Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana kasety nakręcanej na nasadzaną

Kisialala

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja się tak tylko zastanawiam- jeżeli 'pieniądze nie grają roli' to może lepiej zainwestować w nowy rower?

Za dużo już do niego wsadziłem, pomalowałem go i byłoby mi szkoda.Wy nie macie sentymentu do swoich rowerów ? Mam nadzieję, że zmieszczę się w kwocie 200-250 zł.

• Mod Team
Napisano

Jest to wykonalne, Kaseta HG50 ok 45zł, łańcuch drugie tyle, alivio ok 75zł, najgorzej z manetkami bo to najdroższe, możesz kupić tylko prawą póki co.

• Mod Team
Napisano

Allegrokoło + kaseta 140zł

Allegro lancuch connex 800 50zł

Allegro zmieniarka alivio 60zł

Zestaw dla lamera, zamówić złożyć i wyregulować. Oczywiście brak manetki, bo to juz 250zł. oszczędzając na łańcuchu (nie polecam) i kole wciśnie sie i manetkę. Jak kupisz samą piaste i ją sam wymienisz to ze 100 zł zaoszczędzisz ok 70zł. Znasz sie - oszczędzasz, nie znasz - płacisz, proste :P

Oczywiście podałem nowe komponenty, zawsze mozna isć w używke. Posiadam koło tylne z nowa piasta ( przejechane ze 20km) i już nadgryzioną obręczą i szprychami. Jak jesteś ciekaw pisz na PW.

Napisano

Witam po dłuższej przerwie...

Zrezygnowałem z wymiany wolnobiegu na kasetę. Doszedłem do wniosku, że jest to nieopłacalne ponieważ nie zyskam wiele na tym.

Zakupiłem i już zamontowałem wolnobieg Sunrace 8s 13-34. Dawniej miałem Shimano MF-HG22 14-28 więc jak widać - zyskałem na większych koronkach.

t270191_dscn6255.jpg

Do zmiany jeszcze łańcuch, ponieważ przeskakuje, automat i manetki. Być może także korba.

Jak oceniacie mój dzisiejszy zakup ? Rozsądniejszy niż wymiana na kasetę ?

Napisano

Bardzo głupi. Właściwie to szkoda się udzielać w tym temacie, bo 2 strony dobrych rad a ty i tak zrobiłeś po swojemu. No commens...

Niby dlaczego ? Odradzaliście mi wymianę na kasetę i tak postąpiłem.

Napisano

Napisał że zmienił tylko wolnobieg, nie zakładał dłuższej osi, nie rozciągał ramy. A więc obciążenia osi i łożyska nie zwiększyły się, nie ma powodu żeby awaryjność tych części wzrosła.

Trzeba teraz wymienić łańcuch na węższy, więc bardziej wysilony. Najlepiej kupić 2 łańcuchy i zamieniać je co ~500km, będą wolniej się zużywać i mniej szkodzić wolnobiegowi.

Napisano

No kolego, wywaliłeś pieniążki w błoto. Zostałeś ze starą, bardzo kiepską piastą, z niskiej jakości wolnobiegiem. Rozwiązanie bardzo nietrwałe, stosowane jedynie w rowerach z biedronki. Niestety :(

Napisano

Wolnobieg 8 rzędowy ... czekamy juz na temat : falujący wolnobieg, krzywa oś itd :P

To się nie doczekasz. Nawet jak mi odpadnie tylne koło to nie zrobię Ci tej przyjemności i nie założę tematu.

Łańcuch wymieniony na Shimano, pasuje do starej korby. Zakupiona przerzutka Shimano Acera RD-M360 i manetki Shimano SL-M310. Mam nadzieję, że chociaż ten zakup ocenicie pozytywnie. Udało się wszystko zrobić stosunkowo niedrogo.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Fochami sobie możesz strzelać jak niemcy z CKMu mnie to nie rusza jak nie potrafisz słuchać rad i robisz po swojemu w ogole lepiej nie pisz. Rob jak uważasz za stosowne ale nie płacz później sie popsuło bo każdy cie ostrzegał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...