Skocz do zawartości

[suport] jak dopasować suport i korbę do ramy?

biker007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak, tylko bardziej szczegółowo :)

Chcę dajmy na to korbę sram x9 2x10 (28/42). I jak mam teraz dopasować do tego suport? nie znam się na tych całych oznaczeniach typu "na kwadrat", "na gwint" itp.

czy też "BB30" i "GXP"

• Mod Team
Napisano

Jeśli chodzi o suport to dopasowujesz do mufy ramy. Zmierz mufę, na 90% będzie to 68mm, najbardziej rozpowszechniony rozmiar. Teraz wybierz korbę jaką chcesz. Korby ze zintegrowaną osią mają suport w komplecie, a dzięki podkładkom zamontować je można w ramach z mufą 68 i 73mm. Także kupując korbę ze zintegrowaną osia nie masz się co martwić że nie będzie pasowało. Natomiast w przypadku kwadratu/octalinka/isisa długość ośki suportu dobiera się do korby.

Napisano

Też mam podobne pytanie więc się podepnę, by nie zakładać nowego tematu:

Obecnie w ramie mam suport bb90 press fit.

Planuję zakup korby shimano XT z suportem HT II (model SM-BB70). Czy będzie to pasować? (Średnica osi korby 24mm)

(wydaje mi się że tak - chcę się tylko upewnić, cyfra 90 oznacza szerokość, a że suport wciskany to daje taki sam etekt jak 'nakręcone' miski na suport HTII tak?)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja również pozwole sobie się podpiąć pod temat bo nie bardzo kumam

jeżeli korba jest z suportem bb30 (to chyba bez gwintów suport) to co już sama korba nie spasuje z innym suportem

np korba fsa k-force zmontuje się z suportem z gwintem 68

• Mod Team
Napisano

Panowie Korba jest korba i tyle. Każdą jedną można zamontować w każdej jednej ramie poprzez właśnie suport. Suport dopasowuje sie na 2 sposoby, do ramy i korby. Do ramy średnicą i długością mufy 68 i 73 mają ta samą średnice i gwint BSA natomiast 70mm ma większą średnice i gwint włoski. Są też inne wynalazki w odsetku chyba poniżej 1%.

Wiec dla przykładu mając korbe FC M442 patrzymy na specyfikacje producenta na temat długości osi jaką należy zastosować. Następnie patrzymy na rame i taki suport kupujemy.

Z korbami ze zintegrowaną osią sprawa jest trochę prostsza bo on ma pasować do każdej obecnie stosowanej w tym standardzie szerokości mufy a odległość tarcz korby reguluje sie podkładkami zawartymi w zestawie i montuje sie zgodnie z instrukcją lub jeżeli ktoś uważa za lepsze - po swojemu.

I chyba tyle w tym temacie. Problemy sie moga pojawiać jak sie chce jakiś dziwny suport kupić bądź zrobić extra mixa np korbę Deore wsadzić do wigry, wtedy mozna czasem nie znaleźć odpowiedniego suportu.

Napisano

Obecnie w ramie mam suport bb90 press fit.

Planuję zakup korby shimano XT z suportem HT II (model SM-BB70). Czy będzie to pasować? (Średnica osi korby 24mm)

(wydaje mi się że tak - chcę się tylko upewnić, cyfra 90 oznacza szerokość, a że suport wciskany to daje taki sam etekt jak 'nakręcone' miski na suport HTII tak?)

Tak. Na długość może wymagać podkładek z jednej lub drugiej strony. (nie jestem pewien, ale powinno to i tak leżeć w zakresie regulacji luzu samych korb XT. Średnica osi korb będzie oczywiście pasować.

Z korbami ze zintegrowaną osią sprawa jest trochę prostsza bo on ma pasować do każdej obecnie stosowanej w tym standardzie szerokości mufy a odległość tarcz korby reguluje sie podkładkami zawartymi w zestawie i montuje sie zgodnie z instrukcją lub jeżeli ktoś uważa za lepsze - po swojemu.

Nie zgodzę się, że jest prościej. Tylko pozornie. Przykładem jest pytanie poniżej:

jeżeli korba jest z suportem bb30 (to chyba bez gwintów suport) to co już sama korba nie spasuje z innym suportem

np korba fsa k-force zmontuje się z suportem z gwintem 68

Teoria teorią, a w praktyce jest - moim zdaniem - straszny bajzel w oznaczeniach i 'patentach'.

Korba z osią BB30 nie zmieści się, rzecz jasna, w łożyskach 24mm (BSA 68mm i BSA 73mm) podobnie jak i w BB90.

W przypadku ramy BSA 68 i BSA 73 - na ratunek mogą przyjść rozwiązania w postaci wkręcanych w gwint zewnętrznych łożysk. Ale jest to drogie, i wcale nie jest powiedziane, że akurat dana korba w danej ramie będzie pasować. Teoretycznie zadziała.

W przypadku ramy z BB90 - nie ma szansy założyć BB30. A przynajmniej bezinwazyjnej modyfikacji ramy, gdyż łożyska wbijane są w ramę i takie do BB30 zwyczajnie nie wejdą, a na zewnętrzne miejsca już nie ma. BB90 nie łyknie też korb na kwadrat/octalink/isis bez inwazyjnych modyfikacji. Są ramy, w których wyciągniesz tuleję na oś, wymienisz łożyska i oś bb30 się zmieści (pewnie z 1-2mm nawet zostanie ;D). Ale łożyska, jakie bysmusiał zastosować szybko będą się zużywały. (choć teoretycznie może da się wcisnąć cztery zamiast dwóch. Moim zdaniem chałupnicze mocno rozwiązanie.

Rama z BB30 powinna przyjąć każdą korbę (ograniczeniem są zębatki ilinia łańcucha, ale to się tyczy wszystkich).

Można kupić wkłady pozwalające na montaż pakietów z osią kwadrat/isis/octalink, można założyć redukcję do osi 24mm. Tylko nasuwa sie pytanie: w jakim celu. korby pod bb30 zreguły są lżejsze - z racji możliwości zastosowania aluminiowej osi -dorównują im jedynie tytanowe 24mm, które tanie nie są. Dotego mityczna sztywność - choć tutaj akurat różnica zauważalna może w laboratorium.

@POLKOWICE: Odpowiadając krótko - korba, którą wymieniłeś jest dostępna w wersji BB30 i megaExo czyli coś bliżej średnicy shimano. Dlatego do ramy z BSA/BB90 kup wersję 24mm. Do ramy bb30 - wersję bb30.

A i to wszystko powyższe dotyczy tylko kilku standardów MTB, w szosie mamy podobny, jak nie lepszy, 'bajzel'.

Napisano

MOJA RAMA jest oznaczona jako sup ang bb68 czyli szukać wersji 24mm/średnica osi korb

Możesz w niej zainstalować każdy rodzaj łożysk suportu na 100%, z BB30 może być problem. Tak więc szukałbym korby właśnie jak mówisz z osią ~24mm.

Każdy producent nazywa je po swojemu: Shimano - Hollowtech, FSA - MegaEXO, RaceFace - X-type, czy wreszcie Truvativ/SRAM - GXP.

Łożyska powinny być typu BSA a nie pressfit.

Oczywiście nie wyczerpuje to opcji, bo jeśli chcesz iść w klasyczne dawne rozwiązania - można zawsze kupić wkład suportowy BSA i coś na kwadrat/ISIS/Octalink ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...