Skocz do zawartości

[piasta] Regeneracja piasty tylnej

Fighter90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Moja tylna piasta Deore 36H zaczyna coraz ciężej się toczyć. Czy jest jakiś sposób na regeneracje jej? Wymiana kulek albo czegoś tam innego? Proszę o pomoc! Z góry dzięki.

Napisano

W łagodniejszych przypadkach wymiana kulek i konusów; w poważniejszych do całości trzeba doliczyć jeszcze smar regeneracyjny. Ja polecam Bilstein, ale są też tańsze zamienniki. W przypadku Deore być może lepiej wymienić całą piastę; musisz sobie wszystko skalkulować.

P.S. Warto dodać, że przy prawidłowym skontrowaniu praktycznie nie ma możliwości, żeby zniszczyć piastę więc jeśli masz wżery to może dobrze rozważyć przejście na "maszynówki"?

Napisano

dopisze się do tematu żeby nie pisać nowego, mam piaste shimano xt i mam luzy na łożyskach, uszczelka odchodzi od korpusu jakies 2 mm, czy da się to naprawić w miarę trwale? Jak tak to ile to kosztuję ? Trzeba wymienić łożyska?

Napisano

dopisze się do tematu żeby nie pisać nowego, mam piaste shimano xt i mam luzy na łożyskach, uszczelka odchodzi od korpusu jakies 2 mm, czy da się to naprawić w miarę trwale? Jak tak to ile to kosztuję ? Trzeba wymienić łożyska?

Wykonaj standardową procedurę kasowania luzów na łożyskach. Można połączyć z przesmarowaniem. Jeśli któraś z nakrętek obraca się swobodnie względem osi to do momentu skasowania luzów nie jeździj na tym kole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...