Skocz do zawartości

[do 800zł] rower wiejski w rodzaju łabądzia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich znawców tematu. Od dwóch lat usiłuję kupić rower dla siebie, niestety do dzisiaj bezskutecznie. Kolega polecił mi to forum, jako "ostatnią dętkę ratunku"  ;)

Jestem bardzo niską osobą (152cm), mam mało pieniędzy - uzbierałam zaledwie 600 zł ale liczę się z tym, że będę musiała w razie czego dozbierać jeszcze ze 100 zł... :(

Potrzebuję roweru, którym mogłabym dojeżdżać po drogach wiejskich (często piaszczystych) do moich podopiecznych. Część z nich mieszka w mieście, więc będę podróżować również po asfalcie. Nie jestem też młodą kobietą i nie jestem specjalnie wysportowana (mam nadwagę), więc potrzebuję również komfortu jazdy (koszmarem są takie małe, twarde siodełka i pochylona pozycja). Potrzebuję też bagażnika, bo będę przewoziła też różne rzeczy.

Pierwszy rower jaki kupiłam miał koła 24 cale. Sprzedawca w sklepie polecił mi taki: http://tablica.pl/oferta/rower-gorski-model-smart-jumper-24-ID2QMMl.html ino czerwony i niestety okazał się niemożliwy dla mnie w użytkowaniu (uderzam kolanami o kierownice), więc pewnie go w końcu sprzedam i w ten sposób będę mogła dołożyć te 150 -200 zł do uzbieranych pieniążków.

Teraz chciałabym kupić już rower do mnie dopasowany. Drugi rok przeglądam oferty allegro, sellgrosa i ogłoszenia prywatne na tablicy - niestety, poza kompletnym miszmaszem w głowie, nic z tego nie wynika bo się zwyczajnie na tym nie znam. Pomijam, że nie wiem jaki rozmiar ramy a do tego i tak większość sprzedawców nie podaje takich informacji, to jeszcze jedne są aluminiowe a inne stalowe. Różnica ceny między nimi jest znacząca (nawet dwukrotnie)....  :o a jeszcze kwestia biegów i innych aspektów.... Innymi słowy to dla mnie czarna magia.

Rower może być używany jak najbardziej.

I dlatego bardzo proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na następujące pytania:

1. jak wyliczyć rozmiar ramy w przypadku roweru miejskiego bez tej rurki poprzecznej?
  2. jaka jest różnica w wadze między rowerem o stalowej ramie a takim samym (lub mocno podobnym) o ramie aluminiowej?
  3. czy to prawda, że aluminiowa rama łatwo się łamie?
  4. czy biegi w piaście (trzy zazwyczaj) wystarczają aby jechać bez problemu po piaszczystej (ale takiej piaszczystej naprawdę) drodze?
  5. czy możecie polecić mi jakiś konkretny rower, zgodny z tym czego szukam? 

Pozdrawiam i bardzo liczę na waszą pomoc.

Napisano

wskazany przez Ciebie rower kompletnie się nie nadaje. Przede wszystkim to rower dziecięcy na małych kołach. Po drugie nie ma, ani bagaznika, ani błotników itd. itp.

Większą część trasy będziesz pokonywać po asfalcie czy po tym piachu? Jesli asfalt to fajnym rozwiązaniem byłby jakiś trekking na kołach 28" ale nie wiem jak sobie poradzi w naprawdę mocnym i piaszczystym terenie. To jakiś głęboki piach?

Tutaj masz np taki rower http://allegro.pl/lazaro-liberty-d-solidny-treking-z-aluminiowa-rama-i3225420687.html co prawda taki sobie osprzęt i wolnobieg zamiast kasety ale to i tak  całe lata świetlne przed rowerem wskazanym przez Ciebie. Tutaj trekking na lepszym osprzęcie + kaseta zamiast wolnobiegu, ale to już 400 zł więcej niżzakłądany przez Ciebie budżet http://allegro.pl/rower-trekkingowy-28-lazaro-senatore-lds-acera-i3238048158.html

Ewentualnie coś na 26" calowych kołach (powinno znacznie lepiej poradzić sobei z piachem ale na asfalcie będzie się gorzej jechało) http://allegro.pl/juz-jest-kands-energy1100-for-women-niezawodna-i3217663740.html i tutaj musiałabyś dołożyć bagaznik, błotniki i oświetlenie.

Napisano

Ten rower to taki jaki już mam. W sklepie polecono mi go jako rower do jazdy rekreacyjnej. :-/ bardzo mi nie pasuje i dlatego tym razem postanowiłam się poradzić specjalistów a nie ekspedienta...

Mierzyłam dwa rowery o kołach 28 cali ale nawet na siodełko nie dałam rady wsiąść gdy rower stał pionowo. Czy rowery o takim kole różnią się wysokością?

Poza tym ten rower to wydatek prawie 1000 złotych a ja mam tylko 600 a te dodatkowe pieniądze to ewentualnie jak ktoś kupi mój rower a jeszcze go nie wystawiłam na tablicy.

A co z tą różnicą wagi ramy?

---

Tapatalk ;-)

Napisano

Ten rower to taki jaki już mam. W sklepie polecono mi go jako rower do jazdy rekreacyjnej. :-/ bardzo mi nie pasuje i dlatego tym razem postanowiłam się poradzić specjalistów a nie ekspedienta... Mierzyłam dwa rowery o kołach 28 cali ale nawet na siodełko nie dałam rady wsiąść gdy rower stał pionowo. Czy rowery o takim kole różnią się wysokością? Poza tym ten rower to wydatek prawie 1000 złotych a ja mam tylko 600 a te dodatkowe pieniądze to ewentualnie jak ktoś kupi mój rower a jeszcze go nie wystawiłam na tablicy. A co z tą różnicą wagi ramy? --- Tapatalk ;-)

A przymierzałaś się do jakiegoś trekkinga damki w rozmiarze 17" z siodełkiem opuszczonym na możliwe minimum? 

Co do wagi ramy. Ramy stalowe są dużo cięższe niż aluminiowe. Są natomiast mniej sztywne od nich czyli jeśli masz stalową ramę bez amortyzatora i taką samą aluminiową to ta stalowa będzie lepiej niwelować i pochłaniać drgania.

Napisano

A przymierzałaś się do jakiegoś trekkinga damki w rozmiarze 17" z siodełkiem opuszczonym na możliwe minimum? 

Co do wagi ramy. Ramy stalowe są dużo cięższe niż aluminiowe. Są natomiast mniej sztywne od nich czyli jeśli masz stalową ramę bez amortyzatora i taką samą aluminiową to ta stalowa będzie lepiej niwelować i pochłaniać drgania.

nie wiem jaja o była rama - przymierzałam min. ten w gazetce selgrosa (ten ze strony 3, czerwony z wyplatanym koszem, lewa dolna czesc strony, ctb 28 traveres alu damski) http://gazetki.selgros.pl/13-10sport/?code=z80qYVr i nie byłam w stanie wsiąść na niego przy maksymalnie obniżonym siodełku. Drugi, jaki przymierzałam był w zeszłym roku, ktoś na tablicy wystawił holenderkę na kołach 28 ale jaka to była rama to nie mam pojęcia :( efekt był taki sam, musiałabym wziąć podest, żeby usiąść na rower....

generalnie dla mnie byłoby chyba najwygodniej znaleźć rower albo właśnie w selgrosie albo na allegro (jesli nowy) a jesli używany to nie ma znaczenia gdzie. Niestety ja mieszkam w malutkiej wsi, i wszędzie mam daleko do duzych miast, wiec jeżdżenie po to aby zobaczyć jeden rower raczej odpada bo pekaesem bym sie strasznie długo tłukła. Dlatego preferuje raczej zakup przez internet lub selgross (do niego co dwa-trzy miesiace jade)

Napisano

Hop hop ;-)

Jakieś pomysły?

Jak na razie wiem tylko tyle, że koła raczej 26. A co z resztą pytań? Proszę, pomóżcie mi :-(

---

Tapatalk ;-)

Napisano

O! Te mi się bardzo podobają :-D ciekawe kiedy znowu będą w ofercie

---

Tapatalk ;-)

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...