BuyBike Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Witam, mam trochę dziwny problem. Chciałbym wyjąć łożysko 6805 RD z miski suportu Hollowtech II Shimano, w ten sposób aby go nie uszkodzić. Suport jest nowy, nigdy nie używany. Oczywiście nie wchodzi w rachubę wybijanie łożyska. Podpowiem też, że specjalistyczny ściągacz do łożysk firmy Kukko też uszkadza te łożyska. Na forum ktoś podesłał linka z narzędziem, które zarówno wciska łożyska i je wyciąga, lecz wydaje mi się, że ten przyrząd również będzie powodował szkody. Problem w tym, że wyciągając łożysko za wewnętrzną tuleję istnieje duże ryzyko, że przestanie pracować prawidłowo, zacznie się kręcić chropowato, będzie tak jakby kulki były kwadratowe. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. W załączniku podpinam pdf-a z tym specjalnym narzędziem.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2012 Mod Team Napisano 20 Lipca 2012 A mnie nurtuje pytanie ... Po co ? Jak łożysko zużyte to dostaje strzała w łeb i święto, jak nowe w nowym suporcie ... to poco je ruszać?
lyndowss Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Gdzie ten załącznik? No w nowym chyba nie warto to rozbierać. Jak się zużyje to możesz kombinować, bo nawet jak zepsujesz to i tak by poszło na złom.
M333 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Aby poprawnie zamontować łożysko siłę przyrząd musimy przyłożyć do obu bieżni. Tak samo powinno być z demontażem.Wg mnie w tym konkretnym przypadku wybicie/wyciśniecie łożyska bez jego uszkodzenia jest niemożliwe. Dostęp mamy (i to bardzo utrudniony) tylko do wewnętrznej bieżni. Zewnętrzna bieżnia jest niewidoczna, całkowicie zasłonięta. Również jestem ciekaw dlaczego chcesz demontować sprawne łożysko.
zgrzezly Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 polecam takie narzędzie - nie wiem czy dostępne PL http://www.enduroforkseals.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/puller_press_tool1.pdf
Gość pw524 Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Fajne tylko pytanie ile kosztuje. Miski Hollwiteh są dość trwałe i wymienia się je dość rzadko. Podejrzewam że dużo taniej kupić sobie nowy komplet.
Xanagaz Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 To narzędzie kosztuje 120 dolców... czyli 410 PLN? Za to mamy 4 suporty?
BuyBike Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 Witam, w załączniku miał być pdf z tym narzędziem, które zalinkował zgrzezly. Tylko, że ten przyrząd też uszkadza te łożyska, one są dość delikatne. A nowe łożyska są mi potrzebne na handel. Dlatego chce je wyjmować bez uszkodzenia. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2012 Mod Team Napisano 23 Lipca 2012 Jedyny sposób w jaki moza bezpiecznie wyjąc czy wybić łozysko to uderzanie za zewnętrzną szlae, jednak w miskach shimano tak sie tego nie da zrobic. jedyną opcją jest nagrzanie miski i wyciskanie łożyska poprzez wewnętrzną szale.
Gość pw524 Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam, w załączniku miał być pdf z tym narzędziem, które zalinkował zgrzezly. Tylko, że ten przyrząd też uszkadza te łożyska, one są dość delikatne. A nowe łożyska są mi potrzebne na handel. Dlatego chce je wyjmować bez uszkodzenia. Pozdrawiam No i jest pdf.
zgrzezly Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam, w załączniku miał być pdf z tym narzędziem, które zalinkował zgrzezly. Tylko, że ten przyrząd też uszkadza te łożyska, one są dość delikatne. A nowe łożyska są mi potrzebne na handel. Dlatego chce je wyjmować bez uszkodzenia. Pozdrawiam fakt - wyciągając, łożysko ciągnięte jest za wewnętrzną bieżnie może to zdefornować bieżnie lub kulki, założenie było takie, że skoro wyciągamy łożysko to prawdopodobnie z owodu uszkodzenia to co się martwić za co ciągniemy. Wprasowanie nowego przebiega za to prawidłowo za zewnętrzną bieżnię.
tobo Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 To narzędzie kosztuje 120 dolców... czyli 410 PLN? Za to mamy 4 suporty? Chyba nawet 8. Czyli opłacalne tylko dla serwisu. Serwisy w Polsce bawią się w rozbieranie suportów ht2? Ile kosztuje taka usługa?
Gość pw524 Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Ja nie wiem czy się bawią. Stwierdziłem tylko ze jesli już to tylko dla serwisu może to być opłacalne.
tobo Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Dwa łożyska + koszt wymiany = wg mnie koszt wyższy niż cena najtańszego suportu. Teoretycznie przy obniżeniu kosztu robocizny chyba wyszłoby lepiej dla sklepu niż mizerna marża na shimano
zekker Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 A nowe łożyska są mi potrzebne na handel. Jaki sens sprzedawać same łożyska i zostać z nieprzydatnymi miskami? Nie lepiej sprzedać komplet?
marcingrychtol Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Dwa łożyska + koszt wymiany = wg mnie koszt wyższy niż cena najtańszego suportu. Dwa łożyska to jakieś 10zł. Wymianę można przeprowadzić samemu bez problemu. Oczywiście można kupić droższe łożyska, ale w tym momencie analogicznie porównujemy koszty do droższych suportów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.