Skocz do zawartości

[Korba] Wyrobione gniazdo-jak odkręcić

typek99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,dzisiaj gdy nadeszła mnie chęć wymiany korby i suportu na nowy zestaw pojawił się problem.Gniazdo śruby jest na tyle wyrobione że nie ma możliwości odkręcenia jej moim imbusem.Myślałem by klucz zespawać ze śrubą i odkręcić,albo wiertłem (minimalnie mniejszym od imbusa) nawiercić dziurę i wbić klucz.Proszę o porady,pomoc.

Picasa Web Albums - Hubert Maślanka

Napisano

Gdybyś miał dostęp do dremela mógłbyś odpowiednio naciąć śrubę i ją swobodnie odkręcić.

Co do spawania to proponuje, przyspawać klucz punktowo. Potem tylko uderzenie i całość się rozczłonkuje ;}

Napisano

spawanie chciałbym zostawić jako ostatnią opcje,ponieważ ja spawać nie moge,a mój ojciec który by mi to zespawał będzie za 2 tygodnie,a kolega który umie spawać itp nie ma czasu bo musi sie uczyć.Jak ktoś z was ma inną propozycje proszę o napisanie jej tu :thumbsup:

Napisano

uciąłbym to ale tam nie ma miejsca by jakoś to zrobić,bo napinacz i adapter zawadzają.a torx'ów nie posiadam bo w rowerze nic nie mam na te klucze

Napisano

kłaniam

Po pierwsze wydłub plastikową osłonkę pryśnij jakimś preparatem typu wd 40, ronson itp. poczekaj chwilę aż środek spenetruje gwint potem spróbuj tą śrubę "DELIKATNIE WBIĆ" by gwint rozluźnić i jak masz klucz zaciskowy typu WAISS-GRIPP mini zaciśnij go na krawędzi śruby i spróbuj odkręcić

Napisano

Przed odkręceniem spróbuj jej przywalić kilka razy przez imbus, opierając wcześniej drugi koniec np na kowadle lub desce. Najlepszy był by do tego klucz udarowy.

Opcja dwa, jeżeli korba idzie do śmieci to po prostu natnij ją od góry. Potem spróbuj płaskim śrubokrętem. Powinno puścić zwłaszcza, że przy cięciu się nagrzeje.

Możesz też nawiercić ją cienkim wiertłem potem próbować odkręcić, jeżeli nie da rady to większym tak żeby łeb odpadł.

Szczerze mówiąc jeżeli nie zależy Ci żeby z powrotem to poskładać to masz dużo możliwości. ;)

pozdr

Napisano

Czy ktokolwiek radzących spawanie i wykrętaki ma jakieś doświadczenie w tej kwestii? Łatwo to wygląda tylko z pozycji sprzed monitora.

Moja sugestia. Puknąć młotkiem od czoła śruby (znajomy śluszarz mawia "masaż"). Nowy, dobry klucz imbusowy o właściwym rozmiarze- zazwyczaj 8mm. Środek typu wd40 nie zaszkodzi. Klucz ma dobrze siedzieć w gnieździe śruby. W razie potrzeby można go trochę wbić.

Druga metoda, bardziej skomplikowana. Naciąć delikatnie fragment śruby, w jednym miejscu "na obwodzie" (szlifierka kątowa i wąska tarcza o gr. 1.0mm). Spróbować odkręcić przy pomocy młotka i przecinaka.

Napisano

Ja sprobowalbym jednak wiertarka i odpowiednio dobranym wiertlem pewnie 8,aby leb sruby odpadl.Watpie ze przy lewych obrotach sruba sie wykreci.Duza sruba masz duze pole do popisu:)

Napisano

jakoś udało mi sie zrobić miejsce dostępu do ośki,więc poszedłem do sklepu po brzeszczot i już pół osi mam przeciętej :thumbsup: ale przyznam że robiłem to około godziny :laugh:

Napisano

jesli masz starego imbusa to moze wklej go distalem lub innym mocnym klejem w srube poczekaj dzien lub dwa i odkrec :)

sruba tania tyle ze imbus do wywalenia . ni czekasz na spawanie a korbe bedzie mozna uzyc.

kupuj tylko dobre narzędzia to unikniesz takich sytuacji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...