Skocz do zawartości

[korba] Jaką korbę polecilibyście

kokoshaglava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Krossa a6 2010, przerzutki Shimano SLX.

Muszę zmienić korbę, bo się trochę wystrzępiła ta co ja teraz mam TRUVATIV 6 XP.

Jaką korbę polecilibyście mi ?

Napisano

Jak lubisz grzebać przy rowerze to bierz jakąś z zewnętrznymi łożyskami, jak chcesz założyć i zapomnieć to bierz coś z Octalink, albo na kwadrat. Łożyska zewnętrzne mają to do siebie, że lubią się brudzić, ale korby za to są o wiele sztywniejsze.

Napisano

Ja ostatnio kupiłem SLX m660 z karbonowy.pl chyba 429zl jakos dałem. W porównaniu do starej korby shimano chyba 430 model na Octalinku to sztywność odczuwalna i lepiej mi się jeździ jakoś, tylko gorzej jak posypią się łożyska bo tanie nie są.

A kupiłem ją do osprzętu: przerzutki SLX, kaseta XT i łańcuch, manetki mam chyba Alivio które zmienie kiedyś na XT.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Kup cos na zinegrowaną oś ... Zewnetrznymi łożyskami sie nie przejmuj ...

Zagadaj do sprzedawcy aby podmienil od razu suport shimano z kompletu na jakiegoś accenta albo tokena i koszty cie nie zjedza bo w nich siedza znormalizowane łożyska :-).

A ktora korba to zalezy od budzetu ... Ja miedzy moimi korbami na rowerach zauwazylem tylko roznice w portwelu i wygladzie.

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

Nie kupuj RaceFace.. Miałem Evolve XC na zintegrowanym suporcie i nie dosyć że gięła się pod moimi 90KG, to jeszcze pogiąłem koronki od Deusa :D

Ja bym szedł w poza-grupową Deore z serii 5xx lub tą 590 z HT2 lub Kup starego LX kiedy jeszcze nie wyglądał jak szosówka, ma dobrą sztywność, wagę HT2 i integrę, poza tym wygląda lepiej imo od SLX. Tu masz link do licytacji... http://allegro.pl/korba-lx-hollowtech-ii-i2450889064.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...