tobo Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Ale po co chcesz dokupować kolce do zwykłego spikera? Opona ta nie dysponuje możliwością montażu dodatkwych kolców, klocki które nie są zakolcowanie nie posiadają otworów montażowych. Używanie opon kolcowanych na asfalcie nie jest jednoznaczne z wypadaniem kolców - jest wręcz wskazane przy docieraniu opony. Kolce ulegają też zużyciu od eksploatacji na asfalcie ale nie w sposób który czyniłby zakup kolcowanek nieekonomicznym. Tą zimę - trzecią - raczej bez problemu przejadę na zestawie takich opon. Kolce możesz kupić do uzupełniania braków. Różnice między pro i zwykłą kolcownką schwalbe to bieżnik, ilość kolców i WAGA, która moim zdaniem nie ma jednak znaczenia w eksploatacji na śniegu.
OrzelPiotr Napisano 25 Grudnia 2012 Napisano 25 Grudnia 2012 Chyba troszkę się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o wyminę kolców w przypadku uszkodzenia a nie dodawanie nowych. Wg zamieszczonego linku kolce są tylko do ICE spiker PRO, więc wydedukowałem, że ta wersja opony ma możliwość wymiany uszkodzonego/zgubionego kolca. Natomiast pytałem równolegle o to, czy takiej opcji nie ma również w podstawowej wersji spikera (bez pro). Z tego co mi wiadomo to wymienione opony różnią się wagą i ilością kolców - czy warto dokładać do wersji PRO, waga nie jest dla mnie problemem - natomiast czy więcej kolców o 1/5 jest warte 70% dopłaty?
OrzelPiotr Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Nie mogę się doprosić odpowiedzi, a to najistotniejsza sprawa; zatem zapytam jeszcze raz, czy w oponie Schwalbe ICE SPIKER (wersja podstawowa drutowana nie PRO) jest szansa samodzielnie wymienić uszkodzony/zgubiony kolec, jeśli tak to czy takie będą pasowały. ?
dymcio111 Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Może w sklepie ci odpowiedzą ? Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
tobo Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 ...i masz mala szanse doprosic sie odpowiedzi gdyz uzytkownikow wersji pro jest zapewne bardzo malo, a takich ktorzy mieli sposobnosc wymieniac kolce to gdyma ze wcale
dziobolek Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Tiaaa... tylko że... ...zatem zapytam jeszcze raz, czy w oponie Schwalbe ICE SPIKER (wersja podstawowa drutowana nie PRO) jest szansa samodzielnie wymienić uszkodzony/zgubiony kolec, jeśli tak to czy takie będą pasowały. ?
vwothyn Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Z opon kolcowanych oprócz Nokiana i Schwalbe wyszukałem jeszcze takie coś: 45NRTH Modele Arcwelder i Polara są w "normalnych" rozmiarach. Podejrzewam tylko, że w Europie może być ciężko je zdobyć.
OrzelPiotr Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Ciężko jest nawet z Nokianami (tylko EBAY) a tych kolcowanych "45północ 26 x 2.1" w ogóle nie znalazłem. Wracając do tematu z kolcowanych mamy jeszcze Kende i Continentala, ja postawiłem na Schwalba (wersja nie PRO) pod koniec tygodnia mają dojść, czas pokaże czy wybór był dobry.
stefanX Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Nie będziesz żałował zakupu spikerów Ja już w drugiej zimie po pierwszej jeździe postanowiłem - jak mam zimą jeździć, to tylko na kolcach. Zajawka na jazdę na "letnich" oponach skończyła się mocnym potłuczeniem. Co do tematu w ice spikerach (niePRO ) nie ma większego problemu ze zrobieniem stoopie na lodzie/zmrożonym, ubitym śniegu. Przypuszczam, że wersja PRO jeszcze lepiej trzyma w zakrętach. No i ta niższa masa opony, ale jak juz ktoś tu napisał - w sniegowych warunkach jest to mało odczuwalne.
OrzelPiotr Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Dziś był pierwszy test oponek - REWELACJA Nie powiem, że nic się nie ślizga i jest 100% trakcji - praktycznie nic się nie ślizga a trakcji jest od cholery, nie wspominając o znaczącym wydłużeniu czasu na podjęcie działań w poślizgu. W sypkim śniegu trzeba dobrze dociążać tył i też jest przyzwoicie. Nie wiem czy kolce da się wymienić czy nie, bo producent nie odpowiedział - natomiast jeśli tak - to tylko do góry. Więc nie bardzo wiem jak można tam wcisnąć kolce z szeroką podstawą. Zresztą te prezentowane w linku wyglądają kompletnie inaczej zdjęcia poniżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.