Skocz do zawartości

[Amortyzator] Potrzebna fachowa pomoc w doborze [dh Hardtail]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich . 

Dzis borykam się z problemem wyboru nowego amortyzatora do mojej Hani :)

Może przedstawie na początek bike na którym jeżdżę :

Rama : BOP Oscar 

Koła : 26''

Amortyzator : Suntour XCR 130mm [ niestety już się wykończył ]

Uprawiamy z kolegami hardtail czyli powszechnie nie zdecydowanych lub poprostu ludzi, których nie stac na fulla.

Styl jazdy do zazwyczaj tylko i wyłącznie zjazdy wszelakiego typu. 

Wiem, że ten amor to tragedia ale dopiero 2 lata jak mnie to wciąga.

Rower na dobrym osprzęcie ( hamulce hudrauliczne hayes prime expert , napęd sram X0 , kokpit kona+ns itd ) 

Rower nabyłem od kolegi, za bagatela 500zł ! :o

Niestety przyszła pora zmienić amortzator bo St się złamał. 

Nie za bardzo jestem w temacie co będzie najlepszym wyjściem . 2 dzień czytam to forum, widze, że wiele osób ma wiedzę i doświadczenie które chętnie przyjme w formie dobrych rad.

Do rzeczy. 10 wypłata więc zastanawiam się nad :

Rock Shox TORA 318 air

marzocchi drop off 

Może jakiś boomber.? tylko jaki ;)

Amortyzator powinien miec 120-130mm skoku ( a przynajmniej tak czytałem ) 

Co do kasy, myślę że 400zł aktualnie mogę wydać ;)

Czekam na sugestie, osoby, które nie znają się bardzo proszę - nie wprowadzać mnie w błąd ;)

Napisano

Do jakiego skoku masz przystosowaną ramę?

Przy zmianie z 80mm na 130 może być niebezpiecznie.

Zawsze możesz kupić nowego epicona za 450-500zł i zmienić skok 100-140mm.

Napisano

Po pierwsze chcę poznać twojego kolegę który sprzedał Ci rower za 500 zł na napędzie X-0 i hamulcach za tysiaka za komplet:D może następny rower ja od niego kupię:D Tora to bardziej amortyzator do xc ma golenie 32 mm wytrzyma więcej niż XCM ale kupiłbym ten amortyzator w ostateczności. Cenowo fajnie chodzą bo wystawiony jest teraz jeden o skoku 120 mm za 330 zł, ale poszukaj bardziej marcoków drop offów albo all mountain bo tylko te są na zwykłą ośkę i wytrzymają szaleństwa w terenie. Choć jak masz napęd srama X-0  to sprzedaj wrzuć X-7/X-5 bo do dh więcej Ci nie potrzebne i kup coś na sztywną ośkę jakieś 66 spokojnie dorwiesz za 700 zł

Napisano

Do jakiego skoku masz przystosowaną ramę?

Przy zmianie z 80mm na 130 może być niebezpiecznie.

Zawsze możesz kupić nowego epicona za 450-500zł i zmienić skok 100-140mm.

Przeprasam. 

w ramie miałem XCR 130mm . 

A dokładniej.?

Jakich modeli szukać.?

Z osprzętu jestem zadowolony więc nie zamierzam sprzedawać. 

Swoja droga kolega nie wierzył po tygodniu bo kupowałem przy %%%% i tak jakos wyszło ;)

A co na przykład mozna powiedzieć o takim bomberze : 

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-lub-zamienie-amortyzator-bomber-mx-pro-lo-ID2Efkl.html#3c9a70ba58

Napisano

Marzocchi:

do xc - seria MX, 44

do enduro/fr - all mountain, Z1, drop off, 55 

Po prostu nigdy w życiu nie widziałem Bop oscara na X-0 gdzie przerzutka jest droższa od amortyzatora pięciokrotnie:D Do FR chyba ważniejszy jest amortyzator który Ci się nie złamie na pierwszej lepszej hopce a nie najdroższa lekka przerzutka która ni jak zapewni Ci bezpieczeństwo a to chyba najważniejsze. MX compa kiedyś miałem wytrzyma sporo ale po co kupować amortyzator który nie jest do dyscypliny która uprawiasz.

Napisano

Czyli ten bomber MX Pro Lo sie nie na da :)

szkoda, 120mm olej + powietrze i 2010 rok ;)

Z1 chyba jest na sztywna oś.? http://tablica.pl/oferta/marzocchi-z1-os-20-mm-130-mm-skoku-dh-fr-ID2Zu4F.html#40b94b8bad

w sumie za 450 już amorek z kołem i ośką . Teraz pytanie do was, czy warto.? 

czy to nie jest czasem ten sam 

co na tym filmiku ;)

Dodam, że ważę około 60-62kg.

Napisano

Z1 jest okej tylko ma ponad 10 lat trzeba się z tym liczyć. 

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-marzocchi-drop-off-4-ID2T3kn.html#9e69e95893

http://tablica.pl/oferta/manitou-stance-150-ID2XgSR.html#304e9d98a4

http://tablica.pl/oferta/amortyzator-sherman-manitou-prawie-nowka-ID2Rm9p.html#304e9d98a4

Mi się podoba ten sherman mimo że to też staruszek ale jak jest w dobrym stanie to bym brał po negocjacji ceny:)

Napisano

Ten drop off jest ciekawy tylko zmierze dziś czy sterówka mi podejdzie na długość ;)

A coś z aktualnie wiszących na serwisach Bomberów.? 

I nie wiem jak z tym tłumieniem. Jakie jest w tym drop offie.? 

manitou stance 150 w tym czasem co pdesłałes kolor nie schodzi z lag już.? 

bo tak to ciekawy jest , 150mm :D

Mógł byś opisać proces złamywania się?

nie wytrzymał 2 metrowej skoczni z zeskokiem, lagi rozeszły się ( pękło łączenie goleni dolnych :) )

Napisano

A pielęgniarka co ci posty pisze to ładna chociaż? Obawiam się, że po takim skoku z "2m skoczni z zeskokiem" i złamaniu się amora masz problemy z pisaniem ( z gipsem trudno)  a i mówisz pewnie niewyraźnie (brak zębów i zadrutowana szczena). Sorry za OT.

Napisano

A pielęgniarka co ci posty pisze to ładna chociaż? Obawiam się, że po takim skoku z "2m skoczni z zeskokiem" i złamaniu się amora masz problemy z pisaniem ( z gipsem trudno)  a i mówisz pewnie niewyraźnie (brak zębów i zadrutowana szczena). Sorry za OT.

Przyszedłeś się czepiać .? 

Nie masz nic mądrego do wniesienia to po prostu nie pisz. 

Napisano

Ja się nie czepiam! Mnie po prostu brzuch ze śmiechu boli! XCR chyba nie istniał zanim się złamał bo tego amora o skoku 130mm zwyczajnie nie ma! XO za kilka tysi + heble za tysia na tej ramie to marzenie senne! Nie to, że nie możliwe, ale trzeba być głąbem, żeby coś takiego zamontować. Ktoś ci sprzedał za 500? To oczadziały był zdrowo albo kradziony kupiłeś. Alicja w Krainie Czarów to powieść oparta na faktach w porównaniu z tym co piszesz. Ale że to w sumie śmieszne to szacun chłopie i aplauz. Na stojąco.

Napisano

On się z ciebie nabija, pozwolisz mu na to? :laugh:

Wrzuć zdjęcie tego cuda sam chętnie zobaczę, to musi być ciekawy rower.

Napisano

XCR chyba nie istniał zanim się złamał bo tego amora o skoku 130mm zwyczajnie nie ma!

nie ma, ale spokojnie da się go wyciągnąć na te 130

Napisano

Nie pytałem społeczności o rozprawkę na temat historii zakupu czy samego składu roweru. 

Szkoda, że nie znalazłem tu żadnych w miarę ogarniętych osób, tylko samych nastolatków. 

Napisano

Hmmm czyli jednak :D a przez chwile myślałem że go zobaczę...

Ale jednak bardziej liczyłem na "mam zepsuty aparat w telefonie a całą rodzina i znajomi mają nokie 3310"

Napisano

"Tora to bardziej amortyzator do xc ma golenie 32 mm wytrzyma więcej niż XCM ale kupiłbym ten amortyzator w ostateczności. Cenowo fajnie chodzą bo wystawiony jest teraz jeden o skoku 120 mm za 330 zł, ale poszukaj bardziej marcoków drop offów albo all mountain bo tylko te są na zwykłą ośkę i wytrzymają szaleństwa w terenie. Choć jak masz napęd srama X-0  to sprzedaj wrzuć X-7/X-5 bo do dh więcej Ci nie potrzebne i kup coś na sztywną ośkę jakieś 66 spokojnie dorwiesz za 700 zł"

"Marzocchi:

do xc - seria MX, 44

do enduro/fr - all mountain, Z1, drop off, 55 

Po prostu nigdy w życiu nie widziałem Bop oscara na X-0 gdzie przerzutka jest droższa od amortyzatora pięciokrotnie:D Do FR chyba ważniejszy jest amortyzator który Ci się nie złamie na pierwszej lepszej hopce a nie najdroższa lekka przerzutka która ni jak zapewni Ci bezpieczeństwo a to chyba najważniejsze. MX compa kiedyś miałem wytrzyma sporo ale po co kupować amortyzator który nie jest do dyscypliny która uprawiasz."

Faktycznie nie napisałem Ci co nadaje się za tą cenę:D Nie wysłałem linków z propozycjami:D Przepraszam ale naucz się czytać ze zrozumieniem a jak widać ludzie na forum nie są nastolatkami bo potrafią liczyć i rozpoznawać nieszczerość:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...