Skocz do zawartości

[Łańcuch]Brak napięcia

tomiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam napęd shimano. Tył to Deore XT prawdopodobnie z 2006 roku. Problem w tym, że podczas lądowań łańcuch niemiłosiernie obija ni to o ramę ni to o blaty. Wygląda tak jakby gonił na boki. To oznaka zużycia?

Na ramę mam już zrobiony rękaw ochronny, a łańcuch jest skrócony maksymalnie.

Napisano

Być może sprężyna przerzutki już ma dość. A czy łańcuch jest już zużyty to sprawdzisz w każdym szanującym się serwisie.

Napisano

Z tyłu w główce przerzutki, która jest przykręcona do haka jest wkręt, którym się reguluje naprężenie sprężyny napinającej ramię przerzutki. Spróbuj się tym pobawić,. Jeżeli nic nie pomoże to masz zużytą sprężynę. Z drugiej strony shimano przed shadowami nie słynęło z ekstremalnie silnego napinania łańcucha i stabilności. Ponieważ 1 obraz jest wart 1000 słów w linku jest filmik, który pokazuje co mam na myśli.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Ja staram sie jeździć na przełożeniach 3x4,5 co zwiększa napięcie łańcucha i nie lata tak strasznie, i jest to w miare przyzwoity sposób, no ale u niektórych w tym miejscu występuje spory przekos, no coś za coś. Mozna kupić sram lub xt w shadow i problem zostanie zredukowany.

• Mod Team
Napisano

Nie tańszym ale lepszym sposobem będzie w tym miejscu na ramie zastosować jakiś gumowy "odbój" z dętki czy coś w ten deseń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...