snapa Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Witam! Chcę na 28" koło "622x19c" kupić oponę "Schwalbe Marathon Plus Tour". Są dwa rodzje: 37-622 (28" x 1.40, 700 x 35C) oraz 42-622 (28" x 1.60, 700 x 40C) które bardziej pasuje na moje koło?
phanatic Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 obie powinny równie dobrze leżeć ... dobór w zależności od terenu użytkowania Polecam jeszcze: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
snapa Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Dzięki! A jest jakaś różnica w zakładaniu, bo w komentarzu do 37-622 (28" x 1.40, 700 x 35C) ktoś napisał: "Może być problem z montażem: jeśli opona nie chce wejść, zakładamy pierwszy brzeg tak jak zwykle [ew. z pomocą łyżek], wkładamy leciutko napompowaną dętkę i zakładamy drugi brzeg. Gdy zbliżamy się do końca, ściskamy oponę i obręcz z jednej strony opaską kablową, żeby nie mogła się zsunąć. Z drugiej zakładamy łyżką. Gdy wejdzie, sprawdzamy czy opona siedzi równo i dętka nie jest przyszczypnięta, a potem pompujemy na dobre."
phanatic Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Opona 35C jest węższa, nie do końca wiem jaki to może mieć wpływ na zakładanie, bo wysokość powinna być taka sama (bardziej bym powiedział, że może to zależeć od firmy). W moim kole faktycznie zakładanie i ściąganie opony jest trudne (mam właśnie 700x35C, ale Rubenę) i dość długo może potrwać (w zależności od wprawy), ale nic strasznego po prostu trzeba się nauczyć Zakładanie opony idzie gładko dopóki nie dojdziesz do magicznego momentu włożenia ostatnigo "kawałka" opony w obręcz. Ja nie używam do tego kabla (masochistą nie jestem), a rąk ... trzeba mocno naciągnąc oponę w drugą stronę i palcami włożyć oponę w obręcz (czasami trzeba pomóc sobie jakimś narzędziem). Co do dętki to nic poza standard jeżeli jest wytalkowana. Jeżeli chodzi o 40C nie wiem, bo nigdy takiej nie miałem (choć wydaje mi się, że większej różnicy nie powinno być) Zawsze można kupić zwijaną ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.