YgreK Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Cześć. Trafiłem w internecie na artykuł dotyczący mandatów dla rowerzystów.. Ciekawie to wygląda... Nie wiedziałem, że za jazdę bez trzymanki i za czepianie się pojazdów można dostać mandat... http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/taryfikator-mandatow-dla-rowerzysty.html
Mod Team michuuu Napisano 22 Maja 2012 Mod Team Napisano 22 Maja 2012 Ale za przekroczenie prędkości nie ma.
YgreK Napisano 22 Maja 2012 Autor Napisano 22 Maja 2012 Z tego co wiem, za złapanie na tkz. "suszarkę" jesteśmy tak samo traktowani jak samochody...
MokryxD Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Wg mnie jest to bez sensu; szczególnie z pieszymi na DDR, z tego wynika że to my musimy im ustępować zarówna na DDR jak i chodniku.
ElDiablo Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 MokryxD, czytaj uważnie - chodzi o DDRiP (Nieustąpienie pierwszeństwa pieszym na drodze dla rowerów i pieszych)
MokryxD Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Aha, to sorki. Nie doczytałem ze zrozumienie. Dzięki za info.
maciej83 Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 ostatnio przekroczyłem dozwoloną prędkość o 15 km:D niech mi ktoś powie że to zasługuje na mandat przecież to jest najlepsza rzecz na rowerze:D
Xanagaz Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Z tego co wiem, za złapanie na tkz. "suszarkę" jesteśmy tak samo traktowani jak samochody... Na pewno? Suszarki nie muszą być homologowane na rowery?
CzikO Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Praktycznie wygląda to tak że urządzenie homologowane potrzebuje również zasilania które spełnia odpowiednie normy narzucone przez producenta, akumulator samochodowy takiej homologacji nie posiada więc nawet od mandatu zarobionego samochodem można się odwołać na tej podstawie. Jeszcze nie spotkałem nikogo kto dorobił się mandatu na dwóch kółkach za przekroczenie dozwolonej prędkości.
demek Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 to, ze sie nie dorobil nie znaczy, ze nia ma. policjanci traktuja przekroczenie predkosci na rowerze...smiechem
severian Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Policjanci generalnie ignorują niewielkie wykroczenia.Na przykład jazda po Stawowej w Katowicach czy po Wolności w Chorzowie albo po deptaku w Świętochłowicach.Wielokrotnie mijałem się tam z radiowozami.Natomiast Straż Miejska to zupełnie inna para kaloszy...
CzikO Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 A powiedzcie mi jak rowerzysta ma wiedzieć że przekroczył dopuszczalną prędkość? W rowerach na wyposażeniu standardowym nie ma wbudowanego licznika w kierownicę. Więc wątpię że w kodeksie o ruchu drogowym jest wzmianka o przekraczaniu prędkości przez rowerzystów. To tak samo jak by na drodze gdzie widnieje znak 10km/h biegliśmy 20 i złapali by nas na suszarkę ( czyli śmieszne).
Niedzwiedz1 Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Ten taryfikator raczej nie jest pełny - brak chociażby mandatu za przejazd po pasach.
rzymo Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Brak licznika nie zwalnia z przestrzegania ograniczeń prędkości. Taryfikator oczywiście nie jest pełny, brak chociażby wjazdu na skrzyżowanie na czerwonym - tu można być pewnym, że służby się pofatygują nawet za rowerzystą Tak jak wspomniana przez Ciebie homologacja na akumulator - wymysł cwaniaczków, którym sąd udowodni, że są w błędzie. Tu mi się podoba zasłyszane kiedyś stwierdzenie: "Przekroczyłeś prędkość, zostałeś złapany, to bądź mężczyzna i przyjmij mandat na klatę, a nie płacz jak baba".
severian Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Za przejazd po pasach jest 50 pln.Wiem bo płaciłem :] Jeśli poruszasz się po drogach publicznych to jesteś traktowany tak jak każdy inny pojazd.Nie widzę żadnych przeszkód żeby dostać mandat za prędkość.To że nie masz licznika to imho żadne wytłumaczenie.Zresztą nie musisz przyjmować mandatu
Romero Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 A ja dostałem 20pln za brak dzwonka a w taryfikatorze nie jest uwzględniony...
bulbacz Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 ja nie mam dzwonka i do dziś nikt mnie nie zatrzymał ciekawe ile mogę dostać za słuchanie muzyki w trakcie jazdy xD zawszę jeżdżę i słucham muzy na full kiedyś jak jeszcze była moda na mp3 xD To się do mnie dowalili gliniarze w radiowozie i pamiętam ten tekst "... zdejmij tego walkamana z uszu..." mnie to powaliło ale nic mi nie zrobili
demek Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 to nie jest smieszne. ze sluchawkami w uszach jestes zagrozeniem dla siebie i innych
oleczek1988 Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 ja w tamtym roku jadąc na rowerze drogą publiczną i rozmawianie przez telefon dostałem 200zł było minęło prawo jazdy mam 5 lat i tylko jeden mandat zimą za kolizję też było 200zł ale to były początki i zero doświadczenia:) ciekawe ile mogę dostać za słuchanie muzyki w trakcie jazdy xD 0zł co do słuchawek: Na rowerze nie wolno: Korzystać z telefonu komórkowego bez zestawu słuchawkowego lub głośnomówiącego – mówiąc inaczej, trzymać telefonu w ręce.
nax Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 ja w tamtym roku jadąc na rowerze drogą publiczną i rozmawianie przez telefon dostałem 200zł było minęło prawo jazdy mam 5 lat i tylko jeden mandat zimą za kolizję też było 200zł ale to były początki i zero doświadczenia:) 0zł co do słuchawek: Na rowerze nie wolno: Korzystać z telefonu komórkowego bez zestawu słuchawkowego lub głośnomówiącego – mówiąc inaczej, trzymać telefonu w ręce. ale skąd to wziąłeś? Bo nie słyszałem. Jedna ręka na kierownicy jest. A nie wiem czy w przepisach dotyczących jazdy samochodem i gadania, jest też mowa o rowerzystach lub o wszystkich poruszających się po drogach publicznych
Burak Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Kodeks drogowy, art.33 ust.2 pkt.2, oraz art.45 ust.2. pkt.1 Razem stanowią one, że możesz jechać rowerem drapiąc się jedną reką za uchem, ale nie możesz w tej ręce trzymać telefonu. Możesz też przymocować telefon do ucha i jechać, ale lepiej się nie drap (za uchem) bo nadgorliwy policjant może pomyśleć, że trzymasz telefon w ręku.
rzymo Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 A ja dostałem 20pln za brak dzwonka a w taryfikatorze nie jest uwzględniony... Jest. Przecież w taryfikatorze nie może być rozpisanej każdej jednej rzeczy, bo by miał grubość dobrej powieści sensacyjnej Rower bez dzwonka nie spełnia wymogów ustawy PoRD (Prawo o Ruchu Drogowym), a konkretniej rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia.
CzikO Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Ja bym mógł dostawać 3 razy do roku mandat 20 zł za brak dzwonka a i tak bym go nie założył
ElDiablo Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 A że tak spytam , co jest w dzwonku takiego że byś nie założył? Aaaaaa, pewno nie PRO .......jasne....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.