Skocz do zawartości

[przerzutka] wymiana z powodu poważnej awarii

SzymonPaprocki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Wczoraj podczas wycieczki do pobliskiego miasta stała się tragiczna jak dla mnie awaria. Podczas zjazdu z niezbyt dużego wzniesienia najechałem na dziurę w pokrywie włazu kanalizacji. Pedałowałem i w momencie wjechania w tę dziurę łańcuch zsunął się w szczelinę między zębatką a szprychami (w tylnim tylnym kole) i zablokowało mi możliwość pedałowania. Rozpocząłem oczywiście manewr awaryjnego hamowania i CHRZĘK, ŁUP i bum! Wodzik przerzutki dosłownie przekręcił się krusząc przerzutkę oraz krzywiąc hak przerzutki przymocowany do ramy. Siła była tak duża, że wybiło mi koło [dosłownie] mam tylnie tylne koło na samozaciskacz i pod wpływem wygięcia haku koło wyskoczyło. Wszystko działo się w 2 sekundach do momentu zatrzymania się. I teraz. Koło jak i piasta oraz kaseta są dobre. problem leży w przerzutce oraz łańcuchu. Łańcuch oczywiście do wymiany bo powyżej 2tys km przejechane ale co z przerzutką? Mam na przodzie SHIMANO ACERA i na tyle miałem także SHIMANO ACERA ale co w takiej sytuacji jeśli np wrzucę do tyłu przerzutkę DEORE? Mam kasete 8rzędowa.  Proszę o pomoc nie przeżyje 4 dni bez roweru roweru!

Napisano

Jeśli masz napęd 8sp to możesz i nawet XT sobie wsadzić. Praktycznie każda tylna zmieniarka poza 10 sp obsłuży bez problemu napęd 8 sp. Tyle, że nie bardzo wiem czemu pytasz skoro już podobno wymieniłeś na taką jak w temacie.

Napisano

Popatrz tylko jaką masz kasetę i wielkość wózka

To znaczy co mam zrobić? Bo nie wiem o co chodzi z kasetą. O wielkość wózka to domyslam się ze mam go zmierzyć ale ACERA nie wchodzi w gre

co to 8st i 10 st?

• Mod Team
Napisano

Są kasety z 7,8 , 9 i 10 zębatkami, to cała różnica, możesz założyć każdą przerzutkę Shimano, oprócz najnowszych Dyna-Sys przeznaczonych do kaset z 10 zębatkami.

Napisano

Odpowiesz na moje pytanie czy nie?? Nie jesteż zielony w temacie więc w czym rzecz. Przed chwilą zachwalałeś w innym temacie Deore i napisałeś, że ładnie Ci chodzi po wymianie z Acery :whistling:

Przerzutka deore jest bardzo dobra niemal profesjonalna do jazdy amatorskiej. Oczywiście zależy jak jeździsz. Mam krossa hexagon V6 i kasete 8rz i sprawuje się świetnie na deorce bo wymienilem z acery.

• Mod Team
Napisano

Wszystkie pytania zadane przez Ciebie pojawiały się już na forum wiele razy, przeczytaj w/w tematy, tam wszystko jest, gdyby było mało to jeszcze masz przyklejone tematy:

http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania tam znajdziesz.

Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...