Skocz do zawartości

[korba]2x10

jareklodz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam prośbę do osób ganiających na korbach z 2 blatami. Na co się zdecydowaliście? Poległem na przerobieniu 3 blatowej korby na 2 i zastanawiam się co zakupić?

Napisano

Powiedz na czym poległeś a pomożemy!

Napisano

Poległem na wrzucaniu z małej tarczy na dużą. Działało tylko na miękich przełożeniach z tyłu. Były podkłądki pod duży blat, zmiana lini łańucha itp. Albo przez przednią przerzutkę (XT) albo kto wie. W efekcie padła nawet lewa manetka więc mam dosyć i albo zostanę na 1x10 albo kupię korbę na 2 blaty. Mam dedykowaną przerzutkę pod 2x10 ale bez manetki to i tak nie sprawdzę czy zadziała. To tak w dużym skrócie.

Napisano

Manetka też była 2x10? Ja mam przerobioną 3 blatową deorkę M590 i śmiga aż miło, bez żadnych podkładek i zmian linii łańcucha, po prostu 28T w miejscu młynka i blat 42T w miejscu środkowej. Czasami łańcuch ślizga się po grzbiecie 28t, ale to właśnie z powodu braku podkładek. Przerzutka sram X.0 i manetka Sram X.7 dedykowane do 2x10.

Napisano

Osobiście używam 3x9, natomiast z technicznego punktu widzenia odległość między blatami korby się nie zmienia, więc i manetka nie musi być 2 biegowa. Jedynie co to dla świętego spokoju i łagodniejszej pracy łańcucha kupić nieco dłuższy suport żeby środek kasety pokrył się ze środkiem miedzy dwoma blatami korby (myślę że to kwestia 3-4mm) - nie będzie się tak wyginał przy przełożeniu 1x9.

Pozostałe rzeczy mogą zostać, tylko zmiana z 1 na 2 z przodu może czasami ciężej zaskoczyć z racji większego skoku :)

Napisano

Wracając do tematu: na razie na polskim rynku w cenie dla zwykłego zjadacza chleba (czyli ok. 500 zł) dostępne są cztery modele: Sram X5, Sram 1400 (X7), Aerozine X12 i Token TK217AL

http://www.harfa-har...d=994&firma=231

http://allegro.pl/no...2363345055.html

http://allegro.pl/ko...2363115194.html

http://www.rodex.net...oduktt=81&str=1

Napiszcie proszę przy okazji jak przerobić M590 na korbę dwurzędową. Właśnie nad tym myślę ale mam problem z za długimi kominami śrub mocujących i ustaleniem ilości podkładek z obu stron suportu.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Chłopaki to jak usunąć podkładkę od strony napędu dla lepszej linii łańcucha? Czy przy mufie 68 muszą być dwie i ilość blatów nie ma znaczenia?

Napisano

usunąć nie usuniesz, możesz jedynie przełożyć na drugą stronę, jeśli linia łańcucha będzie wtedy rzeczywiście lepsza to warto.

Napisano

Blat 42 jest w moim przypadku zbędny(napęd 2x9). W głównym powodem zmiany na dwa blaty, było brak wykorzystania 44T.

Ja jeżdżę na 32/24 i kaseta 11-28 :)

Rower tylko do jazdy w terenie, zawody. Czasami brakuje kilku ząbków z przodu, ale ogólnie jest fajnie. Chcę jeszcze wypróbować 36T i to będzie max.

Napisano

Podkładki od strony napędu nie powinno się ruszać niezależnie od ilości blatów. Kolega wyżej wspomniał aby suport wydłużyć dodatkową podkładką w celu wyśrodkowania obu blatów pod kasatę. Może tak zadziałać, jeśli ktoś dużo korzysta z młynka. Ale ideą tego rozwiązania jest raczej domyślne korzystanie z większego blatu niemal na całej kasecie i pomocnicze korzystanie z młynka tak jak dotychczas. Dlatego bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest powiększenie kasety niż pomniejszenie blatów. Lepiej sobie nie ograniczać prędkości zbyt małym blatem. Ogólnie opcja 2x10 to bardzo dobry kompromis.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Tak da się. Potrzebujesz tylko krótsze śruby i kominki do zamontowania wiekszej zębatki no i oczywiście zestaw zębatek. Ja mam aktualnie korbę m590 z zębatką 28T alivio i 40T Specialites Chinook. Większa pracuje dobrze z całą kasetą 9 spd.

Napisano

Zależy od zastosowanych zębatek. Ja przerabiałem m590, zmieniłem zębatki na 36(dedykowana jako środkowa w 3-rzędowej) -26(młynek). W takim zestawieniu zdarzały mi się sytuacje, że łańcuch wywalało mi na zewnątrz w trakcie przerzucania na 36. Są osoby które twierdzą, że to kwestia regulacji. Ja się z tym nie zgadzam. Moim zdaniem środkowe zębatki (w moim przypadku shimano) nie nadają się jako blat. Chyba, że zastosuje się rockring, ja tak własnie zrobiłem. Największa zębatka musi być płaska, bez tych wypustek, które posiadają środkowe zębatki.

Napisano

Zależy od zastosowanych zębatek. Ja przerabiałem m590, zmieniłem zębatki na 36(dedykowana jako środkowa w 3-rzędowej) -26(młynek). W takim zestawieniu zdarzały mi się sytuacje, że łańcuch wywalało mi na zewnątrz w trakcie przerzucania na 36. Są osoby które twierdzą, że to kwestia regulacji. Ja się z tym nie zgadzam. Moim zdaniem środkowe zębatki (w moim przypadku shimano) nie nadają się jako blat. Chyba, że zastosuje się rockring, ja tak własnie zrobiłem. Największa zębatka musi być płaska, bez tych wypustek, które posiadają środkowe zębatki.

O jakich wypustkach mówisz? Tych wspomagających zmianę biegów? Jeśli tak to posiadają je także blaty.

Napisano

Wystarczy porównać zębatkę środkową i blat. W moim przypadku shimano 44 i 32, wyraźnie widać, że różnią się od siebie, środkowa jest bardziej wypukła, grubsza.

Ja wyrobiłem sobie takie zdanie na moim przykładzie, ale jakiś konkretnych dowodów na to, że to jest własnie przyczyną, nie mam. To są tylko moje domysły.

Wystarczy zobaczyć nowe 2-rzędowe korby slx, czy xt. Widać, że tarcze wyglądają inaczej.

Do tego na opakowaniach shimano są oznaczenia dla zębatek dedykowanych pod określoną ilość koronek, dlatego stwierdziłem, że czymś się różnią.

Co do samego ustawienia to mi również wydawało, że wszystko chodzi perfekcyjnie, jeździłem tak dość długo, ale w między czasie zawsze zdarzały mi się spadki łańcucha. Na sucho działało super, ale w terenie już nie do końca. Powiedzmy, że na 30 przerzuceń, 1 wypad łańcucha.

Moja konfiguracja: korba m590 3-rzędowa, zębatki 36-26/24 shimano, manetka XT 3-rzędowa, przerzutka slx 2-rzędowa.

Jak dobrze kojarzę dwie osoby z forum również jak ja nie mogły ustawić tego perfekcyjnie. Właśnie od nich zaczerpnąłem pomysł z rockringiem i to się sprawdziło. Teraz w każdych warunkach, niezależnie od tego jak naduszę manetkę przerzuca się perfekcyjnie.

Napisano

mi też zdarzają się spadki, ale winię za to przerzutkę przednią pod 3 blaty,

może jak zmienię na taką pod 2, to będzie ona lepiej trzymała łańcuch (blaszki wodzika pewno będą bliżej zębatki, teraz blaszki są z 1cm nad, a instrukcja przecież mówi o 3-4mm)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...