Skocz do zawartości

[hak] Urwany hak, rozwalona przerzutka SLX? Nowy(!) Kross B6 2012

mkas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, w całkiem nowym rowerze (przebieg 138 km – nie cofany :D) podczas spokojnej jazdy na pocztę, przy zjeździe z niewielkiego krawężnika coś chrupnęło, zgrzytnęło. Zatrzymuję się, patrzę i widzę nieciekawy obrazek:

http://db.tt/FIcTzeNQ

http://db.tt/JTRHW7ke

http://db.tt/5qqQwtzs

http://db.tt/vA9zcvLc

Wcześniej zauważyłem, że przerzutki nie chodzą idealnie, ale poza jednym razem przy podjeździe,kiedy łańcuch spadł mi pomiędzy kasetę, a szprychy, nic się nie działo niepokojącego.

Jutro byłem umówiony na przegląd gwarancyjny i regulację wszystkiego, ale już nie dojadę :(

Co robić? Reklamować u sprzedawcy? U producenta? Rower kupiony przez internet pod koniec lutego. Uznają mi to na gwarancji, czy zarzucą nieprawidłowe użytkowanie roweru?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Wygląda jak przykręcany wewnątrz bo ze zdjęć ciężko coś wywnioskować. Ten haczek jest za cienki moim zdaniem. Jak już powinien być tytanowy albo stalowy. Nie zostaje ci nic innego jak wymiana haka bo to chyba nie podlega żadnej gwarancji ale możesz sie zapytać.

I lepiej zapoznaj sie z regulaminem, dobrze radze.

• Mod Team
Napisano

Śrubka L na przerzutce była za bardzo wykręcona, przez co przerzutkę wkręciło w szprychy. Nie mam pojęcia czy uznają to gwarancyjnie, a le w sumie wina tego co regulował przerzutkę.

Napisano

Hak nie podlega gwarancji. Prawdopodobnie załatwił go źle wyregulowany napęd. Z tego co mi kiedyś tłumaczono, to wymienne haki celowo nie są pancerne, właśnie po to żeby hak strzelił zanim zostanie zmielona przerzutka. U mnie jak strzelił hak, przerzutka przeżyła bez najmniejszego uszczerbku.

Napisano

Nie panikuj.Kup hak lub nawet dwa,allegro / 25-30 zł/ wymień i ciesz sie jazdą.

Po zamontowaniu haczyka wyreguluj dobrze napęd.

Napisano

Trochę ochłonąłem po wczoraj :D Przyjrzałem się lepiej problemowi i jest to jedynie urwany hak, który można wymienić, ramie nic się nie stało. Przykręcany jest dwoma imbusami od wewnątrz, tak jak wyżej ktoś wspomniał.

Co ciekawe, przerzutki chyba nie wciągnęło między szprychy. Po usłyszeniu trzasku, zatrzymałem się i przerzutka wisiała powykręcana mniej więcej w pozycji jak na zdjęciach powyżej. Przy zakupie, od sprzedawcy dostałem zapewnienie, że rower jest gotowy do jazdy, wyregulowany i ustawiony.

Dodaję jeszcze kilka lepszych zdjęć:

http://db.tt/qmbIdZSb

http://db.tt/pvCgO7sZ

http://db.tt/nTwF8aQB

http://db.tt/oGG9gPze

Czy z tych zdjęć da się wywnioskować, że przerzutce nic się nie stało?

Napisano

Rower raz wyregulowany, nie jest wyregulowany na wieczność. Nie udowodnisz sprzedawcy, że to jego wina. Pomacaj przerzutkę czy nic się nie złamało i nie wygięło. Jeżeli jest cała, wymień hak i po problemie.

Aha, i sprawdź jeszcze łańcuch czy ci się nie rozpina na którymś z ogniw. To też potrafi załatwić hak jak się łańcuch zaklinuje.

• Mod Team
Napisano

Fakt faktem wiotki hak uchroni przerzutkę przez zmieleniem. Mi sie osobiście przez ponad naście lat jak jeżdżę pędziłem nie zdarzyło aby mi wózek zaczepiło szprychy. To prawda ze prawidłowa regulacja jest bardzo ważna choć tutaj autor pisał o zjeździe z chodnika i wątpię czy to było problemem. Chyba zwyczajnie nie wytrzymał, widać na zdjęciach, to jest cieniutkie a przecież to je tylko amelinium.

Napisano

Nikt mu raczej nie uzna reklamacji. Hak się złamał, bo miał się złamać, po to żeby przerzutka nie została zmielona. A powoływanie się na regulację zrobioną dwa miesiące temu jest niepoważne. Jeżeli zauważył, że napęd jest źle wyregulowany, to powinien albo go wyregulować, albo oddać rower do serwisu. Jeżeli jechał dalej, to na własne ryzyko.

Napisano

Nikt nie uzna reklamacji spowodowanej złą obsługą,

Co to była za regulacja, skoro czytamy :

Wcześniej zauważyłem, że przerzutki nie chodzą idealnie, ale poza jednym razem przy podjeździe,kiedy łańcuch spadł mi pomiędzy kasetę, a szprychy, nic się nie działo niepokojącego

Zatem autor wiedział o problemie i nic nie zrobił w kierunku uniknięcia awarii.

Napisano

Jeśli kogoś interesuje ta sprawa, Napisałem maila do sklepu, myślę, że nie naruszę bardzo tajemnicy korespondencji, jeśli wkleję fragment odpowiedzi:

Rozumiemy, ze taka sytuacja nie jest dla Pana łatwa i dlatego też możemy zaoferować pomoc w naprawie roweru. Możemy odebrać od Pana rower i dostarczyć go do swojego serwisu. Tutaj nasi serwisanci wymienia hak przerzutki i sprawdzą czy można jeszcze uratować przerzutkę tylną. Jeżeli okaże się że przerzutki nie da się wyprostować to zamówimy w Shimano identyczny nowy model i zamontujemy go do roweru. Dodatkowo wykonamy i wbijemy do gwarancji pierwszy przegląd gwarancyjny tak aby miał Pan ważną gwarancję na okres 2 lat i mógł z niej skorzystać w przypadku wystąpienia sytuacji w których uszkodzeniu ulegnie np. rama roweru, widelec, itp.   

Ze swojej strony możemy zapewnić bezpłatną pracę Naszych serwisantów i bezpłatny pierwszy przegląd. Gdyby okazało się, że wyniknie konieczność wymiany tylnej przerzutki na takiej samej klasy - 10 rzędowa SLX wtedy koszt takiej wymiany powinien pokryć się w kwocie 290zł. Gdyby jednak nie było takiej konieczności sprawa zamknie sie w kwocie 80zł - wartość nowego haku przerzutki do tego modelu oraz koszt transportu kurierem w dwie strony.  

Pogodziłem się z tym, że jest to max. co mogą zaoferować, a wcale nie muszą. Takie uszkodzenia przerzutki i haka nie podlegają gwarancji.

Jeszcze nie podjąłem decyzji, czy wysyłać rower do sprzedawcy, czy naprawiać w lokalnym serwisie. Jutro wyjeżdżam na majówkę i wracam za ponad tydzień, wtedy wrócę do sprawy.

Napisano

Generalnie ten widelec tylny wraz z mocowaniem haka sprawia wrazenie tandety. Szkoda tylko kasy na to.

Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Wygląda jak przykręcany wewnątrz bo ze zdjęć ciężko coś wywnioskować. Ten haczek jest za cienki moim zdaniem. Jak już powinien być tytanowy albo stalowy. Nie zostaje ci nic innego jak wymiana haka bo to chyba nie podlega żadnej gwarancji ale możesz sie zapytać.

I lepiej zapoznaj sie z regulaminem, dobrze radze.

Hak powinien być wykonany ze słabszego materiału niż rama, żeby właśnie w razie takiej usterki nie uszkodzić jej.

Napisano

1. Na naprawę z tytułu reklamacji jakości wykonania regulacji raczej nie ma co  liczyć, jak przerzutka miała kontakt ze szprychami to trzeba było od razu jechać do poprawki.

2. Wymienny hak nie ma chronić przerzutki, tylko ramę - został wprowadzony gdy aluminiowe pojawiły się na rynku. Wprostowanie niewymiennego haka jest niebezpieczne i grozi złamaniem, w konsekwencji praktycznie kasacją ramy. 

Napisano

Ja osobiście bym reklamował jeżeli kupiłeś nowy rower i coś takiego się stało. 

dokładnie, przecież to ewidentna wada materiałowa

swoją drogą, lepiej wydać 30 zł, niż czekać 30 dni na naprawę gwarancyjną

Napisano

Idea wymiennego haka w przerzutce jest bardzo prosta. W niesprzyjających warunkach (złe wyregulowanie przerzutki, wkręcony patyk) działa jak bezpiecznik.
Łamie się chroniąc przy tym przerzutkę (znacznie droższy element) i samą ramę (jeszcze droższy element). To tak gwoli przypomnienia.

Wszelkie reklamacje tego elementu są z góry skazane na niepowodzenie, strata czasu. Defekt tego podzespołu prawie na pewno (99.9%) nie jest spowodowany winą producenta haka. Jest to zdarzenie losowe (przywoływany wkręcony patyk) bądź zła regulacja przerzutki (wspominałeś, że na początku było dobrze).

Zamiast odsyłać rower do sprzedawcy poproś, żeby przesłano Tobie 2szt zapasowych haków (jeden do zamontowania drugi na zapas). Oczywiście odpłatnie, ale może zaproponują Tobie niższą cenę.
Poświęć ponadto popołudnie na naukę regulacji przerzutki tylnej. Dzięki temu, w kolejnej awarii haka, będziesz w stanie poradzić sobie z tym problemem sam.

Napisano

A ja tak z ciekawości zapytam jeszcze. Końcówkę linki miałeś wcześniej tak postrzępioną?  Bo może to ona jest przyczyną, a nie słaby hak czy źle wyregulowana przerzutka. Była za długa i wciągnęło ją w tryby wózka.

P.S. Na jednym ze zdjęć wygląda, jakby wózek przy dolnym kółeczku też był lekko skrzywiony.

Napisano

A co bzdurnego napisałem ??

Płacą Ci za zniechęcanie do składania reklamacji ??

Piszesz bzdety o wadzie materiałowej ergo nie masz pojęcia o budowie tego elementu. To mało?

Napisano

Też urwałem kilka dni temu haczyk w ramie Krossa, już nie pierwszy raz. Zawsze idę do lokalnego sklepu rowerowego gdzie sprzedawca dobiera mi nowy hak (nie jest to oryginał producenta ale jest identyczny), kosztuje mnie to 24zł. Hak traktuje już jako część eksploatacyjną, czasem sie urwie, dobrze że przerzutka na razie żyje. Też ci radze przejdź sie po sklepach może znajdziesz identyczny hak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...