czyrus0 Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Witajcie To jest mój pierwszy post na forum, dlatego z góry przepraszam, jeśli nie do końca dostosuję się do panujących tu zwyczajów. Mój problem jest następujący: Promień skrętu w moim handbike'u, jest zbyt duży, żeby można było zawrócić na drodze przeciętnej szerokości... Bardzo utrudnia mi to korzystanie z roweru. Wymyśliłem, że rozwiązaniem problemu byłaby możliwość "wrzucenia biegu wstecznego" i zawrócenie "na 3" - jak samochodem... Rower jest napędzany piastą SHIMANO NEXUS SG8C20 JAPAN z przerzutką planetarną, czy ktoś z Was ma pomysł na przerobienie jej tak by na żądanie dało się pojechać handbike'em do tyłu? (chodzi mi o czasowe zablokowanie "wolnobieżki) Wiem, że większość z Was porusza się dwukołowcami, ale może znajdzie się ktoś kto będzie miał jakiś pomysł. Z góry dziękuję wszystkim za pomysły! Pozdrawiam czyrus0
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2013 Sprawa nie jest prosta. Wymagało by to specjalnej modyfikacji bębenka napędowego. http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/SG/EV-SG-8C20-2397B_v1_m56577569830728391.pdf to jest ta piasta. Może wypowie sie ktoś kto takową rozbierał bo ja nie miałem okazji.
zekker Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 A nie da rady pojechać do tyłu kręcąc za tylne koło? Tylko problemem może być hamulec, który przy cofaniu automatycznie się załącza i trzeba dobrze balansować pedałami w pozycji neutralnej sprzęgła. Odnośnie piasty, to trzeba dokładnie przestudiować jak działa. http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.html Structure and Function 8 Speed.pdf Najlepiej byłoby wykorzystać zmianę przełożeń do zablokowania sprzęgła, ale nie mam pojęcia jak to wykonać. Z innych pomysłów to przerobić tylne "zawieszenie" dodając możliwość skręcenia kół jak trzeba zrobić ciasny zakręt. Kiedyś czytałem w jakiejś gazecie rowerowej o czterokołowym handbike. Z tego co pamiętam, to miał wsteczny. Trzeba by odgrzebać ten artykuł i spróbować się skontaktować. Rok to chyba +/- 2007
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.