Skocz do zawartości

[Kierownica] Coś szerszego

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja równiez zawsze wolałem szersze kierownice , w xc miałem Ritcheya WCS 680 i to było optimum przy takim stylu jazdy

tera z fullu miałem Truvativa Hussefelta 680mm a teraz KCNC Bone 710mm i to jest max

według mnie jest to indywidualna sprawa jak komu wygodniej.......

Napisano

Szersza kiera na pewno jest wygodniejsza pryz zjazdach, ale przy wąskich krętych ścieżkach z wieloma małymi przeszkodami do ominięcia będzie zbyt powolna. Dla mnie w XC na HT 660 to już abstrakcja, a co dopiero >700. Jednak kto co lubi.

Napisano

Filmiki pomocnicze :)

http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Handlebars-How-Wide-Affects-Your-Ride-2011.html

http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Stem-Choice-Cockpit-Setup-2011.html

Osobiście myślę, że to jest indywidualny parametr z jaką kierą jeździsz i musisz się przymierzać. Pogadaj z kolegami, pożycz kilka mostków i kier i dobieraj. Niektóre sklepy chyba też umożliwiają przetestowanie sobie kokpitu.

Ja na 670mm czułem się rozciągnięty jak Jezus na krzyżu :P Teraz mam 635 i cud miód orzeszki :)

Coś tam kiedyś czytałem, że poszerzasz kierę o 2cm na każdy 1cm skrócenia mostka.

Napisano

Zależy co kto lubi, ja w początkach rowerowania miałem 660 mm, potem przesiadłem się na 740 i to jest ideał. I w fullu enduro/FR i w sztywniaczku mam takie same kierownice, oraz mostki po 60-65 mm. Teraz wiem że poniżej 700 mm nie kupię, niezależnie od zastosowania (XC, enduro, FR).

A na przykład moja matka ma kierę 710 i mostek 30 i jest dużo bardziej zadowolona, niż na seryjnym kokpicie 630/80 mm

MZ lepiej kupić dłuższą kierownicę i w razie potrzeby obcinać :) A szeroka kierownica to nie moda, tylko wygoda ;), jeździ się dużo pewniej i bezpieczniej, mi się nigdy nie zdarzyło nie zmieścić między drzewami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam, jestem po zakupie kierownicy 720mm answera protaper. Teraz pozostała kwestia mostka, i myślę że najodpowiednieszy do tej kiery będzie 50mm. Tylko- jak wygląda kwestia podjazdów na tak krótkim mostku?

Napisano

długośc mostaka zależy od efektywnej długości górnej rury ramy i wychylenia kierownicy do tyłu.....

musisz pokombinować:

protaper chyba nie jest bardzo cofnieta więc próbuj z mostkiem 50-60mm

na podjazdach może byc ciężej z racji szerszej kiery i krótszego mostka czyli mniejszego nacisku na przednie koło.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ostatnio znalazłem artykuł w bikebordzie dotyczący doboru szerokości kierownicy. Jest tam podana magiczna formuła "Szerokość kierownicy MTB powinno się dobrać tak, żeby przekraczała o 10-15 cm szerokość barków". Czy takie wyliczenia mają sens? W chwili obecnej mam kierownicę 580mm+mostek 110mm (to jest minimalna szerokość z jaką mogę jeździć zakładając, że ten wzór jma jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości. Moje max wynosi 630mm :P). Teraz zastanawiam się czy zostać przy 580, spróbować 600 czy od razu na "głęboką wodę" i 620mm :P). Mostek będzie raczej 100mm, rower ht. Jakieś sugestie, przemyślenia?:P

• 2 miesiące temu...
Napisano

Podepnę się pod temat i zapytam jakie wg zorientowanych jest przeznaczenie kierownicy Easton EA50 Monkey Bar. Chcę zmienić kierę na giętą gdyż po dłuższych wycieczkach mam nieprzyjemne bóle szyi, które stają się coraz częstsze. W tej chwili jeżdżę na prostej kierownicy 600 mm a chcę podnieść moją pozycję na rowerze. Rower HT. Może podpowiecie też wśród jakich marek gwarantujących jakość także poszukać.

Napisano

Zastosowanie będzie takie, jakie sobie dla tej kierownicy wymyślisz. Ma 685mm szerokości, więc do sportów stricte grawitacyjnych może być za wąsko. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamontować ją czy to w rekreacyjnym ATB czy w skierowanym na góry enduraku, czy po prostu w rowerze XC.

I tak naprawdę produkt każdego znanego producenta z danej półki wagowej (bo już cenowo rozstrzał może być spory) będzie podobny jakościowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...