Skocz do zawartości

[Łańcuch] Klei się

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zastanówcie się czemu piasty, pedały smaruje się smarem stałym (ruch tych części jest podobny do ruchu tulejek na sworzniach tylko skala inna), a nie płynnym skoro według was ma lepsze właściwości smarujące
Poczytaj sobie "W przypadku małych łożysk należy stosować oleje o małej lepkości lub smary plastyczne miękkie o dużej penetracji, tak aby opory tarcia zależne od środka smarnego były możliwie małe. Ponieważ dla dużych łożysk opory tarcia smaru są mniej istotne, wybór rodzaju środka smarnego nie jest tak ważny jak w przypadku małych łożysk. Jednak ze względu na większe obciążenia i zdecydowanie mniejsze prędkości obrotowe, smary większych łożysk powinny dysponować większą lepkością.

Środek smarny powinien tworzyć w danych warunkach eksploatacji łożyska warstwę smarną o wystarczającej zdolności nośnej.

W przypadku łożysk szybkoobrotowych używa się smaru opartego na oleju syntetycznym o bardzo małej lepkości, natomiast stałę smary na bazie grafitu lub dwusiarczku molibdenu mogą być stosowane tylko przy bardzo małych prędkościach obrotowych lub przy ruchach oscylacyjnych."

Napisano

@@szybkilopez, Łańcuch i olej powiadasz... A co powiesz na to? Przykład łańcucha motocyklowego z uszczelnieniami X-ring.

ogniwoprzekroj.jpg

Czyżby producenci łańcuchów motocyklowych, podobnie jak rowerowi także smarowali łańcuchy niezgodnie ze sztuką? Generalnie mówisz ogólną prawdę, której trudno zaprzeczyć, ale pomijasz zastosowanie (dość istotny element), aby wszystko pasowało do stwierdzenia, że smar na łańcuchach to tylko transportowy.

Łańcuch jest na tyle mało precyzyjny olejowi nie jest się łatwo tam utrzymać. Dlatego w tym zastosowaniu smar stały byłby dużo lepszy. Dlatego też łańcuchy motocyklowe są smarowane smarem stałym i dodatkowo uszczelniane. Dlaczego smar stały? Bo gdyby to był olej, to gdy pójdzie uszczelnienie, to przy takiej sile odśrodkowej jaka tam występuje i prędkościach, szybko byś się z nim pożegnał, nawet z dość gęstym...

Napisano

Łożyska smarowane olejem to takie które pracują z dużymi prędkościami.

1. W rowerze nie ma łożysk pracujących z dużymi prędkościami a do tego

2. Łożyska smarowane w ten sposób dla poprawnej pracy poinny mieć stale dostarczaną porcję oleju smarującego. W rowerze nie ma możliwości smarowania w ten sposób.

3. Smar jest notorycznie wypłukiwany z łożysk w rowerze z powodu ich wyeksponowania na warunki atmosferyczne oraz ogólnie słabe uszczelnienia.

Napisano
Dlatego też łańcuchy motocyklowe są smarowane smarem stałym i dodatkowo uszczelniane. Dlaczego smar stały?
Już Ci mówię bo przenoszą o wiele większe siły i moment obrotowy olej momentalnie by wyfrunął. Nie neguje stosowania smaru stałego, ale on jest dobry właśnie przy takich rzeczach jak motory czy maszyny mocno obciążone. Tego w rowerze nie ma choćby nie wiem jak szybko się zasuwało więc olej spokojnie wystarcza, a przy tym są mniejsze opory robocze. Prawda zawsze jest po środku :)

1. W rowerze nie ma łożysk pracujących z dużymi prędkościami a do tego
Czy 5000 obrotów na minutę to dużo czy mało? Bo tyle mogą uzyskać łożyska w piastach.
Napisano

Czy to jest dużo? Wystarczająco mało by smar stały w łożyskach piast dawał radę przez naście tysięcy km bez wymiany smaru czy całych łożysk.

Ciekawi mnie to Twoje smarowanie olejem łożysk w rowerze. Założenie jest takie, że dla poprawnego funkcjonowania takiego systemu jpotrzebne est stałe dostarczanie środka smarującego do łożyska. Ciekaw jestem jak to robisz.

Napisano

Lopez... Ty jesteś naprawdę szybki... Gdyby piasta kręciła się 5000 obrotów/min, to przy kole 26" jechał byś z prędkością około 600 km/h... Chyba gdzieś ci jedno zero uciekło...

Napisano

Gdybam że chodzi o hulajnogę poruszającą się górskim asfaltowym zjazdem z prędkością 100 km/h :)

Prędkości obrotowe podaje się w ilości obrotów na minutę.

Załóżmy że rower na kole 26 cali zjeżdża stówę na godzinę czyli w ciągu minuty pokonuje 1,666 km, 1666 metórw.

Obrót koła to ok 2 metry pokonanego dystansu czyli pi razy drzwi 833 obroty.

Do 5000 trochę brakuje....

Napisano
jpotrzebne est stałe dostarczanie środka smarującego do łożyska
A skąd taka teoria? Olej o dobrej lepkości to nie woda i z pod uszczelnionych łożysk nie wypłynie, może tyle tysięcy nie wytrzyma, ale jazda na takich łożyskach jest zupełnie inna polecam spróbować :)
Napisano

Takie prędkości obrotowe w rowerze nie występują... Czytaj artykuły uważnie. Wykres, gdzie pada 5000 obr/min dotyczy porównania oporów łożysk. Rozkręcasz łożysko do danej prędkości obrotowej, puszczasz i patrzysz po jakim czasie się zatrzyma.

Napisano
Obrót koła to ok 2 metry pokonanego dystansu czyli pi razy drzwi 833 obroty
Kolega chyba zapomniał, że w tym kole łożysko ma średnicy 20mm ;)

Takie prędkości obrotowe w rowerze nie występują... Czytaj artykuły uważnie. Wykres, gdzie pada 5000 obr/min dotyczy porównania oporów łożysk. Rozkręcasz łożysko do danej prędkości obrotowej, puszczasz
Coś mi się wydaje, że jadąc można jeszcze szybciej te koło rozkręcić niż pokazane na filmie ręką.
Napisano

Lopez. Łożysko jest na tej samej osi co koło... Baaa. Piasta jest przecież elementem łożyska (na niemaszynowych)... Więc jakim cudem ma się kręcić szybciej niż koło?

Napisano
Lopez. Łożysko jest na tej samej osi co koło... Baaa. Piasta jest przecież elementem łożyska
Dokładnie tylko jest mały szczegół jaki ma obwód koło, a jakie łożysko? Są w tej samej osi więc żeby nadążyć za obwodem koła łożysko musi się obracać szybciej, dużo szybciej.
Napisano

Oba elementy mają identyczną prędkość obrotową.

Może taka analogia pomoże - magnes od licznika przyczepiony do szprych. Raz przy samej piaście, raz przy nyplu. Pokonuje różną drogę, ale w tym samym czasie. Prędkość kątowa (czyli obrotowa) jest identyczna. Gdyby tak nie było, to miałbyś różne odczyty prędkości przy różnym położeniu magnesu.

Napisano

Lopez. Masz poważne braki związane z fizyką ruchu obrotowego. Nie będę Ci tego tłumaczył, bo to nie miejsce i wątek. Generalnie jesteś w błędzie.

Napisano
Może taka analogia pomoże - magnes od licznika przyczepiony do szprych. Raz przy samej piaście, raz przy nyplu. Pokonuje różną drogę, ale w tym samym czasie
To akurat słabe porównanie bo magnes obraca się razem z kołem :) środek łożyska, a dokładnie kulki pracują zupełnie inaczej. One nie są połączone na stałe z kołem więc ich obroty, są zupełnie inne łatwo to sprawdzić doświadczalnie. Jeśli koło 28" zrobi jeden pełny obrót to ile musi zrobić koło 26"? a co dopiero łożysko co ma średnicy 20mm :) Panowie...

Generalnie jesteś w błędzie
Czy aby na pewno... proszę sprawdzić
Napisano

Jako prędkość obrotową łożyska podaje się prędkość obrotową jego osi obrotu, a nie prędkość obrotową kulek, które są w środku czy innych elementów.

Napisano
To akurat słabe porównanie bo magnes obraca się razem z kołem środek łożyska, a dokładnie kulki pracują zupełnie inaczej.

Czyli łożysko z koła jedzie obok roweru? Ja mam w kole, a ty? Jak łożysko ma się obracać szybciej jak jest wprasowane w piastę, wiec jest jej częścią, czyli częścią koła. Nie może mieć innej prędkości obrotowej (kątowej), a nawet jeśli chodzi ci o prędkość liniową to łożysko ma i tak mniejszą prędkość. Wróć do gimnazjum nadrób zaległości, pogadamy.

Napisano

Dokładnie tylko jest mały szczegół jaki ma obwód koło, a jakie łożysko? Są w tej samej osi więc żeby nadążyć za obwodem koła łożysko musi się obracać szybciej, dużo szybciej.

Robi się coraz ciekawiej. :)

A skąd taka teoria? Olej o dobrej lepkości to nie woda i z pod uszczelnionych łożysk nie wypłynie, może tyle tysięcy nie wytrzyma, ale jazda na takich łożyskach jest zupełnie inna polecam spróbować :)

To nie moja "teoria" czy "praktyka"

Dobór rodzaju smarowania oraz uszczelnień łożysk

Link został podany parę postów wyżej.

Czyli łożysko z koła jedzie obok roweru? Ja mam w kole, a ty? Jak łożysko ma się obracać szybciej jak jest wprasowane w piastę, wiec jest jej częścią, czyli częścią koła. Nie może mieć innej prędkości obrotowej (kątowej), a nawet jeśli chodzi ci o prędkość liniową to łożysko ma i tak mniejszą prędkość. Wróć do gimnazjum nadrób zaległości, pogadamy.

Gdybam że układ w którym poruszają się te kulki naszego kolegi jest z zaupełnie innego świata.

Teraz już rozumiem dlaczego mój napęd sprzęgnięty łańcuchem posmarowanym fabrycznym "kitem" nie jest cały zafajdany a u kolegi tak. Inna fizyka, chemia i inne rzeczy, wymykające się "mojej" rzeczywistości :)

• Mod Team
Napisano

Ludzie ... ratujcie. Ja rozumiem ze można fizyki nie czaić, nie każdy ma umysł ścisły, ale bez przesady, jak łożysko sie może kręcić inaczej jak koło ? Prędkości kątowe są równe i nie może być inaczej żeby nawet chciało bo łożysko jest mocno wbite w korpus piasty. Natomiast prędkości opony i szali łożyska są różne co wynika z ich promienia, kręcą się tak samo szybko (obrotowo) ale łożysko zestawione z oponą na płaskim będzie sie poruszało wolniej, tak samo jak na kasecie, na zębatce 34t nie pojedziesz tak samo szybko jak na 11t a kręcą sie przecież tak samo nie ?

Z reszta panowie, to temat o łańcuchu i tego sie trzymajmy a jak nie to obrady sejmu trzeba będzie zamknąć.

Napisano

Jak ktoś, kto ma problem z ogarnięciem absolutnych podstaw fizyki, może pracować "w olejach" od 25 lat? Chyba, że na frytkownicy w przydrożnym barze, to ok. :lol:

Napisano

"Smarem" jest też margaryna śniadaniowa. Też ma za zadanie "smarować" nawet jeśli coś innego. Olej jadalny to też olej. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...