Stary Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Ostatnio spotkałem kumpla (street) i bardzo ostro zachwalał sobie korby truvativa. Nigdy na produktach owej firmy nie jeździłem, także chciałbym posłuchać trochę waszych świeżych opini na temat korb truvativa, zwłaszcza, że szykuje się pewnie i u mnie wymiana tych komponentów.
von Lauenberg Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Jeśli dużo ważysz to odpuść, są zbyt miękkie. No i suportu raczej szukaj w innej firmie, Truvativy na mtbr.com mają dosyć niepochlebną opinię. Ogólnie jeśli tania korba, to nigdy Truvativ ani Suntour.
cookiesrulez Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Te tanie może i owszem są miękkie, ale ja mam Hussefelta, ważę ponad 90kg i nie wydaje mi się żeby były miękkie. Five-D itp faktycznie mogą byc cienkie, ale od Hussefelta wzwyż nie powinieneś narzekać.
von Lauenberg Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Kolega ma Hussefelta i suport Truvativ SL. Korba gnie się pode mną wyczuwalnie o jakieś 5mm na końcu ramienia, ważę 105kg. Oczywiście jednocześnie wygina się na bok, trąc o przerzutkę. Za tą cenę można kupić lepsze, sztywniejsze korby (choćby Deore LX 2005).
BART_osz Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Ogólnie jeśli tania korba, to nigdy Truvativ hmm dlatego bo ktos tak powiedzial ? Mialem fiveD przez dobre 8 miesiecy - rocznik 05 - i bylem z niej bardzo zadowolony, a waze 90 kilo - czyli powinna sie wyginac jak by byla zrobiona z cienkiej blachy - a dzialala wysmienicie - i dziala dalej w innym rowerze. Gdybym mial znowu ograniczony budzet i byl zmuszony kupic nowa korbe - kupil bym znowu fiveD - a na produkty sh*tmano nawet sie nie spojrzal.
von Lauenberg Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Dlatego, że jeździłem i wiem. Przecież to napisałem. Jeśli Ci odpowiada, to super, dla mnie jest zbyt miękka. Gnie się na wszystkie strony. FiveD ma najgorszą opinię wśród Truvativów. Poczytaj zachodnie serwisy z recenzjami sprzętu. Pozdrower.
BART_osz Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 Zachodnie musisz czytac - na polskich nic nie pisza ?? ...... w sumie to mieszkam na zachodzie i czytam te zachodnie serwisy Owszem np mtbr.com jest taka wyrocznia i to niezla - duzo opinii - i fakt ze taki fiveD ma slabe oceny - usredniona 2,60. Ale widzisz ze w opiniach sa tez opinie i oceny maksymalne ? Takim tokiem myslenia patrze na xtr'a 960 i widze srednia 3,2 - tylko 0,6 punkta roznicy ?? a roznica w cenie conajmniej 300$. Wniosek - kupa kasy a g**no warta. Na mtbr czesto sie zdarza ze ludzie oceniaja jakis sprzet na minimum bo kupuja sredniej jakosci sprzet a wymagaja od niego dzialania na miare topowych komponentow. Ale to trzeba poczytac opinie tych frustratow a nie tylko patrzec na srednia ocene zeby dojsc do takich wnioskow - ze cos co ma slaba srednia ocene faktycznie nie musi byc takie slabe FiveD od rocznika 05 jest wzmocnionyw stosunku do rocznika 04 i spisuje sie solidnie. Lubie poczytac mtbr ale moja wyrocznia juz od dluzszego czasu sa znajomi od ryska ( chwale sie ?? ) . Z gosciami z serwisu - ktorzy maja spoooro do czynienia z rowerami - poznalem sie przez znajomego ktory jest ich dobrym kumplem i dzieki niemu mialem okazje pare razy pojezdzic razem z nimi po lesie i wypic pare browarow - plus oczywiscie pogadac o sprzecie rowerowym - i w skrocie - wedlug wiekszosci z nich fiveD to najlepszy wybor wsrod korb jesli chodzi o jakosc w stosunku do ceny. W swoim rowerze wymienilem praktycznie ... wszystko - a korba to ostatnia czesc ktora wymienilem - poprostu sie spisala
Paviarotti Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 A jak z korbą Truvativ Isoflow? (ona jest na kwadarat, jedna tarcza i rockring) Dla mnie główne zastosowanie - dirt/street
BART_osz Napisano 2 Maja 2006 Napisano 2 Maja 2006 To od producenta na temat Truvativ isoflow : " ... the ISOflow is designed for xc use. It is not intended to be used on downhill or jump bikes ..." czyli dla Ciebie sie raczej nie nada
Paviarotti Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 Prawda, ale po co w XC jeden blat i gruby rockring? Moze to jakaś odmiana Isoflow do grawitacji? bo chyba jest też inny model trójblatowy.
BART_osz Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 Sa modele z trzema blatami. A po co w korbie do xc rockring - tego nie wiem :glare:
Kywak Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 To jest normalmy Isoflow z tym, ze ma jedna zebatke i rockring, w budowie jest 100% to samo, rozwalisz ja b. szybko, wyrzucona kasa, lepiej dozbieraj na cos lepszego.
MarcinN Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 Ja uważam, że Truvativ to świetna firma, osobiście posiadam hussefelt'a zresztą jak wiele osób skaczących i streetujących chwale ją sobie mimo, że jest przeznaczona do All Mountain! Ma doskonałą sztywność i posiada wiele modeli do każdego zasosowania. Co do five-D'a mój kumpel go miał, ale skakał ze schodków i korba poszła, ale w xc spisywała się świetnie(trochę z nim jeździłem) i śmiało bym ją polecał do xc bez szaleństw, o isoflow nic nie wiem oprócz opinii Kywak'a a jeszcze nigdy w życiu nie słyszałem złej opinii o Holzfeller'ze(do DH). Pozdrawiam.
Paviarotti Napisano 3 Maja 2006 Napisano 3 Maja 2006 OK thx za porady. Dozbieram moze do jakiegos lepszego modelu Truvativa
Stary Napisano 3 Maja 2006 Autor Napisano 3 Maja 2006 No ja tam szukam czegoś tańszego A co możecie powiedzieć o RPM na isis? suport można już mocny na isis kupić, ale jak jest z wytrzymałością tych korb? Mam ograniczone (bardzo) możliwości finansowe
Exar Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 A jak z korbą Truvativ Isoflow? (ona jest na kwadarat, jedna tarcza i rockring) Dla mnie główne zastosowanie - dirt/street Jeździłem na wersji z trzema blatami. Fakt gięła sie pod butem na podjazdach ale ogólna wytrzymalość korby całkiem na poziomie. Po 5 500 km z dużego blatu nawet całkiem nie zeszła farba, a stan zębatek idealny.
Kywak Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 RPM na isis, to dobra korba, sam sie nad nia zastanawialem, ale nie ma ramion 165 mm, wiec ja odrzucilem, generalnie montownia rpm robi te korby identyczne jeszcze z nazwami, blackbox, dartmoor, nope i jeszcze pare, ale nie pamietam . Co do Holzfellera, to jest absolutne cudo wedlug mnie, kumpel kupil jakies 3 miechy temu, sa o wiele bardziej sztywne niz hussefelty i sa lzejsze, ale zebatke ma ta sama co ja mam czyli alu 7075 t6 wiec nie ma zle .
Bauer1000 Napisano 19 Lipca 2006 Napisano 19 Lipca 2006 ja mam truvativa isoflow na 3 blaty i os suportu mini isis czy jakos tak, Ihmo to fajne korby mi sie sprawdzaja tylko ze janie katuje sprzetu skokami
amoniak Napisano 19 Lipca 2006 Napisano 19 Lipca 2006 Ja mam w obecnie w obydwu rowerach Korby Truvativa W mieszczuchu mam Fived na kwadrat (rzeczywiście jest wiotka) W rowerze do XC mam Firexa ze zintegrowanym suportem GXP W międzyczasie miałem jeszze RPM Power Pro na isis I teraz moje przemyślenia co do korb i suportów Na Kwadrat do pewnego czasu wszyscy producenci je stosowali we wszystkich grupach (Campagnolo do tego roku również) Oś suportowa na kwadrat okazała się zbyt wiotka i dlatego pewien czas temu Shimano wprowadziło mocowanie korb na Octalik a inni produceni ISIS. :glare: Oś była rzeczywiście sztywniejsza ale za to w mmiędzy osią suportową a mufą zabrakło miejsca na sęsowne łożyska No i z tych właśnie powodów Shimano, I inni wymyślili by łożyska by łożyska umieścić po za mufą suportową jak w Suportach GXP, Houwitzer, czy nowym LX ze zintegrowaną osią
Tomm Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 Ja posiadam Isoflow i musze przyznac ze ta korba nadaje sie jedynie do spokojnej jazdy i to nie w terenie. Być może jakby jezdzić baaardzo spokojnie to dalaby rade. Jezeli ktos oczekuje troche wiecej od jazdy niz w miare prosty teren to nie kupujcie Isoflow'a. Lepiej dolożyć te kilkadziesiąt zł i kupić coś lepszego.
sebekfireman Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 A u mnie dwóch kumpeli ma Isoflow i sprawują się te korby znakomicie - nawet przy ostrej jeździe w terenie. Tomm a dlaczego masz takie negatywne zdanie o Isoflow?
zmrok Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 co do rpm - mam rpm comet, skacze duzo, jezdze i jest git, nic sie nie dzieje. kolezka ma isoflow, nie skacze a korba zaczyna sie sypac ;] ps. ten kolezka to 'tomm" lol
Radoslav Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 Ja używam Truvativ'a i nienarzekam. Waże 82kg rower uzywam głównie do maratonów itp. I jestem zadowolony.
mooncycle Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 A pani w serwisie mówiła, że Truvativy są coraz gorszej jakości i potrafią szybko łapać luzy. Zdarza się nawet, że odpadają. Nie zagłębiałem się w ten temat ale dotyczy on głównie mocowania na ISIS. Ja natomiast w najbliższym czasie [środa] będę miał korbę Firexa GXP. Kolega biker amoniak ma podobną i czy mógłby wydać jakąś opinię na jej temat
goly33 Napisano 29 Lipca 2006 Napisano 29 Lipca 2006 ja mam truvativ blaze i tuz po kupnie zauwazylem ze "faluje", musze z tym jechac na naprawe gwarancyjna, mam nadzieje ze wymienia bo strasznie wkurzajace
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.