Skocz do zawartości

[korba] Korba singlespeed w mtb

dzony93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że to mój pierwszy post na forum to na wstępie chciałby wszystkich przywitać.

A teraz do sedna problemu. Mam rower mtb (w przeciągu tygodnia dodam na forum, muszę go umyć), z tym że 100% moich tras to asfalt. Czeka mnie teraz wymiana całego napędu (przerzutki, korba, kaseta, łańcuch). Wpadłem niedawno na wydaje mi się dość ciekawy sposób na zbicie gramów. Jako że od początku tego sezonu nie przypominam sobie żebym zrzucił przerzutkę z blatu pomyślałem sobie aby jako korbę założyć coś takiego http://allegro.pl/ko...2429244508.html. W porównaniu z deorem, którego chciałem założyć wcześniej waga zaoszczędzona na korbie to ok 250gr. Nie zakładałbym wtedy przerzutki z przodu oraz manetki co dałoby kolejne myślę 300-400gr. Dodatkowo sporo zachowałbym w portfelu za co kupiłbym pedały SPD i buty. Piszę do was na forum bo chciałbym się dowiedzieć co o tym myślicie i czy będzie to współpracować z kasetą i przerzutką tylną na 9 biegów.

Drugie pytanie dotyczy kasety. Mam alivio 7 rzędowe. Czy jak będę chciał założyć 9-kę deorę to będę musiał wymienić piastę (ew powiedzcie jakich informacji jeszcze brakuje by odpowiedzieć bo nie znam się kompletnie na tych sprawach).

Napisano

Pierwsza sprawa, czy jesteś pewny że masz kasetę, a nie wolnobieg?

Jeżeli masz kasetę zobacz czy nie masz jakiejś podkładki na bębenku. Jeżeli takowej nie ma, będzie potrzebna wymiana piasty/koła.

Możesz zastosować z przodu jedną tarczę, jednak będzie to wymagało zastosowania czegoś takiego http://www.forumrowerowe.org/topic/82961-napinacz-chain-keeper-paul-usa/ . Musisz być pewny tego czego chcesz :D. Ja w swoim MTB, którym nie jeżdzę za wiele po asfalcie, prówałem z samą zębatką w korbie 36t, następnie 22/36, kolejno 26/36. W efekcie i finalnie jest "pełna" korba 26/36/44.

Napisano

HELLo-:

Powital kolege, i zaczynamy od zada strony: piasta - zalezy jaki masz model, jesli jest to starszy model to moze nie obsluzyc dziewiatki - podaj wiecej info, powinny byc jakies znaki na korpusie piasty...

Pojedynczy blat z przodu? Jak najbardziej! Pamietaj tylko o napinaczu lancucha, ja mam cos takiego:

m-part-single-ring-xc-chain-device.jpg

Chodzi o to, ze lancuch moze sie zeslizgnac bez takiego cuda...sa rozne typy - montowane pod suport(jak ten ze zdjecia) lub na obejme, tak jak przednia przerzutka.

POZDRo-:ver

Napisano

Powital kolege, i zaczynamy od zada strony: piasta - zalezy jaki masz model, jesli jest to starszy model to moze nie obsluzyc dziewiatki - podaj wiecej info, powinny byc jakies znaki na korpusie piasty...

Sprawdziłem piastę to Shimano FH-RM40

Dzięki za odpowiedzi co do tej korby. Myślę, że zdecyduję się na jednorzędową. Teraz pozostaje tylko kwestia marki i liczby zębów.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi co do tej korby. Myślę, że zdecyduję się na jednorzędową. Teraz pozostaje tylko kwestia marki i liczby zębów.

Mam z przodu jeden blat 44 zęby, z tyłu siódemkę 11-28 , jeżdżę po asfalcie i w lekkim terenie i nie brakuje mi przełożeń. Z tym że mieszkam w kujawsko-pomorskiem. W górach to by mi raczej nie przeszło. Nie mam też zabezpieczenia łańcucha przed spadaniem, ale jeżdżę bez szaleństw.

Napisano

Obawiam sie ze moge niesc zle wiesci...sprawdzilem w necie i wyglada na to, ze Twoja piasta nie obsluzy dziewiatki(http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-RM40-7QR-1589A_v1_m56577569830608950.pdf) Teoretycznie osemka powinna jeszcze sie upchac, jak dobrze pamietam z kombinacji z podobna piasta u kazafazowej w Jej kozie...swoja droga ja zdecydowalem sie w jednym rowerze na podobne rozwiazanie - singiel z przodu, osemka z tylu - ze wzgledu na nieco grubszy lancuch uzywany do "osemek". Wole miec pewnosc ze bedzie bardziej wytrzymaly i mniej podatny na rozciaganie niz odchudzony lancuch pod dziewiatke.

Jest wiec szansa ze nie bedziesz musial wymieniac kola jesli jeszcze nie masz kasety i manetki 9speed...

POZDRo-:ver

Napisano

...

Teoretycznie osemka powinna jeszcze sie upchac...

Jeżeli nieco zmodyfikuje kasetę (pozbędzie się którejś koronki), ponieważ kasety 8/9/10 biegowe wchodzą na ten sam bębenek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...