Skocz do zawartości

[szosa] 'aktywacja' starego Peugeot'a

kodzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wszedłem w posiadanie takiego oto Peugeota.: (rocznik chyba 84 lub 85)

http://www.flickr.co...s/92041733@N05/

Na codzień jeżdżę na rowerze MTB i na nim spędzam większośc czasu.

Zawsze jednak chciałem mieć rower szosowy m.in dla urozmaicenia treningu,dojazdów do pracy oraz nauki podstaw drobnej mechaniki rowerowej.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie/porady dotyczące roweru.

Na co zwrócić uwagę, co wymienić, co poprawic...

z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Na początek to chyba wymienić linki i pancerze hamulców bo nie wyglądają zbyt pewnie, od przerzutek chyba dają radę. No i czyszczenie myslę że papierkiem ściernym 600 po mostku, korbach, sztycy i przerzutce przedniej możesz pojechać. Jak masz ochotę to wymiana smaru w piastach, odrobina oliwki do pancerzy, sprawdzenie napięcia szprych jeżeli trzeba to lekkie podkręcenie i śmigać :D

Napisano

Hej,

dzięki. oczekuję własnie aż troszkę 'zejdą' śniegi. Myślę, że parę km przejechanych da lepsze odczucie co trzeba naprawić.

Martwi mnie trochę to mocowanie tylnego koła + piasta Helicomatic. Sprawdzę jak to się 'porusza' i ew. pomyślę o zmianie.

pzdr

Napisano

Martwi mnie trochę to mocowanie tylnego koła + piasta Helicomatic. Sprawdzę jak to się 'porusza' i ew. pomyślę o zmianie.

Wczoraj na allegro widziałem piasty Shimano 105 w fajnej cenie i dobrze zachowane może sprawdź je ;)

Napisano

Wczoraj na allegro widziałem piasty Shimano 105 w fajnej cenie i dobrze zachowane może sprawdź je ;)

Dzięki przeszperam więc allegro ale nie do końca mam zaufanie (prznajmniej do czasu porządnego wypróbowania) do samych obręczy więc nie chciałbym przekładac piast, a potem dodatkowo zmieniac obręczy.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...