Skocz do zawartości

[amortyzator] regulacja w Lublinie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam amortyzator dokładnie taki jak w aukcji http://allegro.pl/rock-shox-sid-rlt-dual-air-100mm-pushlock-i3119828045.html

może mi ktoś doradzić gdzie w Lublinie można taki amortyzator wyregulować??

Nie chodzi mi o wymianę oleju lecz o prawidłowe ustawienie ciśnienia w komorach

Sam próbowałem i nie ma takiego tłumienia jakiego można się spodziewać po amortyzatorze tej klasy.

Ewentualnie jeśli ma ktoś taki to proszę o poradę jak dobrać ciśnienia w komorach pozytywnej/negatywnej ?

Dodam że ważę 78kg a do końca maja chcę zejść do 74kg

pozdrawiam

Napisano

Na goleniach masz tabelkę , która ma za zadanie poinformować cię o odpowiednim ciśnieniu dla twojej wagi .

jak SAG'a masz powyżej 20mm - dopompuj

jak SAG jest mniejszy od 15/20mm to zmniejszasz ciśnienie.

To ty masz dobrać odpowiednia wartość pod siebie.

Nikt tego za ciebie nie zrobi.

Napisano

@matis1906 tyle to i ja wiem

oczywiście pompowałem wg tabelki próbowałem wartość średnią, dolny i górny zakres ale to nie to

spróbuję jeszcze dodatkowo brunoxem przesmarować i pobawić się z regulacją;d

• Mod Team
Napisano

Brunox nic nie da... pamietaj,ze SID to wyczynowy amorek z typową dla ściganckich amorków, mocno progresywną charakterystyką. Jeśli oczekujesz komfortu, to raczej nie w tym amorku.

Napisano

No i to właśnie jest problem. Ludzie kupują wyścigowe amory i próbują zrobić z nich ciepłe kluchy. Tak rodzą się legendy jaki ten zły dualair jest ciężki do ustawienia i w ogóle. :lol:

Napisano

wtedy co kupowałem tego sid'a to jeździłem składakiem i nie miałem za wiele pojęcia o rowerach wyczynowych...

Jednego razu pojechałem z kolegą na rowery, pożyczył mi swojego górala i tak mi się spodobała jazda że kupiłem od niego ten rower a później postanowiłem złożyć swój własny wyczynowy, pisząc nieskromnie do tej pory mam lepszy rower od niego :icon_cool:

ale i tak muszę wyregulować/ dopompować amorka po zimie

dzięki za porady

Napisano

Gdzie byś nie pojechał to nie dobiorą ci od ręki wartości pod twoje preferencje, każdy lubi coś innego. Sam fakt o tym mówi że ustawienia według tabeli ci nie odpowiadają.

Jednym z bardziej uznanych serwisów jest "Inżynieria" na rusałce ale myślę że nawet tam ograniczą się do napompowania według tabelki i tyle.

Ewentualnie Paweł na Bursakach ale nie sądzę żeby miał czas i ochotę się w to bawić.

Paweł jest według mnie najlepszy tylko nie wiem czy się takimi dup..i zajmuje.

Doradzam metodę prób i błędów do skutku, ja tak regulowałem rebe.

• 3 tygodnie później...
Napisano

dziex na porady i kontakty :)  na pewno skorzystam przy okazji wiosennego serwisowania roweru/ wymiany napędu co planuje przy najbliższej okazji

W sumie po przemyśleniu warto mieć sida o sportowej charakterystyce tłumienia niż takiego flaka co skacze na każdym dołku, a po wieczornej jeździe  jeszcze rano w garażu się buja :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...