dziobolek Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Nie polecam tych "profilowanych" chwytów... A ja wręcz przeciwnie, mam i od lat używam, ale: 1. to nie są gripy które muszą każdemu pasować, 2. to nie są gripy all-in-one, są "dyscypliny", do których się totalnie nie nadają, no i do różnych "dyscyplin" są różne rozmiary - ERGON BIKE ERGONOMICS 3. to gripy, które muszą być odpowiednio dopasowane/ustawione indywidualnie pod użytkownika, Poza tym, reszta jak pisze mrmorty.
Auditore Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Jakoś nie jestem przekonany do wstawiania tego typu gripów do roweru używanego w enduro. Raczej pasują mi one do jakiegoś trekkinga. Mam jeszcze pytanie - czy gripy skręcane są mniej wygodne od tych zwykłych? Mam na myśli to, czy faktycznie jest w nich mniejsza warstwa gumy i przez to są twardsze.
dziobolek Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, pkt.2
Auditore Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Nie martw się, przeczytałem dokładnie. Z tym, że nie pasuje mi taki chwyt do roweru używanego w enduro, miałem na myśli jedynie moje gusta i moją intencją wcale nie było polemizowanie na temat sensowności używania owych w najróżniejszych dyscyplinach. Moje pytanie wciąż aktualne.
Mod Team sznib Napisano 30 Września 2012 Mod Team Napisano 30 Września 2012 chodzi o to że gripy skręcane dostępne są w różnych grubościach .
Mod Team mrmorty Napisano 30 Września 2012 Mod Team Napisano 30 Września 2012 W enduro masz inną pozycję i na dodatek z racji geo inaczej układają się dłonie na kierownicy. Ja do swojej zjazdówki też bym tego nie założył
Auditore Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Dokładnie. Uwielbiam zjeżdżać i często to robię, a pozycja podczas pokonywania stromych zjazdów wymaga raczej innego ułożenia dłoni, więc takie chwyty by się w moim przypadku nie spisały. W normalnej jeździe może i tak, ale ja poza podjazdami i szeroko pojętą turystyką bardzo lubię i często praktykuję też ostrzejszą jazdę. Co do wygody skręcanych gripów, naprawdę są dostępne w różnych średnicach? Chodzi mi o warstwę gumy.
Piszaman Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 @@dziobolek, Ja tylko wyraziłem swoją skromną opinie . Jeździłem na różnych. Gumowych, piankowych, kevlarowych, profilowanych, ale tych ostatnich niestety nie mogę polecić . chociaż jednak bardziej skłaniam się ku jakimś skręcanym U mnie te gripy ruszały się przez 2 pierwsze dni, potem nie ma siły, żeby je obrócić . Jak chcesz skręcane, to weź sobie skręcane. Wziąłem te gripy w ciemno i nie żałuję .
robertos102 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Witam Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić chwyty Esi Racer's Edge albo Chunky. Jeżdżę na nich już jakiś czas,montaż banalnie prosty na zwykły płyn do szyb i trzymają się kierownicy jak należy.Nic nie kręci,nie przesuwa się itp.W dodatku pewnie się je trzyma no i.......są mega WYGODNE!!! Dłoń nic a nic nie cierpnie. Polecam,cena ok. 70zł za komplet - do wyboru różne kolory. pozdr. R/
Pwmichu Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 dzięki Robertos, szukam własnie chwytów i już wiem jakie kupię
robertos102 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Dodam jeszcze jedną ważną rzecz.Na tych chwytach możesz spokojnie jeździć bez rękawiczek,co prawda teraz pora nie ta,bo za zimno,wieje,pada itd.ale w ogóle nie poci się dłoń i w dodatku świetnie czuć kierownicę. Dziś myłem swoje chwyty,spryskałem płynem do szyb,a później wodą pod ciśnieniem i wyglądają jak nowe:) pozdrawiam R/
Sagitt77 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Kiedyś czytałem porównanie chwytów w MR i wygrały je chwyty Bike Ribbon Bubbles. Niestety nie są tanie (bikestacja 59 zł). Osobiscie używam chwytów skręcanych authora GripLock 3 - przyjemne w trzymaniu, gumowe, nie za twarde, dobrze siedzą.
RufusBiker Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 tylko ESI !!! , jest to 70 zł. najlepiej zainwestowane u mnie w tym roku. Są świetne
Michauuu Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Od siebie polecegripy Ritchey Pro Truegrip 6 http://allegro.pl/ritchey-pro-truegrip-6-bialo-czarne-chwyty-bc-pl-i2689347297.html baaaardzo wygodne,całkiem ładne,nie kręcą się i dobrze trzymają rękę.polecam
Darek14 Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Czy te chwyty ESI nie nasiąkają wodą?
robertos102 Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Nie nasiąkają.Mało tego ja je myje wodą pod ciśnieniem i płynem do szyb albo zwykłym Ludwikiem.Spłukuje wodą i wycieram szmatką.Po paru sekundach są suche jak pieprz.Dla mnie mają same zalety - mega wygodne,prosty a zarazem ciekawy wygląd no i łatwe w czyszczeniu. Producent podaje,że jak się bardzo je zbrudzi to można myć acetonem,ale nie wiem czy wtedy trzeba je ściągać z kierownicy czy nie.Może ktoś próbował tak myć? pozdrawiam R/
Darek14 Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 No to pomyślę mocno nad nimi bo akurat kompletuję kokpit. I jeszcze jedno: lepiej -do roweru crossowego- wziąć Racer czy Chunky?
robertos102 Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 Chwyty chunky albo racer's na pierwszy rzut oka nie różnią się niczym.Musiałbyś zmierzyć grubość pianki z jednej strony żeby je rozróżnić.Niby są dedykowane do konkretnych typów manetek ale dla mnie jest to typowy chwyt marketingowy. Miałem na rowerze chunky a teraz mam racer's i nie ma dla mnie różnicy.Chunky sprzedałem tylko dlatego,że dostałem w prezencie racer's i chciałem się przekonać na własne "dłonie" jaka jest między nimi różnica. Zamiana była niepotrzebna moim zdaniem:) pozdrawiam R/
geodan Napisano 24 Listopada 2012 Napisano 24 Listopada 2012 W kwestii montażu nowych gripów na kierownicy zmodyfikowałem trochę pomysł kolegi z lakierem do włosów i zamiast tego użyłem substancji do nabłyszczania plastykowych elementów karoserii samochodu . Efekt taki że gripy wchodzą bez problemu a po 24 ha od montażu są nie do ruszenia , po prostu substancja pod wpływem powietrza zasycha . Pozdrawiam geodan
robertos102 Napisano 24 Listopada 2012 Napisano 24 Listopada 2012 IMHO najprościej i najszybciej na zwykły płyn do szyb....to każdy ma pod ręką pozdr.
detonator Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Używa ktoś z Was białe chwyty gumowe ? Brudzą się łatwo czy nie ?
m0rdeczka Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Zależy jakie, bo niektóre po miesiącu będą żółte, a inne cały sezon zostaną w kolorze.
detonator Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Jakie białe możesz polecić, które nie zżółkną ? Takie mam na oku: http://allegro.pl/sram-chwyty-2locking-grips-biale-czarne-obejmy-i2977559297.html
robertos102 Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Biały kolor jest fajny ale mało praktyczny. Na pewno musisz o nie dbać i regularnie czyścić, bo w innym przypadku stracą śnieżnobiały kolor:) Ja miałem podobnie w przypadku białych opon Saguaro. Coś mnie podkusiło, żeby je kupić i teraz żałuję. Jak po lekkim zabrudzeniu myłem je dokładnie, to jakoś wyglądały. Ale jak tylko odpuściłem sobie ich regularne czyszczenie to teraz wyglądają jak jakieś stare laczki. Z gripami będzie to analogiczne. Wiadomo, pot, kurz i inne zabrudzenia, nie do uniknięcia. Z białych gripów, to szybko wyczyścisz wspomniane wcześniej Esi Grips. Do tego używa się np. acetonu. pozdrawiam R/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.