qb41 Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Witam Mam taki problem, w momencie kręcenie korbą pod większym obciążeniem tyka coś przy korbie. Tykanie to jest w momencie gdy prawe ramie korby jest w pozycji " prawie " prostopadłej do podłoża i tylko w tej pozycji jest słychać. Wyeliminowałem pedały i zębatki, został tylko suport model to VP-BC73 czy jest możliwe aby łożysko było zjechane? suport ma nie wielki przebieg. Pozdrawiam
Zurth Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Jaką masz korbę? HT II? Niektórym lewe ramię tyka lekko (w tym mi) nie wiedzieć dlaczego. Dodam, że czasem sobie potyka a czasem nie. Ach i nie mówię, że to tylko wina korby oczywiście całkiem prawdopodobne, że syf jakiś mógł się dostać do suportu i tyka.
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Suport na kwadrat taki jak napisałem. Tyka prawe ramie nie lewe.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 A może tylko na 3 biegu ?? czy może na każdym ?
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Niestety na każdym przy nieco mocniejszym naciskaniu na pedały.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Możliwe ze to łożysko suportu tyka. Może to być także i pedał.
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Pedały sprawdzone, ale co do łożyska to czy możliwe żeby tykały cały czas w tym samym momencie? przecież łożysko kręci się w środku?
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 niby tak ale mocny nacisk jest akurat w tym jednym momencie, chyba ze ma to miejsce w innym położeniu korby.
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Korba jest w położeniu prawie prostopadłym do podłoża, poza tym wkręciłem inne pedały i nic to nie dało. Nie chce mi się wierzyć aby łożysko się rozwaliło bo wtedy cały czas by tykało. Czy jest możliwość aby połączenie osi suportu z korbą gdzieś się wytarło?
ElDiablo Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 hmm,też z tym ostatnio walczyłem. Chlopaki w znajomym serwisie powiedzieli krótko - dokręć (tak naprawdę niecenzuralne słowo) pedały na maxa.... Nie wierzyłem bo wcześniej dokręcałem... poprawiłem na maxa...... i po problemie. Sprawdź
tobo Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Gniazdo mogło (czasami z dziwnego powodu) ulec deformacji. Najczęściej takim powodem dla osi na kwadrat jest niedokręcona lub luzująca sie śruba która powoduje ruch korby na osi i rozbicie gniazda. Oś przestaje pasować kształtem do ośki, powstają naprężenia i to może być przyczyną tykania. Korba jest aluminiowa, oś stalowa, więc korba łatwiej się odkształci.
dziobolek Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 U mnie podobne objawy zniknęły po dokręceniu blatów.
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Tobo właśnie tego chyba się trochę boje co napisałeś, że może korba przy mocowaniu się trochę wyrobiła co z takim fantem zrobić wtedy? Blaty odpadają bo sprawdziłem je i trzymają dobrze. Sprawdzę dzisiaj popołudniu. Chce spróbować beż konieczności odkręcania suportu bo nie mam takiej możliwości.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Jeżeli był by luz na gnieździe to by nie stukało a skrzypiało jak drzwi starej szafy albo kolana emerytowanego kolarza . Bardziej obstawiam suport, ewentualnie coś miedzy suportem a mufa.
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Obejrzałem już mufe czy czasem nie ma jakiegoś pęknięcia ale jest wszystko ok.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Nie chodzi o pękniecie tylko brud. Zawsze o niego chodzi, to przez niego padają łożyska, skrzypią sztyce, stery i inne części roweru. Suport nie należy do wyjątków
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Zdejmij korbę i powiedz jak sie oś kręci. Jak miękko, jednostajnie bez skoków i większych oporów, to raczej nie łożyska ( choć nie wiadomo), a jak tak to wiadomo
qb41 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Napisano 8 Czerwca 2013 Ok sprawdzilem co moglem ale ani pedaly ani zebatki, os kreci sie dobrze, niestety nie mam klucza do suportu i dopiero w poniedzialek pojade do kumpla do serwisu i sprawdze co z nim. Jak na poczatku dokrecilem sruby mocujace korbe to na chwile tykanie przestalo wystepowac ale po paru km znowu sie zaczelo. Musze poczekac ale zaj*******e mnie ro irytuje.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Jeżeli to faktycznie nie dokręcone śruby, to należy to dokręcić bardzo mocno.
Cykada Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 mam taki sam problem z lewą stroną, korba m430, suport SHIMANO ES25 Octalink, suport był rozebrany i sprawdzony, wszystko jest ok, a tyka, ale tylko na środkowym blacie, także problem dosyć podobny, a rozwiązania nie znam.
jasinski21444 Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Mam ten sam problem jak autor tematu dokładnie z tym samym suportem. Miski dokręcone bardzo mocno.
jasinski21444 Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Tak owszem, zębatki,miski,korba oraz pedały dokręcone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.