hekel Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam, zmieniłem korbę ze starej no-name 42z na shimano deore FC-M442 44z, do tego suport accent 113m x 68 kwadrat, łańcuch hg-40 i mam problem z przednią przerzutką shimano FD-TZ30 down swing. Mianowicie nie mogę jej za żadne skarby wyregulować tak żeby łańcuch nie obcierał oraz ze zmianą na 2 i 3 bieg,(klamkomanteki st-ef50 3x7), tył chodzi jak należy. Czy ta przerzutka jest zgodna z taką konfiguracją czy muszę zmienić ją na inną ? z tego co widzę to jest na 42z.
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 Powinna działać, a jak ją regulowałeś ?
hekel Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 Tak jak w instrukcjach, śrubkami, naciągałem linkę, o ile 1 bieg mogę ustawić to już na drugim obciera i wtedy próbuję odkręcić śrubkę L ale przerzutka się ani trochę nie przesuwa może walnięta ?
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 Czyli powinienem cie odesłać do podstawówki na czytanie ze zrozumieniem Bo śruby L i H nie służą od "ustawiania " prowadnicy a tylko ograniczania jej max wychylenia. Zrób tak: - ustaw tył na 1 bieg - ustaw przednią przerzutkę ok 3 mm nad przednią zębatka (najlepiej jak by była wtedy na 3 biegu) - następnie odkręć linkę i zobacz dokąd zjedze przerzutka. powinna być blisko łańcucha swoją wewn stroną ale nie obcierać ( jeżeli nie używasz 1x1 to może nawet lekko trzeć). Jeżeli trze mocno albo jest za daleko wtedy kręcisz śruba L tak by było dobrze. - napinasz linkę tak mocno jak tylko umiesz i ją zakręcasz, zmieniasz kilka razy bigi i wracasz do 1 biegu. jeżeli po zjechaniu max linka jest luźna to a) naciągasz ją śruba baryłkowa przy manetce ( o ile ją posiadasz) b )przed napinaniem linki, śuba L podciągnij prowadnice trochę na zewnątrz i zakręć linkę, następnie popuść śrubę o tyle samo. To samo napnie linkę bez siłowania sie. W tym momencie jak zrobiłeś wszystko poprawnie to powinno działać. Ewentualnie jeszcze ustawić śrubę H na 3 biegu tak by łańcuch nie spadał z korby.
hekel Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam, pomogło czyszczenie całej przerzutki i była nieco wygięta, po regulacji śrubą baryłkową działa jak trzeba dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.