Skocz do zawartości

[Przepisy] Zmiany dotyczące oświetlenia i odblasków

Mavel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z dniem dzisiejszym wszedł nakaz posiadania oświetlenia w rowerze. Za brak będzie grozić mandat w wysokości 100zł.

LINK DO ARTYKUŁU

W artykule jest link do nowelizacji, polecam go przeczytać bo jest tam parę szczegółów, które ułatwią poruszanie się po ulicach bez kontaktu ze Strażnikami Teksasu.

Napisano

Nie chrzań. Wprowadzasz ludzi w błąd.

Wymagane przepisami obowiązkowe oświetlenie pozycyjne może być zdemontowane w czasie, gdy nie ma obowiązku jego używania. (...) Przepis ten jednak nie dotyczy tylnego, czerwonego oświetlenia odblaskowego, które musi być zamontowane na stałe.

Zmieniło się to, że lampki pozycyjne można w dzień mieć przy sobie, np w plecaku, nie muszą być zamontowane. Odblask trzeba mieć z tyłu nie wiem od kiedy, od dawna, nowelizacja nic tu nie zmienia. Podobnie było z oświetleniem, które trzeba było mieć zamontowane na stałe!

Mandat za brak oświetlenia można było dostać i wczoraj i rok temu, 50 lub 100zł, tego nie jestem pewien.

Myślę, że powyższy mylący post można zmienić lub temat usunąć, gdyż wprowadza w błąd.

Napisano

Czasem jak czytam wypociny dziennikarskie to zastanawiam się skąd tacy "literaci" się biorą.

Często nawet poprawnie podanej informacji od specjalisty w danej dziedzinie nie umieją dobrze "przepisać" w newsie.

Właśnie tu mamy taki przykład - że co? Do tej pory to oświetlenie nie było wymagane taak?

Lepiej przeczytaj pełny artykuł wraz z komentarzami jednego z współtwórców tych zmian na lepsze - Marcina Hyły - http://www.miastadlarowerow.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat=8&art=95

• Mod Team
Napisano

sporo tego jest na forum, sporo też dezinformacji.

Polecam czytać przepisy ze zrozumieniem a jeszcze innym jakąś walerianę na skołatane nerwy coby innym nadmiar chrzanu nie zarzucali...

zamykam coby waśni rodowej z tego nie postało...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...