Skocz do zawartości

[rama]Pomoc w wyborze ramy

Metios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Od dawna przeglądam forum anonimowo w poszukiwaniu cennych informacji, ale zarejestrowałem się bo warto znać opinię innych :)

Przechodząc do sedna, kompletuję na nowy sezon ramę + amortyzator.

Amortyzator już wybrałem, będzie to SUNTOUR EPICON R.L.D. BIAŁY , SKOK 100/120/140 MM - mam jedynie problem z wyborem skoku, do obecnej ramy (stary unibke) brałbym setke, ale bardziej jestem przychylny skokowi 140mm i wymianie ramy.

Rama bardzo podoba mi się i brałbym bez zastanowienia (ale wole się doradzić) ramę ROMET - MOSQUITO

Rozmiar: 18"

Długość górnej rury: 585 mm

Długość tylnych widełek: 420 mm

Kąt główki: 67°

Kąt rury podsiodłowej: 72°

Baza kół: 1110 mm

Wysokość główki: 120 mm

Długość widelca: 545 mm

Gwarancja: 2 lata

zdjęcie:

881989547.jpg

Proszę o doradzenie jak postąpilibyście na moim miejscu :)

Jeszcze parę informacji o mnie: waga 77kg, wzrost 178cm

Napisano

Wszystko fajnie, rama enduro, tyle, że wysokość widelca 545 mm jest dla widelca ponad 160 mm skoku więc 140 mm to mało ...

Napisano

Dzięki Rulez :) Dlatego się właśnie chcialem dopytać, bo jeżdżę na tym samym 3 lata i nie wiem jak coś dobrze dobrać pod siebie.

W takim razie prosżę o pomoc w doborze czegoś do skoku 120-140 mm , zakres cenowy 0-600zł

Napisano

Cena trochę za wysoka... i rama średnio mi się podoba. Wracając do poprzedniej ramy wysokość widła nie zależy przecież od skoku, więc jakbym zaryzykował?

Napisano

Może nie zależy od skoku ale wiąże się ze skokiem, 545 mm to wysokość widelców o skoku co najmniej 160 mm.

Widelce o skoku 140 mm mają wysokość około 515 mm ...

Jak chcesz ryzykować to Twoja sprawa, robisz jak uważasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...