Skocz do zawartości

[Piasta wielobiegowa] Sturmey Archer X-RD8, ratio, korba

KMiklas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, nowy jestem. :)

I od razu z zagwozdką:

Na dniach mam zamiar kupić (właściwie to już jest zamówiona) piastę wielobiegową Sturmey Archer X-RD8 (na hamulec rolkowy, ale to akurat najmniej wazne).

X-RD8-W.jpg

To, co mnie nurtuje, do ratio przełożeń:

Sturmey Archer

cytując:

• Overall Range - 325%

• Gear 1 - 100% (Direct Drive)

• Gear 2 - 130% (Gear 1 + 30%)

• Gear 3 - 148% (Gear 2 + 14%)

• Gear 4 - 169% (Gear 3 + 14%)

• Gear 5 - 192% (Gear 4 + 14%)

• Gear 6 - 220% (Gear 5 + 14%)

• Gear 7 - 250% (Gear 6 + 14%)

• Gear 8 - 325% (Gear 7 + 30%)

Rozumiem że mała zębatka na 1. biegu będzie się zachowywać, jak przy single speed - jeden obrót zębatki = jeden obrót koła?

Bo jeżeli dobrze rozumiem, a rozumiem to właśnie tak, to przy najwyższym biegu wyjdzie mi dość duże przełożenie.

Mam korbę na 42 zęby, z tyłu nie pamiętam, załóżmy, że 20, to przy 8. biegu ratio wyniesie około 7. Chyba trochę za duże. A może się nie znam. :)

Dla porównania, Nexus 8 przełożenie 1:1 ma dopiero na 5. biegu.

Coś pokręciłem, czy po prostu potrzebuję z przodu mniejszego blatu (np 24, 32, coś takiego)?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jest direct drive to ja to rozumiem jaki przełozyenie 1:1 czyli jeden obrót korby - jeden obrót koła, następne wartości trzeba po prostu przeliczyć. o ile te dane sa poprawne.

Napisano

OK, biorąc pod uwagę specyfikację mojego roweru (średnica koła ok 30", 20T z tyłu, 42T z przodu), wykonując kilka obliczeń* wyszło mi, że na 8. biegu przy kadencji 1 obrót na minutę, rower mknąłby z prędkością bliską 60km/h, 18km/h na pierwszym. :)

*

(obwód koła w cm/100) x ratio zębatek x ratio biegów x = ilość metrów na sekundę przy kadencji 1/s.

x 60 (tyle ile sekund w minucie) dało mi wynik w okolicach 1000, co daje 60km/h.

możliwe że coś pomieszałem.

I teraz się zastanawiam, jaka zębatka była by odpowiednia. Myślę nad 33T albo 24T (to chyba już od BMX).

Np, biorąc pod uwagę Nexusa (którego nie udało mi się tanio znaleźć) i jego 1. ratio w okolicach 0.5, żeby osiągnąć taki wynik, musiałbym mieć zębatki jednakowej wielkości z przodu i z tyłu. Czyli na upartego 20T + 24T zdałoby egzamin.

Teraz pytanie czy korba od BMX (bo nie widziałem innych w takim... uzębieniu), wejdzie w kazdy suport? (68mm, gwint chyba angielski)

(wtedy podstawiając pod mój wzór, na 1. biegu prędkość by wyniosła 8kmh, na ostatnim 26kmh, czyli już o niebo lepiej:))

Miękkie przełożenie by się bardzo przydało, bo jeżdżę nie tylko po asfalcie. A w okolicy trochę podjazdów jest.

Zapomniałem dodać: rower typu cross, samoróbka (samo-składajka?), jeżeli to ma znaczenie. Aktualna zębatka w avatarze. ;)

Napisano

Dobra, cośtam wymyśliłem:

Najkorzystniej będzie uzyskać ratio zebatek na poziomie: 1,12 (np. przód 28, tył 25).

tj. przy kadencji 1/s, na 1. biegu V=9,5km/h, na 8. V=31km/h.

O ile z 25 na tył nie będzie problemu, bo da się kupić i łatwo zmienić, to problem jest ze znalezieniem odpowiedniej na przód. Takie małe znalazłem jedynie do BMX, albo... MTB. Z tym, że wtedy po prostu najmniejsza zębatka ma powiedzmy, te 24-28T.

Teraz pytanie: Da się odkręcić niepotrzebne blaty, tak żeby mieć tylko mały?

I jeżeli tak, to: bardziej sensownym rozwiązaniem jest kupienie korby od razu z 3-ma blatami i rozkręcanie tego, czy kupienie osobno korby i małego blatu?

konkretniej to chodzi mi o coś takiego (chodzi o typ, nie o konkretny model):

http://allegro.pl/korba-truvativ-foved-42-32-22-alu-rozkrecalna-i2453377645.html

i pozbycie się średniego oraz dużego blatu

lub o coś takiego:

allegro.pl/korby-ostre-kolo-single-speed-175mm-m361-i2416190591.html

+

allegro.pl/zebatka-28z-tarcza-koronka-28t-m361-protektor-i2416190642.html

Drugie rozwiązanie tańsze, ale czy najmniejsza zębatka jest przykręcana prosto do korby czy np do innej zębatki?

• Mod Team
Napisano

Tak najmniejsza jest wkręcona bezpośrednio w korbę i jeżeli nie będzie ci przeszkadzać te 4ro ramienny pusty pająk korby to możesz taką u siebie załozyć. Nie wydaje sie ogolnie dziwne ze takie przełożenia zastosowano w tej piaście ??

Napisano

Czytając o tej piaście to gdzieś mi mignęło, że jest do miejskich rowerów na małych kołach (ok 22"). Wtedy nie ma faktycznie sensu robić przełożeń poniżej 1:1.

U siebie z kolei mam 28" to muszę kombinować. :)

@Puklus: co do przykręcania: najmniejsza jest przykręcona do tych czterech wypustek? Czy jak to wygląda? Co masz na myśli poprzez "pusty pająk"? :)

• Mod Team
Napisano

http://motosy.home.p...1F3523F901.JPEG Jak widzisz na zdjeciu najmniejsza jest wkręcona bezpośrednio w korbe. 2 wieksze też są do korby przykręcone ale do "pająka" czyli ty 4 wypustek z otworami i te 2 zębatki sa skręcone razem poprzez te uchwyty.

No i jeżeli te piasty są do kół ok 20" to teraz ich ratio nie dziwi :P Wg Shimano suport dokorby 361 to 113mm biorąc pod uwage ze będziesz jeździł tylko na 1 zębie to trzeba by kupić ok 118.

Napisano

Fakt, nie wygląda to za ciekawie. Bo niby co z tym gołym pająkiem by zrobić? :D

Tak jest w każdej korbie tego typu?

• Mod Team
Napisano

Tak w każdej korbie wielo rzedowej. A suport po wstepnych pomiarach wychodzi 122mm. Można szukąc korby typowo pod single ale z tarcza 28 to jak igłe w stogu siana. Resztę można z korby wyciąć na upartego.

Napisano

Najwyżej w pająku zamontuję jakąś osłonę własnej roboty. :)

Szkoda by było ciąć, bo może z czasem bym dobrał resztę blatów, przerzutkę i napinacz na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...