Mod Team Pixon Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Napisano 22 Lutego 2013 Zapewne mowa o HG50 8 rz. która często na aukcjach pojawiała się jako Alivio/Deore. Nigdy jednak nie widziałem tej kasety na pająku. Miałem co najmniej 3 modele tych kaset.
dejtrejder Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 8 rzędowa HG 50 nie jest na pająku. Nowa HG 51 natomiast jest na pseudo pająku.
Mod Team Pixon Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Napisano 22 Lutego 2013 Nie bardzo rozumiem? Przecież tu każda zębatka jest odseparowana od siebie, to co to za pająk
dejtrejder Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 To proste. Pseudo pająk oznacza, że nie jest to pająk.
Partia Napisano 22 Lutego 2013 Autor Napisano 22 Lutego 2013 Nie zmienia to faktu, że 9rz części tej samej półki są xx% droższe. A to że shimano nie robi 8rz modeli w wyższych klasach osprzętu pokazuje gdzie ma swoich klientów. Co z ludźmi co 5-6lat temu kupili rower na 8rz osprzęcie XT?
Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Napisano 22 Lutego 2013 Nie zmienia to faktu, że 9rz części tej samej półki są xx% droższe. Ty sobie popatrz na podzespoły 10s ... raz ze działać nie chcą a dwa ze kosztują tyle co pokaźna willa w centrum. Do 8s ciągle robią alivio które jest bardzo dobre i tym co chcą przy 8ce zostać musi to wystarczyć. A jeżeli masz rower na XT 8 ... powinieneś sie cieszyć i jedynie wymieniać kasety na hg51
dziobolek Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 No nie wiem... komponenty wciąż można gdzieś nowe, powystawowe/demo lub używane w bardzo dobrym stanie kupić, ale jak ktoś jest "ograniczony" tylko do lokalnych sklepów lub Alledrogo, to... Shimano XT ST-M739 8-speed Rapidfire Shifters/ V-brake Levers Bike Recyclery Used and Vintage Online Bike Shop Shimano XTR CS-M900 Type-I 8 Speed Cassette (12-32) Bike Recyclery Used and Vintage Online Bike Shop To taki pierwszy z brzegu przykład więc bardzo proszę darować sobie teksty o kosztach wysyłki, bo dla chcącego kupić, to nie będzie problem, ale dla chcącego "pitolić"... Ja dla przykładu z XT 8-speed nie mam problemu - zmieniarki 9-speed są kompatybilne wstecznie, manetki swietnie znimi działające SRAM Attack gripshift są, jedynie dylemat mają ci, którym twistery nie pasują
zadra1965 Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 Zgadzam się w całej rozciągłości z dzobolkiem. Moje manetki alivio działają juz trzeci sezon bez namniejszegi problemu . Kaseta na pseudo -pająku /tylko kilka deko cięższa od xt/ przejechała około 5 tyś km i nie widać na niej śladów zużycia . Jak sie tryby w kasecie zetrą dam 5 dych i mam nową . Producentom przecież chodzi tylko o to aby ludzie kupowali coraz to droższe zabawki do rowerów. Miałeś kasetę 8 gdy były popularne 6 i 7 - to byłeś gość, teraz gdy standardem są 9 to super jest mieć 10 - ale oczywiście droższą .Dla swojego rowerowego ######ca mogę wydać sporo kasy , ale jednak gdzieś odzywa się rozsądek w myśl zasadu - LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO 2i) NIE CYTUJEMY POSTÓW ZNAJDUJĄCYCH SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Mod Team Pixon Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Napisano 23 Lutego 2013 Ta kaseta HG51 jest naprawdę dobrą alternatywą w dzisiejszych czasach. Szczególnie jeżeli ona waży te 280 gramów. Uff koniec z moimi rozterkami. Dla tych marudzących wkleję zdjęcie mojego ostatniego nabytku 3x8 !
qb41 Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Pixon powiedz skąd wytrzasnąłeś takie cudo na 3x8 ??????????
Mod Team Pixon Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Napisano 23 Lutego 2013 Zadzwoniłem do Harfy zapytać się o gumki do swoich gripów. Panowie mi powiedzieli owszem mają, koszt 120 zł + przesyłka. Zaproponowali mi nowy zestaw kompletnych gripów za 200zł z przesyłką. No i oto one! To zdecydowanie jeden z lepszych zakupów rowerowych w roku 2013 Byłem i jestem z nich bardzo zadowolony Jeszcze tak nawiązując do Harfy i marudzenia odnośnie ich wysokich cen. Tutaj dobry przykład jak oferta Harfy przebiła wszystko, łącznie z ebayem i allegro. Fakt, że pewnie byli szczęśliwi wypychając te gripy dalej gdyż system 8 rzędowy powoli umiera.
rzymo Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 "Szczególnie jeżeli ona waży te 280 gramów." - jeśli dobrze pamiętam, to 255/285/300g, odpowiednio -28, -30, -32. Manetki ciekawe i niezła to zdobycz Ja niestety jakiś czas temu zdradziłem ósemkę, przeszedłem na 1x9. Teraz dołożyłem małą z przodu, a 9 z tyłu zostało... Ma to też swój plus. Jakoś tak wychodziło, że jak składałem ósemki to zawsze w jednym miejscu miałem większy przeskok - odczuwalny przy pedałowaniu. Najczęściej ..-17-20-.. .
Szymon90 Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 x0 3x8 są również do kupienia na allegro http://allegro.pl/manetki-gripy-sram-x-0-x-0-obrotowe-8b-i3029480632.html
doms Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Nie zmienia to faktu, że 9rz części tej samej półki są xx% droższe. A to że shimano nie robi 8rz modeli w wyższych klasach osprzętu pokazuje gdzie ma swoich klientów. Co z ludźmi co 5-6lat temu kupili rower na 8rz osprzęcie XT? Ciekawe. Osprzęt XT już prawie 15 lat temu miał 9 przełożeń. A ty piszesz o 8rz 5-6 lat temu?
dejtrejder Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 W tym roku po raz pierwszy założyłem tą HG 51 (11-30) zobaczymy jak się będzie sprawować. Do tej pory jeździłem zawsze na HG 50 (11-30) i dawała radę cały sezon czyli ok 9000 km.
beskid Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Ciekawe. Osprzęt XT już prawie 15 lat temu miał 9 przełożeń. A ty piszesz o 8rz 5-6 lat temu? Co ty chłopie pi...sz za przeproszeniem. Jakie 15 lat temu. Wtedy było STX i STX RC (wszedł chyba w 95 r..). Dopiero potem wykluło się Deore, następca STX-a w tym LX i XT. I gdzie Ty wtedy miałeś 9 sp??
Fenthin Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 @Beskid Mamy już 2013 rok XT w wersji 9-rzędowej pojawiło się w 1999 roku. Więc może i nie 15, ale 14 lat już jak najbardziej.
Mod Team Puklus Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Napisano 23 Lutego 2013 Dobrze gada polać mu ... a dla zagubionych w czasie ... http://www.wrower.pl/sprzet/kasety-shimano-1995-2005,3376.html
doms Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Co ty chłopie pi...sz za przeproszeniem. Jakie 15 lat temu. Wtedy było STX i STX RC (wszedł chyba w 95 r..). Dopiero potem wykluło się Deore, następca STX-a w tym LX i XT. I gdzie Ty wtedy miałeś 9 sp?? Widzę, że u kolegi oprócz braku wiedzy występuje też brak kultury.
beskid Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Więc moje zdanie powinno brzmieć tak; „gdzie wtedy mogłeś dostać XT na 9 sp??”. Ciekawe, który z panów próbował dostać w 99 r. to rzeczone XT na 9 sp. Ja wtedy składałem dwa rowery i dopiero w następnym sezonie był jako taki wybór. Stąd wynikała moja wypowiedz i trzeba być precyzyjnym i konsekwentnym bo dla mnie rok a właściwie dwa robi jak na owe czasy różnicę. Co innego pojawienie się czegoś a co innego mieć to w ręce. Ilu wtedy miało takie możliwości? Pewnie nie jeden ale raczej ułamek procenta a trzon przejść z 7/8 sp miał miejsce ładnych parę lat później. A tak w ogóle to rozmowa o d..e Marynie i nic do sprawy nie wnosi. @doms za ostre słowo przepraszam i nie poruszajmy tematu wiedzy bo sensu to nie ma. Jak już idziemy w aptekarską precyzję to wyjaśnij w jaki celu użyłeś słowa „ciekawe” do postu kolegi @Partia?? Coś źle napisał?? Wręcz przeciwnie. Shimano nie olewa tych klientów z przełomu wieków (ich to ma od dawna głęboko w cztech literach) tylko właśnie tych sprzed 5-6 lat. @Puklus ja celowo datami się nie posługiwałem i co innego na myśli niż pojawienie się miałem więc z łaski swojej daruj sobie swoje wywody.
Partia Napisano 24 Lutego 2013 Autor Napisano 24 Lutego 2013 Nie dam się za to pokroić bo to już parę lat. Wydawało mi się, że jak szukałem roweru w 2008 wiosną, to znalazłem coś w super wyprzedaży osprzęt XT 8rz. Zdaje się w sklepie w Czechowicach-Dziedzicach.
Bop3 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Patria, zastanów się nad zmianą manetek jeżeli masz STEF'any to prawdopodobnie nie masz śruby baryłkowej na prawej manetce a na SLX RD-662 też nie ma śruby baryłkowej, więc będzie kłopot z regulacją, sam tak jeździłem przez 3 czy 4 miesiące ale to było uciążliwe na początku (ciągłe odkręcanie dokręcanie zamiast kilku obrotów baryłką) a wiadomo że i linki i pancerze się musza ułożyć.
Partia Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 Patria, zastanów się nad zmianą manetek jeżeli masz STEF'any to prawdopodobnie nie masz śruby baryłkowej na prawej manetce a na SLX RD-662 też nie ma śruby baryłkowej, więc będzie kłopot z regulacją, sam tak jeździłem przez 3 czy 4 miesiące ale to było uciążliwe na początku (ciągłe odkręcanie dokręcanie zamiast kilku obrotów baryłką) a wiadomo że i linki i pancerze się musza ułożyć. Faktycznie to to lekki problem linki mam już ułożone, ale i tak sobie nie wyobrażam precyzyjnej regulacji. W lewej manetce mam śrubę, którą można zresztą kupić. Nie da się jej po prostu zamontować na manetce? Jak wrócę do domu to wycieczka do piwnicy
dejtrejder Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 W STEFanach, w prawej manetce nie zamontujesz śruby baryłkowej bo manetka nie ma w środku gwintu. Ja kiedyś dorobiłem do nich samemu regulację. Da się dokupić w serwisie lub sklepie rowerowym śrubę pustą w środku ( ja znalazłem taką w piwnicy ) - nakręcasz na nią nakrętkę i wstawiasz w przelotkę na ramie. Kręcąc nakrętką możesz luzować lub naprężać linkę. Patent sprawdził się przez cały sezon zanim kupiłem inne manetki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.