Skocz do zawartości

[Pedały] Prezent, MTB.

kamm89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem nowa na forum.

Chciałabym się dowiedzieć jakie pedały będą najlepsze w ramach prezentu dla chłopaka? :) Powiedzmy, że cena do 300-400zł.

Może od razu się przyznam, że nie mam zielonego pojęcia na temat rowerów, MTB, pedałów, SPD..

Jeździ na Krossie, A7.

• Mod Team
Napisano

Ogólnie żeby jeździć w pedałach typu SPD potrzeba do nich odpowiednich butów, także musisz zrobić wywiad na czym teraz chłopak jeździ (na platformach czy na SPD). No i w przypadku jak jeździ na platformowych pytanie czy będzie miał ochotę na przesiadkę na SPD?

Napisano

Nie wymieniał pedałów od A7, więc to chyba platformy? Wcześniej jeździł na A2 i pedałów też nie wymieniał.

Na pewno chce się przerzucić na SPD, słyszałam to od niego już kilka razy :)

Napisano
.

Na pewno chce się przerzucić na SPD, słyszałam to od niego już kilka razy :)

W takim razie Moge polecić Buty SPD SHIMANO m077 180zl

Buty SPD SHIMANO m087 260zl

Pedaly spd M520 - 90zl

Pedaly spd m530-130zl (polączenie spd i platform)

Pedaly spd m540-od 160zl :)

Wiadomo im lepszy model tym większa cena,ja swoje buty m087 kupiłem prawie nowe o 100zl taniej niz nowe (okazja) :)

Za 400zł ewentualnie kupisz mu Shimano m087 + m530 z lekkim nagięciem budżetu kupisz mu 540 :) Polecam :)

W spd mozna jezdzic w zwykłych butach,kilka razy i nie ma roznicy czy jade w zwykłych butach na zwykłych pedałach czy spd...ale do jazdy w zwykłych butach i w spd najlepsze są 530 :)

Napisano

Kup mu Crank Brothers Egg Beater 1 (albo C) + tańsze buty Shimano. Jak jesteś pewna, że chce się przerzucić na pedały zatrzaskowe to kup same pedały, ale lepszy model np. Crank Brothers Egg Beater 2 ( Allegro ) lub 3 ( Allegro )

Czemu te pedały a nie inne? Dużo o tym było, ale ogólnie są tak samo dobre jak Shimano; mają luz roboczy, a to jest bezpieczniejsze dla kolan i osobom nie mającym wcześniej SPD zazwyczaj łatwiej jeździ się w Crankach. A poza tym prezent musi również "wyglądać" i być oryginalny (pedały Shimano ma chyba z 70% osób, głównie z tego powodu, że są tanie - najtańszy model Shimano ok. 80 zł, najtańszy model Egg Beater ok. 200 zł), a ciekawy wygląd Cranków, na 100% bije "nudne" pedały Shimano :D

Ja jeżdzę na Egg Beater i polecam :)

Crank+Brothers+Eggbeater+3+pedals.jpg

Napisano

pedały Shimano PD- M540 do tego buty Shimano SH-M077 albo SH-M087 (mam m087) chyba jeden z najczesciej polecanych zestawow buty + pedaly spd dla poczatkujacego. Ujezdzam ten zestaw juz kilka miechów i naprawde moge polecic

## up, koledzy ubiegli

Napisano

Jak pierwsze pedały SPD to tylko PD-M540!

Mimo iż jeżdżę na Crank'ach to nie polecę ich początkującemu, ba nawet zaawansowanemu raczej nie polecę. Ja mam ciągle problemy z wpięciem i wypięciem, nie mogę się do nich za bardzo przyzwyczaić, a już przejechałem na nich co najmniej 8kkm. Do tego bloki, które po tych 8 tysiącach nadawały się tylko do wyrzucenia, a pedały już od co najmniej 3 tysięcy mają luzy, ciężko się obracają i wymagają serwisu - tego w SH nie uświadczyłem. Shimano są bardziej intuicyjne, do tego mają regulację siły wypięcia, co jest bardzo przydatne na początku.

Waga i wygląd to nie wszystko. Gdybym nie miał drugich Cranków w szosie, to już dawno bym je wyrzucił.

Napisano

heh, to bardzo dziwne mam wrażenie, że nie wiesz jak się z tymi pedałami obchodzić... Cranki to były moje pierwsze "SPD", po 2 dniach nie miałem już żadnych problemów z wpięciem i wypięciem... może po prostu nie umiesz się do nich poprawnie wpinać (są 3 możliwości) albo masz źle bloki ustawione? w Shimano masz tylko jeden sposób wpinania - z góry (to dla początkujących może być problem, bo nie jest to intuicyjne), w Crankach stosowanie tego sposobu wymaga już więcej doświadczenia, dlatego dużo łatwiej jest wpinać się przodem bloku zahaczając o skrzydełko pedału i robić ruch stopu do przodu (lub na odwrót - tył bloku i ruch do tyłu). moim zdaniem do Cranków łatwiej się wpiąć niż do Shimano, właśnie ze względu na te trzy możliwości...

co do serwisu jeżeli kupuje się niższe modele, luzy się pojawiają szybciej (po ok. 5 tys. km), ale nie są one bardzo uciążliwe w użytkowaniu, natomiast jak kupisz wyższe modele to pedały są już dużo lepiej uszczelnione od pedałów Shimano (zwłaszcza nowe modele) i dłuugo nic się z nimi nie dzieje. Poza tym wszystkie łożyska w Crankach wymieniasz za 60 zł i masz pedały jak nowe, w Shimano tego nie zrobisz :) Co do lekkości kręcenia się to mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z różnicy między Shimano a Crankami - Cranki smarowane są gęstym smarem dlatego ciężej się obracają, wymień smar będą się kręcić jak Shimano (moje tak kręcą się po 30 tys. km).

Do tego jeżeli twój chłopak startuje w maratonach to tylko Cranki, bo błotem się praktycznie nie zapychają. Na maratonach zdarzyło mi się już objechać kilkadziesiąt osób mających problemy z Shimano i grzebiących patyczkami w zatrzaskach :D Choć pewnie tyle ile osób, tyle samo opinii o pedałach...

Ja dalej polecam Cranki, bo jazda w nich to całkiem inna bajka niż Shimano i moim zdaniem jej charaktersystyka jest dużo lepsza dla początkujących :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...