Skocz do zawartości

[Koła] DT swiss x430 i piasta dt swiss 340 opinie

spokes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam rower cube i są tam obręcze ALEXRIMS DISC RX 24 i piasty shimano RM65 tył i przód. Mało użyte nawet się toczą ale tak się zastanawim nad wymianą i chciałem się poradzić osób bardziej doświadczonych :) czy warto wymieniać - dodam ze trochę rzeczy już wymieniłem na podzespoły slx i xt.

Dzwoniłem do sklepu i wstępnie w nie dużym przedziale cenowym coś mi tam zaproponowano.

Proszę was po podpowiedz czy zestaw, poniżej wart jest 1000zł:

OBRĘCZE - DT Swiss x430 32H

PIASTA - przód 350, tył 360 wszystko pod tarcze centerlock

SPRYCHY - DT AEROLITE - płaskie, srebrne lub DT COMPETITION - czarne. Pierwsze podobno lepsze i droższe ;]

Waga całego zestawu w granicach 1640g

Będę wdzięczny za wasze opinie :)

Napisano

Zapomniałem dodać ze piasty też zapropowano mi DT Swiss tył 340 classic, przód 350. A jak to sie ma jakościowo do piast XT ? nie lepsze te łożyska maszynowe ?

Napisano

Moim zdaniem inwestowanie we względnie lekkie nie za pancerne szprychy i obręcze, przy takich piastach, to troche chybiony pomysł - to są części które najłatwiej rozwalić (byle patyk powyrywa lekkie alu szprychy , a jak lekka rawka to razem z wyplami potrzaskają rawkę) .

Ja zainwestował bym w lepsze piasty np przednia Novatek 711, a tylnią dał jakaś "na pełnej kur.." np. Hope II PRO albo DT350 - za enty komplet obręczy te piasty będą wymagały jedynie nowych łożysk (ok 20zł) i będą dalej kręcić się jak nowe. Jesli nie jesteś maniakiem wagi (wnioskuję po propozycjach w granicy niecałych 1800g), to proponował bym Ci obręcze Mavica- np XM317, ew jeszcze mocniej 321. Można jeszcze "na bogato" dać świetne XM717. Wszystko pod 32 cieniowane stalowe szprychy. Będziesz miał pancerne koła na lata, podobnej wadze (wydasz ok 1000-1500zł w zalezności jakie obręcze, szprychy, przednia piasta) - to moje subiektywne zdanie, bo sam przymierzam się do takiego zestawu. 

Tańsze koła składać można, warto tym bardziej jeśli nie waży się dużo, i chce się uzyskać możlinie maxymalnie niską wagę, ale to już inne założenia i inne podejście do tematu. Ja z tańszych wolę kupić za 600zł Crossride i mieć pełną gwarację , bez obsługowe i bez problemowe mocne koła, ale ciężkie. 

Napisano

Fajnie, dzieki za info od ciebie.

Ale to wtakim układzie pierwsze rozwiązania jakie wkleiłem - obręcz na DT swiss X430 i piasty tył Dt 340 przód DT 350 i szprychy DT AEROLITE za cene 1000zł nie jest ok ? Tak sie zacząłem zastanaić czy w ogóle jest sens na razie kupowania aż takich obręczy na takich piastach jakie zaproponowałes. Dlatego chyba zmiejsze pułap kasy do tego zestawu za 550zł a myślę że bedzie on lepszy od mojego obecnego zestawu

obręcze CUBE ZX 24 i piasty shimano alivio RM65 przód i tył. 

Napisano

dopiszę się do tematu gdyż mam podobny problem :) także chce wymienić koła w swoim cubie. Tyle że do wydania mam ok 900 moja waga to 75kg w porywach do 78, tyle że jak zauważyłem pod centerlock głównie do wyboru mamy piasty shimano ( czy piasty xt czy slx są na łożyskach maszynowych)?? dlatego zastanawiam sie czy nie wymienić tarcz na mocowane na 6 śrub, i tu nasuwa sie kolejne pytanie( jako że specem od kół nie jestem ) czy zgra sie to z hamulcami ?

A jeżeli chodzi o koła to znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/kolo-przednie-przod-dt-swiss-x1800-mtb-xr-xm-is-i3267904728.html

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-novatec-nt-d811-812-26-mavic-719d-race-sapim-1778g.html

http://www.bikestacja.pl/pl/zestaw-kol-novatec-mavic-xm-719-disc-sapim-tyl-932g-przod-792g-3639.html

prosze o opinie, czy piasty novatec są naprawdę bardziej awaryjnie od innych??

Napisano

Wejdź na DT4YOU i pobierz plik oferty wyprzedażowej. 

Jak to nikt nie chce pomóc...

Masz tutaj link do wyprzedaży: http://www.dt4you.pl/userfiles/file/Wyprzedaz_2013-06-02.xls

Możesz np. nabyć Zircony 307/107,tylna piasta z systemem ratchet. Dodatkowo jakież lżejsze obręcze po cenach jakich gdzie indziej nie ma, i po przepleceniu posiąść komplet o niebo lepszy niż jakiś Novatec. Dodatkowo obsługa w DT4U bije na głowę inne sklepy :)

Napisano

Jak to nikt nie chce pomóc...

Masz tutaj link do wyprzedaży: http://www.dt4you.pl/userfiles/file/Wyprzedaz_2013-06-02.xls

Możesz np. nabyć Zircony 307/107,tylna piasta z systemem ratchet. Dodatkowo jakież lżejsze obręcze po cenach jakich gdzie indziej nie ma, i po przepleceniu posiąść komplet o niebo lepszy niż jakiś Novatec. Dodatkowo obsługa w DT4U bije na głowę inne sklepy :)

Z tą pomocą to nieprzesadzajmy. Wczoraj dzwoniłem tam to gość, który akurat odebrał mało co sie orientował w czym kolwiek. Miałem wrażenie ze dziś był pierwszy raz w pracy i wtej branży.

Napisano

Te koła co podesłałeś będą ok,  ja wolał bym obręcze Mavic XC M317, bo waga będzie podobna, a obręcze MAVIC , ( można uznać za regułę ), są niemal zawsze mocniejsze. Nie zarzucając nic DT-tką :).  Nie znam piast DT340, jak mają system Rachet, tak jak 350-tka , to są to super piasty. 

Napisano

Koła X1600 z wyprzedaży w Dt4you z mocowaniem IS wychodzą za 952 zł, jednak  trochę taniej niż te z allegro ... piasta DT 340 to stary typ, ze sprzęgłem hugi, jest dosyć ciężka.

Napisano

Dzisiaj założyłam do swojego roweru wspomniane zircony 307 jak za ta kasę - 638zł plus wysyłka 24zł z dt4you są rewelacyjne :D do tego wyglądają naprawdę świetnie :)

Ja o kontakcie z chłopakami z dt mogę się wypowiadać tylko pozytywnie - w niedzielę wieczorem wystawiali mi proformę, żebym mogła załapać się na jak najwcześniejsze zamówienie :) mało tego, jak dzwoniłam zapytać, czy koła są w PL to okazało się, że mnie zapamiętali i nawet nie musiałam mówić o co chodzi :)

Uprzedzam - nie pracuję tam, nie znam chłopaków osobiście ;)

zircony 307 można przepleść, obręcze kosztują po 49zł, można sprzedać adaptery i zestaw bezdętkowy - ostatecznie za 650zł można mieć koła o wadze około 1650g

Napisano

zircony 307 można przepleść, obręcze kosztują po 49zł, można sprzedać adaptery i zestaw bezdętkowy - ostatecznie za 650zł można mieć koła o wadze około 1650g

Realna waga Zirconów 307 bez opaski, zacisków - 1790g

Przód - 937g

tył - 853g

Napisano

Tak to jest waga realna 307, te 1650 podałam po zmianie obręczy na np  2 obręcze XR 4.2 :) parametry te same więc zostaje tylko przeplecenie :) obręcze można sprzedać, resztę też tak jak pisałam i naprawdę się opłaca :) ale każdy robi jak chce i ja nikogo nie namawiam :D im mniej takich kół jak ja mam tym lepiej :D

P.S. Ta waga to nie odwrotnie ? ;)

Napisano

koledzy powiedzcie mi jeszcze czym różnią się te piasty

Novatec NT-D811

Shimano XT 785 centerlock

i czy ewentualnie warto doplacać 200 zł plus zmiana tarcz do tych kół

http://allegro.pl/kolo-przednie-przod-dt-swiss-x1800-mtb-xr-xm-is-i3267904728.html

i jak się mają jeszcze do tego Zircony 307 ? :)

Podstawowa różnica Novatec <> Shimano to rodzaj łożyskowania, wagowo nie wiem.

Novatec - maszynówk

Siemano - kulki

Ten link co podałeś do X1800 tak się ma że tam za przód płacisz 419, a Zircony komplet + szybkozamykacze + redukcje na osie + zestaw do bezdętki masz za 649.

Napisano

a które są lepsze w servisowaniu i użytkowaniu?? Jak mniemam maszynowe?:)

O novatecach czytałem gdzieś opinie że nie są najlepsze, czesto ulegają awarii, czy to prawda?

Teraz jeszcze kwestia zricon-ów, na jakich łożyskach chodzą oraz czy aby zastosować piasty z mocowaniem tarcz na 6 śrub wystarczy tylko wymienić tarczę czy trzeba coś jeszcze stosować np adaptery itd??

Napisano

Zircony na maszynowych, do tego mają doskonałe sprzęgiełko zamiast zapadek.Przy piastach z mocowaniem tarczy IS (6 śrub) wystarczy założyć tarczę z takim mocowaniem.

Napisano

reasumują jeżeli pisty to tylko na maszynowych :)

a z trzech wymienionych wcześniej

czyli shimano, novatec, zricon to tylko zricony?:)

czy opłaca się jak to podała Iskra14 przepleść koła i zmienić obręcze i ewentualnie na jakie??

Napisano

Jak Ci zależy na wadze to pewnie że się opłaca -  obręcze które Ci podałam kosztują po 49zł, pewnie za podobne pieniądze, może trochę niższe sprzedasz obręcze z zirconów. Możesz też sprzedać inne rzeczy, które dostaniesz w komplecie. 

Osobiście nie przeplatałam z bardzo prozaicznego powodu - zircony takie jakie są idealnie mi pasują stylistycznie, a poza tym są czarne :D ale ja jestem kobietą i wolę czarne obręcze niż 200g mniej, a tak szczerze to po prostu nie przywiązuje dużej wagi do niskiej wagi :D:) inni pewnie by zrobili inaczej :)

Napisano

a czy opcja wymiany obręczy w tych zirconach na obręcz pod Vki (póki co nie mam kasy na zmianę hampli, ale kiedyś to nastąpi) miałaby sens? moglibyście polecić jakieś obręcze pod v-ki w rozsądnej cenie i wadze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...