Skocz do zawartości

[suport] dziwne tykanie w jednej pozycji

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam taki problem, w momencie kręcenie korbą pod większym obciążeniem tyka coś przy korbie. Tykanie to jest w momencie gdy prawe ramie korby jest w pozycji " prawie " prostopadłej do podłoża i tylko w tej pozycji jest słychać. Wyeliminowałem pedały i zębatki, został tylko suport model to VP-BC73 czy jest możliwe aby łożysko było zjechane? suport ma nie wielki przebieg.

Pozdrawiam

Napisano

Jaką masz korbę? HT II? Niektórym lewe ramię tyka lekko (w tym mi) nie wiedzieć dlaczego. Dodam, że czasem sobie potyka a czasem nie. 
Ach i nie mówię, że to tylko wina korby oczywiście całkiem prawdopodobne, że syf jakiś mógł się dostać do suportu i tyka.

Napisano

Pedały sprawdzone, ale co do łożyska to czy możliwe żeby tykały cały czas w tym samym momencie? przecież łożysko kręci się w środku?

Napisano

Korba jest w położeniu prawie prostopadłym do podłoża, poza tym wkręciłem inne pedały i nic to nie dało. Nie chce mi się wierzyć aby łożysko się rozwaliło bo wtedy cały czas by tykało. Czy jest możliwość aby połączenie osi suportu z korbą gdzieś się wytarło?

Napisano

hmm,też z tym ostatnio walczyłem. Chlopaki w znajomym serwisie powiedzieli krótko - dokręć (tak naprawdę niecenzuralne słowo) pedały na maxa.... Nie wierzyłem bo wcześniej dokręcałem... poprawiłem na maxa...... i po problemie. Sprawdź

Napisano

Gniazdo mogło (czasami z dziwnego powodu) ulec deformacji. Najczęściej takim powodem dla osi na kwadrat jest niedokręcona lub luzująca sie śruba która powoduje ruch korby na osi i rozbicie gniazda. Oś przestaje pasować kształtem do ośki, powstają naprężenia i to może być przyczyną tykania. Korba jest aluminiowa, oś stalowa, więc korba łatwiej się odkształci.

Napisano

Tobo właśnie tego chyba się trochę boje co napisałeś, że może korba przy mocowaniu się trochę wyrobiła co z takim fantem zrobić wtedy? Blaty odpadają bo sprawdziłem je i trzymają dobrze.

Sprawdzę dzisiaj popołudniu. Chce spróbować beż konieczności odkręcania suportu bo nie mam takiej możliwości.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli był by luz na gnieździe to by nie stukało a skrzypiało jak drzwi starej szafy albo kolana emerytowanego kolarza :P . Bardziej obstawiam suport, ewentualnie coś miedzy suportem a mufa.

• Mod Team
Napisano

Nie chodzi o pękniecie tylko brud. Zawsze o niego chodzi, to przez niego padają łożyska, skrzypią sztyce, stery i inne części roweru. Suport nie należy do wyjątków :P

• Mod Team
Napisano

Zdejmij korbę i powiedz jak sie oś kręci. Jak miękko, jednostajnie bez skoków i większych oporów, to raczej nie łożyska ( choć nie wiadomo), a jak tak to wiadomo :P

Napisano

Ok sprawdzilem co moglem ale ani pedaly ani zebatki, os kreci sie dobrze, niestety nie mam klucza do suportu i dopiero w poniedzialek pojade do kumpla do serwisu i sprawdze co z nim. Jak na poczatku dokrecilem sruby mocujace korbe to na chwile tykanie przestalo wystepowac ale po paru km znowu sie zaczelo. Musze poczekac ale zaj*******e mnie ro irytuje.

Napisano

mam taki sam problem z lewą stroną, korba m430, suport SHIMANO ES25 Octalink, suport był rozebrany i sprawdzony, wszystko jest ok, a tyka, ale tylko na środkowym blacie, także problem dosyć podobny, a rozwiązania nie znam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...