Skocz do zawartości

[łańcuch] jazda na dwóch łańcuchach

mmiksa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zmieniłem tylny napęd. Kaseta Hg-41 i łańcuch hg-40. Chce dokupić drugi łańcuch by podmieniać - jeden sobie schnie po czyszczeniu, drugi już mam na rowerze. Pytanie. Czy muszę dokupić też hg-40 czy może być jakiś inny podobnej klasy. Jaki polecacie?

Napisano

Teorie są różne. Niektórzy jeżdżą na dwóch, niektórzy na trzech. Jeździłem na dwóch łańcuchach HG-40. Wydaje mi się, że lepiej jeździć na trzech. Nie są one dość trwałe. Po dystansie nieco ponad 2000 km łańcuch zaczyna strzelać i chrupać i generalnie to już jest jego koniec. Ja jeździłem tak: na początku był jeden łańcuch KMC na którym przejechałem około 1500 km, potem zacząłem jeździć na dwóch łańcuchach HG-40 na których zrobiłem ponad 2000 km na łańcuch. Łańcuchy były do wymiany, ale do śmietnika poszła także kaseta, mimo że jeszcze była w całkiem niezłym stanie. Może lepiej by wyszło, gdybym jeździł na trzech, albo gdybym wcześniej zmienił te dwa łańcuchy. 

Co do samej marki. Podobno łańcuchy Shimano i KMC wyjeżdżają z tej samej fabryki, więc nie ważne co się kupi. Wszystko zależy od tego do jakiego zastosowania. Ja ostatnio kupiłem 3 łańcuchy KMC Z-8 do kasety HG-31. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić tani napęd i wymieniać go częściej niż szczypać się w wyciąganie maksymalnych przebiegów na nieco droższym, de facto podobnej jakości.

Napisano

Na jednym HG 53 zrobiłem ok 5500 km. Fakt, bez wielkiego błota, z umiarkowanym piachem, ale częstym czyszczeniem i smarowaniem. Lubię ciszę napędu.

Sądzę że kolosalnym czynnikiem zużycia łańcucha i napędu jest odpowiednie jego traktowanie w sensie stylu jazdy i konserwacji.

Teraz poganiam na dwóch hg 53... polecam jako minimum modelu jak kolega wyżej...

Napisano

Sądzę że kolosalnym czynnikiem zużycia łańcucha i napędu jest odpowiednie jego traktowanie w sensie stylu jazdy i konserwacji.

Też tak uważam. Trzeba bardzo dbać o napęd, a dużo pojeździ. Nawet łańcuch najgorszej klasy.
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Connex to przereklamowany kibel.

Ja kiedyś używałem 908 i wyciągał się jak plastelina w porównaniu do Shimano... Przebieg dużo krótszy i zjechał mi kompletnie zębatki. Kupiłem 3 takie łańcuchy bardzo tanio na allegro, może były wadliwe (choć nie wiem czy to w łańcuchach się często zdarza - pracowały dobrze, nigdy się nie zerwały, tylko szybo się rozciągały), ale do łańcuchów Connexa nie wrócę  :P

Napisano

Jeżeli chodzi o connex'y serii 90x to się zgodzę, że lepiej wziać na przykład Campagnolo C9. Natomiast do napędu 8 biegowego lepszego łańcucha jak Connex 80x nie miałem. Niedawno zakupiłem kolejne dwa 804 ;).

Napisano

@Up możesz uzasadnić jakoś swoją teze?

Wippermann Connex 9sg. Bardzo mocno wyciągnięty po przebiegu 1200km. Załatwił kasetę. Wyglądał jak pogryziony przez psa. To kuriozym. Szkoda, że go wyrzuciłem, bo mogłem zdjęcia zrobić ale ktoś w necie umieszczał już takie fotki i wygladało to identycznie. Ogólnie bardzo kosztowne nieporozumienie. Shimano CN-HG93 to przy tym szajsie technologia wręcz kosmiczna. Nigdy więcej Wippermanna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...