedynce pod lekką górkę naprawdę można się zmęczyć Masz na myśli największą zębatkę kasety? Jeśli tak to wymiana kasety właśnie bardzo dużo da. 23 zęby to nie za dużo, nawet przy młynku 22T masz przełożenie tylko delikatnie mniejsze niż 1... Na szosę spoko, ale w terenie sobie nie wyobrażam...
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Na najniższym biegu pod naprawdę bardzo bardzo mała górkę naprawdę mozna się zmęczyć i nie wiem co robić co proponujecie ;D
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 A jaki to jest wg Ciebie najniższy? Najmniejsza zębatka a z tyłu?Wtedy to totalnie nic dziwnego, że ciężko pod górkę... Może Twój wujek miał wolnobieg wtedy miał 14 zębów. Ty masz 12, a to już jest spora różnica. Musi być ciężko, bo jak byś z górek zjeżdżał? Zadajesz pytanie, średnio jasno się wypowiadasz i do tego nie pokazałeś roweru i trochę liczysz na wróżby. Żaden sprzęt za Ciebie jechał nie będzie
beardman Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Tak, jak koledzy wyżej napisali: przede wszystkim wymiana kasety na taką z większą pierwszą zebatką ( np 11-32 lub 11-34). Przejrzyj ten temat. Napisałem dlaczego zmiana kasety pomoże: http://www.forumrowerowe.org/topic/139563-2000-2500-rower-g%C3%B3rski-wyprawowy-upgrade-lub-kupno/ Pozdrawiam
adii22 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Powiedz nam co to za rower... Łożyska w piastach możesz mieć wykokoszone na przykład. Opony mogą być z astronomicznym oporem toczenia. To tak z innej beki...
kolopl Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Na 90% autorowi chodzi o ten rower: Kellys Bluff
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 No i się wyjaśniło wszystko Przy jednym tak wielkim blacie z przodu i tak małym zakresie kasety po prostu nie może być lekko pod żadną górkę Kaseta do wymiany ewentualnie zmiana przedniej zębatki na mniejszą, albo w ogóle jedno i drugie. To jest rower na teren płaski jak stół chyba tylko, albo dla ludzi z łydką jak głaz...
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 No i się wyjaśniło wszystko Przy jednym tak wielkim blacie z przodu i tak małym zakresie kasety po prostu nie może być lekko pod żadną górkę Kaseta do wymiany ewentualnie zmiana przedniej zębatki na mniejszą, albo w ogóle jedno i drugie. To jest rower na teren płaski jak stół chyba tylko, albo dla ludzi z łydką jak głaz... a jaką kasete polecasz aby jechało się wygodnie bardzo i cenowo nie droga a i żeby pasowała do mojego roweru " Kellys Bluff 30 : Co sądzicie abym dodał Korby SHIMANO ALIVIO 3x bo aktualnie posiadam jeden bieg z przodu i myślę ,że to by było rozwiązaniem!
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Każda kaseta 9sp MTB pod bębenek HG będzie pasować. No korba 3sp byłaby rozwiązaniem tylko, że jak ją pogodzisz z napinaczem? Najważniejsze pytanie to jest takie po co Ci jest ten rower? To jest rower do Dirt'u i do szybkiej jazdy co byś z nim nie zrobił nie bardzo się nada, bo jest za mały po prostu. Przednia przerzutka pokomplikuję sprawę, a najprościej byłoby wymienić blat korby na mniejszy. Jeśli nie masz zamiaru na nim skakać to go sprzedaj, kup prawdziwy MTB i w drogę. Takie moje zdanie
AtomXB Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Każda kaseta 9sp MTB pod bębenek HG będzie pasować. No korba 3sp byłaby rozwiązaniem tylko, że jak ją pogodzisz z napinaczem? Najważniejsze pytanie to jest takie po co Ci jest ten rower? To jest rower do Dirt'u i do szybkiej jazdy co byś z nim nie zrobił nie bardzo się nada, bo jest za mały po prostu. Przednia przerzutka pokomplikuję sprawę, a najprościej byłoby wymienić blat korby na mniejszy. Jeśli nie masz zamiaru na nim skakać to go sprzedaj, kup prawdziwy MTB i w drogę. Takie moje zdanie Zrobie tak kupił bym coś takiego : http://allegro.pl/nowa-truvativ-blaze-3-1-howitzer-175mm-44-32-22-i3331266909.html Wczepił bym go do swojego roweru a napinacz był zdjął on nie jest potrzebny a łancuch można skrócić .
ugupu Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 1. Wymienić kasetę na 11-34 2. Wymienić korbę. Ta z twojego linka jest ok. 3. Kupić przerzutkę przednią, linkę, pancerze, manetkę. 4. Wywalić napinacz. 5. Złożyć to do kupy i mieć nadzieję, że będzie chodzić.
AtomXB Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Napisano 19 Czerwca 2013 Do tego zmienić opony na węższe/lżejsze. Wydaje mi się ,że zmiana zębatki z przodu z 36 na 22 by dała wiele czyli gdybym wymienił korbę moją jedno biegową na korbę trzy biegową i założył bym łańcuch na zębatkę 22 na razie bez przerzutek bo nie mam na tyle pieniędzy było by ok ? I czy ta korba by pasowała do mojego roweru " kellys bluff 30 " http://allegro.pl/nowa-truvativ-blaze-3-1-howitzer-175mm-44-32-22-i3331266909.html albo sam blat http://allegro.pl/blat-24z-zebatka-tarcza-24t-24-slx-fc-m660-i3336187957.html
jasinski21444 Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Jak założysz łańcuch bez napinacza czy też przerzutki to będzie spadał z korby na nie równościach.
OrzelPiotr Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Sprzedaj ten rower i kup coś co nadje się do podjeżdżania pod górę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.