May Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Hej Chcę kupić rower dla siebie, a że jestem dość niska (163cm/ 65kg) dylemat jest niemały. Interesuje mnie scott scale ale nie mogę zdecydować się na model. Budżet do ok 4500zł., przeznaczenie amatorskie XC, kilka maratonów. Jeśli rower 26 to czy S nie będzie za duża? czy może jednak XS? czym kierować się przy przymiarce roweru? Mój obecny rower (Merida Matts Striker 2005) ma za długą ramę, ale wybierałam go dawno temu i wiem że musi być krótszy i niższy (żeby swobodnie stanąć i mieć ramę luźno poniżej kroku. Modele które mnie interesują to: Rower Scott Scale 29 Team Rower Scott Scale 50 Rower Scott Scale 60 Wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam, Monika
Olgierd Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Rower Scott Scale 29 Team Zanim będziesz jeszcze dalej myśleć o 29erze, zapoznaj się z tym wątkiem, popatrz na pokazane tam zdjęcia. Co do 26erów -- nie patrząc w tabelki strzelam, że XS na pewno nie. A dlaczego? Ano dlatego, że wówczas na pewno zabrakłoby rowerów dla osób o wzroście powiedzmy 155 cm.
May Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Napisano 10 Sierpnia 2012 właśnie przez niski wzrost obawiałam się że 29 nie będzie dobrym pomysłem, na siłę na niego pchać się nie będę, przecież nie chodzi o to aby na siłę się lansować. A czy Scale jako Unisex będzie dobrym pomysłem? czy ten model 50 to dobra inwestycja?
Rulez Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Rower w wersji 29" to nieporozumienie. Rozmiar S na pewno nie będzie za duży, a czy pozycja na rowerze będzie Ci odpowiadała to już sama musisz stwierdzić. Jeżeli traktować ten rower jako inwestycję to jest za drogi w stosunku do tego co oferuje.
May Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Napisano 10 Sierpnia 2012 a czy pozycja na rowerze będzie Ci odpowiadała to już sama musisz stwierdzić. czym się sugerować? Za bardzo pochylona sylwetka? za długa rama?
Olgierd Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 czym się sugerować? Za bardzo pochylona sylwetka? za długa rama? Masz się czuć dobrze, wygodnie. I owszem, jeśli będziesz miała za długą dla siebie ramę, możesz odnieść wrażenie zbyt pochylonej sylwetki. Dziewczyny, jakby na to nie patrzeć, lubią nieco inaczej
Rulez Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 czym się sugerować? Za bardzo pochylona sylwetka? za długa rama? Sugerować się tylko własnymi odczuciami, czy na rowerze czuję się dobrze, na ile poczylenie czy wyciągnięcie Ci odpowiada, oczywiście niewielkie korekty pozycji można wykonać poprzez założenie np. mostka z nieco większym wzniosem czy wyższej kierownicy - oczywiście w granicach rozsądku ... duże zmiany powodują zmiane wyważenia bikera na rowerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.