Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana całego do +/-500 zł

sabuuq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Rok temu zakupiłem rower Grand Rondo. http://www.bikeland.pl/rower_grand_rondo_alu_m_26_-_2012.html

Nie jest to rower super, jednak egzeplarz jaki mam spisuje się nieźle. Codzienny dojazd do pracy + sporadyczne wycieczki w weekend nie sprawiały żadnych problemów. Jedynym jego mankamentem jest wolnobieg i mała ilość przełożeń. Dlatego chciałem trochę to ulepszyć. Budżet jaki posiadam to 500 zł

Oto co sam skompletowałem i prosze o opinie czy będzie ok

Shimano Alivio RD-M410 SGS - 100 zł

Shimano Alivio FD-M412 - 42 zł

Shimano klamkomanetki ACERA ST-M360 3x8speed 100 zł

Kaseta Shimano CS HG50 8 rzędowa 11-32 55 zł

Mechanizm korbowy Shimano Alivio FC-M410 42x32x22 100 zł

Piasta tył Shimano Deore FH-M590 36H 86 zł

+ łańcuch CN-HG53 gratis

Nie wiem jaki suport wybrać bo nie mam kompletnie wiedzy. Te części będą ze sobą grały? Ogólnie nie wymagam od roweru wiele. Po prostu ma mnie bez żadnego stresu i wygodnie przewozić z punktu A do punktu B.

Napisano

Części oczywiście będą współpracować bez problemu :thumbsup:

Co do sugestii to przednią przerzutkę możesz dać grupę niższą np.: Acera, a różnicę dołożyć do manetek.

Jeśli nie zapuszczasz się zbytnio w teren to może warto byłoby zastanowić się nad korbą o większych tarczach - nawet 48 zębów albo chociaż 46? I jeśli jesteś wysoki to weź lepiej dłuższe ramiona - 175 mm.

Co do suportu to podaj czy korba na kwadrat czy octalink, bo długość osi jest wtedy inna, a to jest bardzo ważne.

Musisz też liczyć się z kosztem przeplotu tylnego koła skoro decydujesz się na zakup samej piasty, czyli nowe szprychy.

Napisano

Większa korba jak najbardziej ok bo i tak głownie jeżdżę po płaskim. Co polecasz w takim razie?

Mój wzrost to 173 cm

Manetki chce poszukać używane

Teraz mam korbę na kwadrat jednak z forum wiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie i chciałbym zmienić na coś wytrzymalszego jeśli się da oczywiście.

Napisano

Korba

SHIMANO ALIVIO FC-M443 Octalink (48/38/28) plus suport 121 mm to jakieś 150 zł mniej więcej... Możesz też zaoszczędzić i poszukać jakiejś Acery pod octalink z większa niż 42 ilością zębów.

Octalink jest na pewno sztywniejszy od kwadratu, bo oś jest grubsza i ma lepsze połączenie oś-korba.

Przy twoim wzroście chyba jednak ramiona standard 170 mm, żeby nie męczyć kolan.

Napisano

Ok dziękuje bardzo za rzeczowe odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie czy skoro korba większa to łańcuch musi być dłuższy? Jeśli tak to jaki?

Napisano

Tak dłuższy o te kilka ogniw, ale nowy łańcuch zawsze skraca się przy zakładaniu, więc po prostu skrócisz go sobie mniej. Nowe mają tyle ogniw, że do każdego napędu zawsze wystarcza :teehee:

Łańcuch, który podałeś jest ok jak najbardziej ja go mam, a mam napęd Alivio/Deore SLX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...