Skocz do zawartości

[napęd] modernizacja 8rz napedu

Partia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Zapewne mowa o HG50 8 rz. która często na aukcjach pojawiała się jako Alivio/Deore. Nigdy jednak nie widziałem tej kasety na pająku. Miałem co najmniej 3 modele tych kaset.

Napisano

Nie zmienia to faktu, że 9rz części tej samej półki są xx% droższe.

A to że shimano nie robi 8rz modeli w wyższych klasach osprzętu pokazuje gdzie ma swoich klientów.

Co z ludźmi co 5-6lat temu kupili rower na 8rz osprzęcie XT?

• Mod Team
Napisano

Ty sobie popatrz na podzespoły 10s ... raz ze działać nie chcą a dwa ze kosztują tyle co pokaźna willa w centrum.

Do 8s ciągle robią alivio które jest bardzo dobre i tym co chcą przy 8ce zostać musi to wystarczyć. A jeżeli masz rower na XT 8 ... powinieneś sie cieszyć i jedynie wymieniać kasety na hg51 :P

Napisano

No nie wiem... komponenty wciąż można gdzieś nowe, powystawowe/demo lub używane w bardzo dobrym stanie kupić,

ale jak ktoś jest "ograniczony" tylko do lokalnych sklepów lub Alledrogo, to...

Shimano XT ST-M739 8-speed Rapidfire Shifters/ V-brake Levers Bike Recyclery Used and Vintage Online Bike Shop

Shimano XTR CS-M900 Type-I 8 Speed Cassette (12-32) Bike Recyclery Used and Vintage Online Bike Shop

To taki pierwszy z brzegu przykład więc bardzo proszę darować sobie teksty o kosztach wysyłki,

bo dla chcącego kupić, to nie będzie problem, ale dla chcącego "pitolić"... gwizdze.gif

Ja dla przykładu z XT 8-speed nie mam problemu - zmieniarki 9-speed są kompatybilne wstecznie,

manetki swietnie znimi działające SRAM Attack gripshift są, jedynie dylemat mają ci, którym twistery nie pasują :P

Napisano

Zgadzam się w całej rozciągłości z dzobolkiem. Moje manetki alivio działają juz trzeci sezon bez namniejszegi problemu . Kaseta na pseudo -pająku /tylko kilka deko cięższa od xt/ przejechała około 5 tyś km i nie widać na niej śladów zużycia . Jak sie tryby w kasecie zetrą dam 5 dych i mam nową .

Producentom przecież chodzi tylko o to aby ludzie kupowali coraz to droższe zabawki do rowerów. Miałeś kasetę 8 gdy były popularne 6 i 7 - to byłeś gość, teraz gdy standardem są 9 to super jest mieć 10 - ale oczywiście droższą .Dla swojego rowerowego ######ca mogę wydać sporo kasy , ale jednak gdzieś odzywa się rozsądek w myśl zasadu - LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO

2i) NIE CYTUJEMY POSTÓW ZNAJDUJĄCYCH SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM

• Mod Team
Napisano

Ta kaseta HG51 jest naprawdę dobrą alternatywą w dzisiejszych czasach. Szczególnie jeżeli ona waży te 280 gramów. Uff koniec z moimi rozterkami. Dla tych marudzących wkleję zdjęcie mojego ostatniego nabytku :)

3x8 ! :D

dsc0194fs.jpg

• Mod Team
Napisano

Zadzwoniłem do Harfy zapytać się o gumki do swoich gripów. Panowie mi powiedzieli owszem mają, koszt 120 zł + przesyłka.

Zaproponowali mi nowy zestaw kompletnych gripów za 200zł z przesyłką. No i oto one! To zdecydowanie jeden z lepszych zakupów rowerowych w roku 2013 :) Byłem i jestem z nich bardzo zadowolony ;) Jeszcze tak nawiązując do Harfy i marudzenia odnośnie ich wysokich cen. Tutaj dobry przykład jak oferta Harfy przebiła wszystko, łącznie z ebayem i allegro. Fakt, że pewnie byli szczęśliwi wypychając te gripy dalej gdyż system 8 rzędowy powoli umiera.

Napisano

"Szczególnie jeżeli ona waży te 280 gramów." - jeśli dobrze pamiętam, to 255/285/300g, odpowiednio -28, -30, -32.

Manetki ciekawe i niezła to zdobycz :) Ja niestety jakiś czas temu zdradziłem ósemkę, przeszedłem na 1x9. Teraz dołożyłem małą z przodu, a 9 z tyłu zostało... Ma to też swój plus. Jakoś tak wychodziło, że jak składałem ósemki to zawsze w jednym miejscu miałem większy przeskok - odczuwalny przy pedałowaniu. Najczęściej ..-17-20-.. .

Napisano

A to że shimano nie robi 8rz modeli w wyższych klasach osprzętu pokazuje gdzie ma swoich klientów.

Co z ludźmi co 5-6lat temu kupili rower na 8rz osprzęcie XT?

Ciekawe. Osprzęt XT już prawie 15 lat temu miał 9 przełożeń. A ty piszesz o 8rz 5-6 lat temu?

Napisano

W tym roku po raz pierwszy założyłem tą HG 51 (11-30) zobaczymy jak się będzie sprawować. Do tej pory jeździłem zawsze

na HG 50 (11-30) i dawała radę cały sezon czyli ok 9000 km.

Napisano

Ciekawe. Osprzęt XT już prawie 15 lat temu miał 9 przełożeń. A ty piszesz o 8rz 5-6 lat temu?

Co ty chłopie pi...sz za przeproszeniem. Jakie 15 lat temu. Wtedy było STX i STX RC (wszedł chyba w 95 r..). Dopiero potem wykluło się Deore, następca STX-a w tym LX i XT. I gdzie Ty wtedy miałeś 9 sp??

Napisano

Co ty chłopie pi...sz za przeproszeniem. Jakie 15 lat temu. Wtedy było STX i STX RC (wszedł chyba w 95 r..). Dopiero potem wykluło się Deore, następca STX-a w tym LX i XT. I gdzie Ty wtedy miałeś 9 sp??

Widzę, że u kolegi oprócz braku wiedzy występuje też brak kultury.

Napisano

Więc moje zdanie powinno brzmieć tak; „gdzie wtedy mogłeś dostać XT na 9 sp??”. Ciekawe, który z panów próbował dostać w 99 r. to rzeczone XT na 9 sp. Ja wtedy składałem dwa rowery i dopiero w następnym sezonie był jako taki wybór. Stąd wynikała moja wypowiedz i trzeba być precyzyjnym i konsekwentnym bo dla mnie rok a właściwie dwa robi jak na owe czasy różnicę. Co innego pojawienie się czegoś a co innego mieć to w ręce. Ilu wtedy miało takie możliwości? Pewnie nie jeden ale raczej ułamek procenta a trzon przejść z 7/8 sp miał miejsce ładnych parę lat później. A tak w ogóle to rozmowa o d..e Marynie i nic do sprawy nie wnosi.

@doms za ostre słowo przepraszam i nie poruszajmy tematu wiedzy bo sensu to nie ma. Jak już idziemy w aptekarską precyzję to wyjaśnij w jaki celu użyłeś słowa „ciekawe” do postu kolegi @Partia?? Coś źle napisał?? Wręcz przeciwnie. Shimano nie olewa tych klientów z przełomu wieków (ich to ma od dawna głęboko w cztech literach) tylko właśnie tych sprzed 5-6 lat.

@Puklus ja celowo datami się nie posługiwałem i co innego na myśli niż pojawienie się miałem więc z łaski swojej daruj sobie swoje wywody.

Napisano

Nie dam się za to pokroić bo to już parę lat. Wydawało mi się, że jak szukałem roweru w 2008 wiosną, to znalazłem coś w super wyprzedaży osprzęt XT 8rz. Zdaje się w sklepie w Czechowicach-Dziedzicach.

Napisano

Patria, zastanów się nad zmianą manetek jeżeli masz STEF'any to prawdopodobnie nie masz śruby baryłkowej na prawej manetce a na SLX RD-662 też nie ma śruby baryłkowej, więc będzie kłopot z regulacją, sam tak jeździłem przez 3 czy 4 miesiące ale to było uciążliwe na początku (ciągłe odkręcanie dokręcanie zamiast kilku obrotów baryłką) a wiadomo że i linki i pancerze się musza ułożyć.

Napisano

Patria, zastanów się nad zmianą manetek jeżeli masz STEF'any to prawdopodobnie nie masz śruby baryłkowej na prawej manetce a na SLX RD-662 też nie ma śruby baryłkowej, więc będzie kłopot z regulacją, sam tak jeździłem przez 3 czy 4 miesiące ale to było uciążliwe na początku (ciągłe odkręcanie dokręcanie zamiast kilku obrotów baryłką) a wiadomo że i linki i pancerze się musza ułożyć.

Faktycznie to to lekki problem linki mam już ułożone, ale i tak sobie nie wyobrażam precyzyjnej regulacji. W lewej manetce mam śrubę, którą można zresztą kupić. Nie da się jej po prostu zamontować na manetce?

Jak wrócę do domu to wycieczka do piwnicy :P

Napisano

W STEFanach, w prawej manetce nie zamontujesz śruby baryłkowej bo manetka nie ma w środku gwintu. Ja kiedyś dorobiłem do nich samemu regulację. Da się dokupić w serwisie lub sklepie rowerowym śrubę pustą w środku ( ja znalazłem taką w piwnicy ) - nakręcasz na nią nakrętkę i wstawiasz w przelotkę na ramie. Kręcąc nakrętką możesz luzować lub naprężać linkę. Patent sprawdził się przez cały sezon zanim kupiłem inne manetki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...