Skocz do zawartości

[Przerzutka] Przejście z wolnobiegu na kasetę w perspektywie

hadwaodwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam stary i wysłużony rower z przerzutką Alivio, która właśnie pada. Na dzień dzisiejszy biję się z myślami, czy kupować nowy rower, czy jednak zainwestować w przeróbki obecnego (wymiana napędu, kierownicy itp), bo ogólnie mój rower mi odpowiada i pewnie lepiej wydać 2000zł na komponenty dostosowane pod siebie niż kupować nowy rower za 2000zł "z taśmy".

Wracając do przerzutki - obecnie mam wolnobieg 7rz, ale docelowo pewnie chciałbym przejść na kasetę 9rz jeśli podejmę decyzje o modernizacji. Przerzutkę chciałbym kupić już taką, która nadałaby się do obu tych napędów i była na w miarę dobrym poziomie - ogólnie rozważam albo zakupu Alivio albo tańszych modeli Deore (w kwocie powiedzmy ~200zł).

I tu pytanie, czy kupować przerzutkę 9rz i po prostu ją ograniczyć (czy to będzie działało sprawnie i bez przeskoków?). Może są jakieś przerzutki, które działają z doświadczenia dobrze zarówno w mechanizmach 7rz i 9rz? Będę wdzięczny za polecenie czegoś.

Zastosowanie to cross - jeżdżę sporo ale głównie po mieście i w lekkim terenie.

• Mod Team
Napisano
I tu pytanie, czy kupować przerzutkę 9rz i po prostu ją ograniczyć (czy to będzie działało sprawnie i bez przeskoków?). Może są jakieś przerzutki, które działają z doświadczenia dobrze zarówno w mechanizmach 7rz i 9rz? Będę wdzięczny za polecenie czegoś.

Będzie działało bezproblemowo, w końcu przerzutka odpowiada tylko za tor poruszania się wózka, a o to o ile się ten będzie przesuwał odpowiadają manetki. Ja mam napęd 8 rzędowy i przerzutkę SLX, działa bez najmniejszych problemów. co więcej nie chce mi się nawet przechodzić na większą ilość przełożeń :)

Do 200pln spokojnie kupisz SLXa czy XTka Shadow, ale jak nie chcesz wydawać dużo i mieć dobrą przerzutkę polecam starszego LXa:

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-lx-rd-m570-i3044743540.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...