ooloo8 Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Dobry wieczór to mój,pierwszy raz wiec witam serdecznie.I od razu do tematu aby czasu tak cennego nie tracić.Od jakiegoś tygodnia w moim specialized rockhopper SL 2010 zaczol przeskakiwać łańcuch gdy mocniej naciskałem na korby i tak z dnia na dzień coraz częściej, już nawet gdy naciskałem lekko.Wiec pomyślałem to freewheel sie zużyło czas na nowe.Do sklepu tam pan mówi ze lepiej cale kolo jak troszkę dodam mamony.Wiec kupiłem,problem nie zmienił sie.Wiec do sklepu i mowie łańcuch poproszę bo to chyba przyczyna.Wiec co się okazało ze to tez nie łańcuch.Wiec myślę kaseta(9 biegów 11-34) dziś do sklepu wymieniłem i problem nadal bez zmian.Wiec pytanie czy to przerzutki(shimano deore xt) tylne czy może co?? jakieś pomysły? dziękuje. PS: sama zmiana biegów czy to na tył czy z przodu działała i działa jak marzenie.
tobike Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Podsumowując wymieniłeś łańcuch, kasetę i koło razem z piasta? Podczas jazdy jak to się dzieje musisz zaobserwować czy to łańcuch skacze. Są dwie opcje 1. albo na korbie 2. albo na kasecie przez złą regulację przerzutki.
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2012 Mod Team Napisano 23 Maja 2012 Po pierwsze napisz konkretnie co masz obecnie, daj zdjecia. Skacze na każdym biegu, czy tylko na wybranych ?? Jak niezależnie od biegu, winny będzie mechanizm zapadkowy. Jeżeli kaseta jest już po znacznym przebiegu, wymiana lancucha nie pomoże bo trzeba wymienić komplec kaseta + lancuch. A może masz tak korbę zjechaną i to z przodu skacze??
Wazaa Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Być może, przyczyną był niekonserwowany łańcuch - suchy i brudny. Wymieniłeś go, ale może teraz jest za długi. Policz ogniwa w starym i nowym, może trzeba skrócić. Wymieniłeś też kasetę, więc ostatnią możliwością jest korba. Tylko po co, salesman, wcisnął Ci kółko?
ooloo8 Napisano 23 Maja 2012 Autor Napisano 23 Maja 2012 Być może, przyczyną był niekonserwowany łańcuch - suchy i brudny. Wymieniłeś go, ale może teraz jest za długi. Policz ogniwa w starym i nowym, może trzeba skrócić. Wymieniłeś też kasetę, więc ostatnią możliwością jest korba. Tylko po co, salesman, wcisnął Ci kółko? witam na początek to wyjaśnię kolo już miałem prawie nowe.A co do problemu to po prostu zębatki na korbie średnia i naj większa były zjechane,po wymianie niestety znowu kasa wszystko GRA W niosek taki i nauka ze nieraz aby problem rozwiązać trzeba spojrzeć pod siebie a nie za siebie Dziękuję tym którzy udzielili odpowiedzi. A temat zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.