Skocz do zawartości

[Chwyty] Tanie, trwałe i nieślizgające się - jakie?

Auditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie polecam tych "profilowanych" chwytów...

A ja wręcz przeciwnie, mam i od lat używam, ale:

1. to nie są gripy które muszą każdemu pasować,

2. to nie są gripy all-in-one, są "dyscypliny", do których się totalnie nie nadają,

no i do różnych "dyscyplin" są różne rozmiary - ERGON BIKE ERGONOMICS

3. to gripy, które muszą być odpowiednio dopasowane/ustawione indywidualnie pod użytkownika,

Poza tym, reszta jak pisze mrmorty.

Napisano

Jakoś nie jestem przekonany do wstawiania tego typu gripów do roweru używanego w enduro. Raczej pasują mi one do jakiegoś trekkinga.

Mam jeszcze pytanie - czy gripy skręcane są mniej wygodne od tych zwykłych? Mam na myśli to, czy faktycznie jest w nich mniejsza warstwa gumy i przez to są twardsze.

Napisano

Nie martw się, przeczytałem dokładnie. Z tym, że nie pasuje mi taki chwyt do roweru używanego w enduro, miałem na myśli jedynie moje gusta i moją intencją wcale nie było polemizowanie na temat sensowności używania owych w najróżniejszych dyscyplinach.

Moje pytanie wciąż aktualne.

• Mod Team
Napisano

W enduro masz inną pozycję i na dodatek z racji geo inaczej układają się dłonie na kierownicy. Ja do swojej zjazdówki też bym tego nie założył

Napisano

Dokładnie. Uwielbiam zjeżdżać i często to robię, a pozycja podczas pokonywania stromych zjazdów wymaga raczej innego ułożenia dłoni, więc takie chwyty by się w moim przypadku nie spisały. W normalnej jeździe może i tak, ale ja poza podjazdami i szeroko pojętą turystyką bardzo lubię i często praktykuję też ostrzejszą jazdę.

Co do wygody skręcanych gripów, naprawdę są dostępne w różnych średnicach? Chodzi mi o warstwę gumy.

Napisano

@@dziobolek,

Ja tylko wyraziłem swoją skromną opinie :).

Jeździłem na różnych. Gumowych, piankowych, kevlarowych, profilowanych, ale tych ostatnich niestety nie mogę polecić ;).

chociaż jednak bardziej skłaniam się ku jakimś skręcanym

U mnie te gripy ruszały się przez 2 pierwsze dni, potem nie ma siły, żeby je obrócić ;). Jak chcesz skręcane, to weź sobie skręcane. Wziąłem te gripy w ciemno i nie żałuję ;).

Napisano

Witam

Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić chwyty Esi Racer's Edge albo Chunky.

Jeżdżę na nich już jakiś czas,montaż banalnie prosty na zwykły płyn do szyb i trzymają się kierownicy jak należy.Nic nie kręci,nie przesuwa się itp.W dodatku pewnie się je trzyma no i.......są mega WYGODNE!!! Dłoń nic a nic nie cierpnie.

Polecam,cena ok. 70zł za komplet - do wyboru różne kolory.

pozdr.

R/

Napisano

Dodam jeszcze jedną ważną rzecz.Na tych chwytach możesz spokojnie jeździć bez rękawiczek,co prawda teraz pora nie ta,bo za zimno,wieje,pada itd.ale w ogóle nie poci się dłoń i w dodatku świetnie czuć kierownicę.

Dziś myłem swoje chwyty,spryskałem płynem do szyb,a później wodą pod ciśnieniem i wyglądają jak nowe:)

pozdrawiam

R/

Napisano

Kiedyś czytałem porównanie chwytów w MR i wygrały je chwyty Bike Ribbon Bubbles. Niestety nie są tanie (bikestacja 59 zł). Osobiscie używam chwytów skręcanych authora GripLock 3 - przyjemne w trzymaniu, gumowe, nie za twarde, dobrze siedzą.

Napisano

Nie nasiąkają.Mało tego ja je myje wodą pod ciśnieniem i płynem do szyb albo zwykłym Ludwikiem.Spłukuje wodą i wycieram szmatką.Po paru sekundach są suche jak pieprz.Dla mnie mają same zalety - mega wygodne,prosty a zarazem ciekawy wygląd no i łatwe w czyszczeniu.

Producent podaje,że jak się bardzo je zbrudzi to można myć acetonem,ale nie wiem czy wtedy trzeba je ściągać z kierownicy czy nie.Może ktoś próbował tak myć?

pozdrawiam

R/

Napisano

Chwyty chunky albo racer's na pierwszy rzut oka nie różnią się niczym.Musiałbyś zmierzyć grubość pianki z jednej strony żeby je rozróżnić.Niby są dedykowane do konkretnych typów manetek ale dla mnie jest to typowy chwyt marketingowy.

Miałem na rowerze chunky a teraz mam racer's i nie ma dla mnie różnicy.Chunky sprzedałem tylko dlatego,że dostałem w prezencie racer's i chciałem się przekonać na własne "dłonie" jaka jest między nimi różnica.

Zamiana była niepotrzebna moim zdaniem:)

pozdrawiam

R/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

W kwestii montażu nowych gripów na kierownicy zmodyfikowałem trochę pomysł kolegi z lakierem do włosów i zamiast tego użyłem substancji do nabłyszczania plastykowych elementów karoserii samochodu . Efekt taki że gripy wchodzą bez problemu a po 24 ha od montażu są nie do ruszenia , po prostu substancja pod wpływem powietrza zasycha .

Pozdrawiam geodan

• 2 miesiące temu...
Napisano

Biały kolor jest fajny ale mało praktyczny. Na pewno musisz o nie dbać i regularnie czyścić, bo w innym przypadku stracą śnieżnobiały kolor:) Ja miałem podobnie w przypadku białych opon Saguaro. Coś mnie podkusiło, żeby je kupić i teraz żałuję. Jak po lekkim zabrudzeniu myłem je dokładnie, to jakoś wyglądały. Ale jak tylko odpuściłem sobie ich regularne czyszczenie to teraz wyglądają jak jakieś stare laczki. Z gripami będzie to analogiczne. Wiadomo, pot, kurz i inne zabrudzenia, nie do uniknięcia.

Z białych gripów, to szybko wyczyścisz wspomniane wcześniej Esi Grips. Do tego używa się np. acetonu.

pozdrawiam

R/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...