qb41 Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Nurtuje mnie czy i w jaki sposób mogę zrobić z korby M410 2rz. z tym, że chciałbym zostawić najmniejszą tarcze 22z a średnia chciałbym zamienić na 36z. Blatu największego nie używam w ogóle. Czy jest to możliwe przy tej korbie. Proszę o ewentualną instrukcje jak to zrobić
kasperek Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Zamiast największej montujesz rockring, a zamiast środkowej 32 montujesz 36 i tyle... Kupując koronkę 36z zwróć uwagę na rozstaw otworów. Tylko, że to kompletnie nieopłacalne....
nemo2009 Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Przerzutka przednia miałaby problem z 14 koronkami różnicy,między jedną,a drugą tarczą.Mógłbyś zrobić taki myk,gdybyś miał korbę z 24 koronkami. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Synergy Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Przerzutka przednia miałaby problem z 14 koronkami różnicy,między jedną,a drugą tarczą.Mógłbyś zrobić taki myk,gdybyś miał korbę z 24 koronkami. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk Ja mam fc m590 28/42 przerzutka alivio fd m410 ładnie wrzuca mi 14 koronek różnicy. Ja musiałem kupić nowe śruby i kominyy do nich bo te są za długie. Miejsce na małą i średnią tarczę wykorzystałem. ewentualnie można średnia, duża ale w takim wypadku minimum musi być 30t
zekker Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Moje Alivio (nie pamiętam numerka ale do blatów 48) nie ma problemu z korbą 22-36.
adriansocho Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Przerzutka przednia miałaby problem z 14 koronkami różnicy,między jedną,a drugą tarczą.Mógłbyś zrobić taki myk,gdybyś miał korbę z 24 koronkami. To nie jest prawda. Raz mi się nawet zdarzyło, że przejście z trzech blatów na dwa w konfiguracji 22-36 pozwoliło znacząco poprawić działanie (umierającej od luzów) przerzutki przedniej. Do pytającego: rockring do XC z przodu jest zbędny, ale musisz jeszcze pamiętać, że śrubki mocujące blaty są obliczone na grubość 2 blatów + pająk, przy założeniu jednej trzeba dołożyć podkładki - najtańsza i najbrzydsza opcja to kupić podkładki do śrub o otworze 10 mm i zeszlifować je z jednej strony na płasko.
dziobolek Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Przerzutka przednia miałaby problem z 14 koronkami różnicy... A niby dlaczego, skoro przerzutki radzą sobie z różnicą 16z bez problemów???
qb41 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Napisano 29 Stycznia 2013 Ok. A czy w tym momencie gdybym zdjął największą koronkę 42z i został przy 22/32 tylko po to żeby sprawdzić? jest taka opcja? Zamiast największej montujesz rockring, a zamiast środkowej 32 montujesz 36 i tyle... Kupując koronkę 36z zwróć uwagę na rozstaw otworów. Tylko, że to kompletnie nieopłacalne.... Dlaczego nie jest to opłacalne?
nemo2009 Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 A niby dlaczego, skoro przerzutki radzą sobie z różnicą 16z bez problemów??? Całkowita pojemność,to nwet 22. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Czy taka zębatka będzie Ok ? koronka Shimano 36z czarna(FC-M431) 9 biegówOKAZJA (2990308282) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Powiedzcie mi proszę jak wygląda rozebranie takiej korby ponieważ z tego co zauważyłem środkowa tarcza jest przymocowana śrubami zewnętrznymi do największej 42z. Muszę ściągnąć korbę i odkręcić wszystkie zębatki a później w jaki sposób mam je poskręcać bez koronki 42z? Przepraszam, że tak trochę chaotycznie ale szczerze nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jeszcze jedno pytanie czy ma ktoś zdjęcia jak wygląda sam pająk bez zębatek tej korby ?
Mod Team sznib Napisano 30 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2013 Nie musisz ściągać korby. Bierzesz imbusa, rozkręcasz śruby mocujące zębatki dużą i małą, ściągasz dużą i, jak już było pisane, albo dajesz podkładki, albo piłujesz kominy śrubek, albo rockring. Tu na aukcji masz foto korby bez blatów, na którym widać pająka: http://allegro.pl/ramiona-korby-shimano-alivio-170mm-fc-m410-srebrne-i2922797762.html
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Dzięki Sznib jeszcze jedno jak dużo powinienem spiłować te kominy? albo jakie podkładki muszę dać?
nikopol83 Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Ja zrobiłem sobie jedno - rzędowe korby z Truvativa i SLX, rozstawy są takie same , ewentualnie długość śrub i kominów mogą **ale nie muszą być** inne. Pomijam najmniejszą bo jest przykręcona niezależnie od pozostałych.Zobrazuję może. Na tym zdjęciu korba truvativ która już była przystosowana jako jednorzędówka i co ważne miała rockring zewnętrzny który służył jako podkładka żeby to wszystko razem skręcić. Dalej, osłona czyli ten rockring powędrował do innej korby więc powstał luz na śrubach i kominach więc najprostszym sposobem było umieszczenie podkładek o takiej samej szerokości lub podobnej **i tak się skręci** co ta osłona. Ważne jest aby tarcza była zainstalowana w tym samym miejscu a nie na zewnątrz bo przednia przerzutka będzie miała problemy. Tutaj już przykład korby trzy-rzędowej z tą samą zębatką 36t XT w praktycznie tej samej konfiguracji, osłona zamiast największej tarczy + małe podkładki ale tym razem od wewnątrz. p.s nie piłuj kominów.....
lukaszs Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 przykrecasz tak samo jak były tylko albo wstawiesz krótsze kominy albo dajesz podkladkę bo inaczej komin będzie za długi.
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Teraz rozumiem. Dzisiaj po pracy wezmę się za rozkręcenie i pobawię się z tym. Czy jestem w stanie kupić takiej długości kominy?
nikopol83 Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Na tych zdjęciach powyżej są kominy truvativa i shimano takie same jedyna różnica że szerokość osadzenia klucza jest inna 4 i 5 Po za tym śruby shimano same się skręcają podczas dokręcania ,w truvativach musiałem sobie pomóc drugim imbusem od tak brzydko powiem du.y strony.
kasperek Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Dlaczego nie jest to opłacalne? Koronka którą znalazłeś kosztuje 45 zł, rockring kolejne 50 zł... razem około 100 zł. Najtańsza obecnie na Allegro korba 32-22 to koszt około 140 zł w wersji na kwadrat http://allegro.pl/korby-sr-suntour-cw-duro-d-32-22-dh-super-cena-i2958428490.html lub 149 zł w wersji na octalink http://allegro.pl/korba-suntour-duro-dh-enduro-wroclaw-sklep-i2982613484.html A zawsze można dołożyć kilka złotych i kupić coś lepszego, ale to mój punkt widzenia.
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Tak masz rację ale ja nie mam zamiaru zakładać rockring bo brzydko to wygląda. Tak jak koledzy wyżej napisali nie trzeba więc zmieniłbym tylko zębatkę na 36z.
nikopol83 Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 ja nie mam zamiaru zakładać rockring bo brzydko to wygląda Jeszcze jedno , może okazać się że osłona będzie nie zbędna ponieważ łańcuch będzie próbował uciekać na zewnątrz tarczy przy szybkiej redukcji z najwyższych koronek ponieważ podczas zmiany jest takie szarpnięcie ,tym większe czym większe różnice między zębatkami ale może wodzik przerzutki będzie wystarczający....
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Dlatego chce zobaczy najpierw na tych zębatkach które są czyli 22/32 bo faktycznie może być różnie ale mam nadzieje, że nie będzie trzeba.
Mod Team sznib Napisano 30 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2013 Jak dla mnie rockring super wygląda (no, zależy jeszcze jaki). Ale co kto lubi. Jak bez rockringa jest ryzyko ze łańcuch będzie spadał na zewnątrz. Wtedy trzeba będzie pomyśleć o napinaczu.
kasperek Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Dla mnie rockring ma jedną niewątpliwą zaletę. Chroni łydkę przed zębami największego blatu. Zobaczysz jak będzie się sprawować bez. W razie czego zawsze można taki rockring zrobić samemu i niekoniecznie wykładać pieniądze...
qb41 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Sprawdziłem już wszystko, będę potrzebował albo podkładek pod kominy albo nowe śruby z kominami 4mm no i oczywiście zębatkę 36z lub 38z oraz również obniżyć przednią przerzutkę ale myślę, że wszystko będzie ok. Wielkie dzięki wszystkim za porady. Czy takie podkładki można kupić specjalnie do kominów czy muszę raczej szukać jakiś specyfików ?
qb41 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy taka tarcza nada się :http://allegro.pl/koronka-shimano-36z-czarna-fc-m431-9-biegowokazja-i2990308282.html#delivery jest dziewięcio biegowa a mam 8rz nie będzie nic skakało z powodu ciut szerszego łańcucha?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.