Skocz do zawartości

[handbike - modyfikacja napędu] - czasowe zablokowanie "wolnobieżki" dla uzyskania 'biegu wstecznego

czyrus0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

To jest mój pierwszy post na forum, dlatego z góry przepraszam, jeśli nie do końca dostosuję się do panujących tu zwyczajów.

Mój problem jest następujący: Promień skrętu w moim handbike'u, jest zbyt duży, żeby można było zawrócić na drodze przeciętnej szerokości... Bardzo utrudnia mi to korzystanie z roweru. Wymyśliłem, że rozwiązaniem problemu byłaby możliwość "wrzucenia biegu wstecznego" i zawrócenie "na 3" - jak samochodem...

Rower jest napędzany piastą SHIMANO NEXUS SG8C20 JAPAN z przerzutką planetarną, czy ktoś z Was ma pomysł na przerobienie jej tak by na żądanie dało się pojechać handbike'em do tyłu? (chodzi mi o czasowe zablokowanie "wolnobieżki)

Wiem, że większość z Was porusza się dwukołowcami, ale może znajdzie się ktoś kto będzie miał jakiś pomysł.

Z góry dziękuję wszystkim za pomysły!

Pozdrawiam

czyrus0

post-163637-0-74900100-1366911515_thumb.jpg

Napisano

A nie da rady pojechać do tyłu kręcąc za tylne koło? Tylko problemem może być hamulec, który przy cofaniu automatycznie się załącza i trzeba dobrze balansować pedałami w pozycji neutralnej sprzęgła.

Odnośnie piasty, to trzeba dokładnie przestudiować jak działa.

http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.html

Structure and Function 8 Speed.pdf

Najlepiej byłoby wykorzystać zmianę przełożeń do zablokowania sprzęgła, ale nie mam pojęcia jak to wykonać.

Z innych pomysłów to przerobić tylne "zawieszenie" dodając możliwość skręcenia kół jak trzeba zrobić ciasny zakręt.

Kiedyś czytałem w jakiejś gazecie rowerowej o czterokołowym handbike. Z tego co pamiętam, to miał wsteczny. Trzeba by odgrzebać ten artykuł i spróbować się skontaktować. Rok to chyba +/- 2007

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...